Τρίτη 17 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Επαναφέρει τη θεωρία του «στρατηγού άνεμου»

Διαπιστώσεις από τον αρμόδιο υπουργό, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέει να ξεχάσουμε όποιο δάσος πιάσει φωτιά

Τραγικές και επικίνδυνες είναι οι ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης

Eurokinissi

Τραγικές και επικίνδυνες είναι οι ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης
Στο έλεος των... καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα αφήνει η κυβέρνηση τα δάση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ν. Δένδια, ύστερα από σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης - Προστασίας του Πολίτη, στην οποία συμμετείχε και η ηγεσία της Πυροσβεστικής. Ο υπουργός αρκέστηκε να διαπιστώσει ότι «τα μέσα δεν είναι επαρκή» και ανήγγειλε ότι έχει ζητήσει τη βοήθεια εναέριων μέσων από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Ο ίδιος είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα δάση σε περίπτωση που τις επόμενες μέρες ξεσπάσει πυρκαγιά, αποδίδοντας ενδεχόμενη καταστροφή στις συνθήκες «που δε θα είναι εύκολες, εξαιτίας των ανέμων, μετά από μια περίοδο μεγάλων θερμοκρασιών».

Αυτό που δεν είπε βέβαια είναι ότι η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φέρουν ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Πυροσβεστική και τη Δασοπροστασία. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και δεν καλύφθηκαν ούτε με την «πρόσληψη» 3.400 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, πόσο μάλιστα με την ενσωμάτωση 1.906 συμβασιούχων πυροσβεστών, περίπου 1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Δίπλα στα παραπάνω, τα μειωμένα κονδύλια έως και 45% σε σχέση με το 2010, καθήλωσαν ελικόπτερα (συντονισμού αλλά και κατάσβεσης), ακινητοποίησαν οχήματα με μικρές (φθαρμένα ελαστικά) ή μεγάλες βλάβες (κατεστραμμένες μηχανές), άφησαν συστήματα πυρόσβεσης να «στολίζουν» δάση, προκάλεσαν αλαλούμ στις προσλήψεις συμβασιούχων, στο ωράριο απασχόλησής τους και στην ανανέωση υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Μόνο στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αγρινίου - Μεσολογγίου - Αμφιλοχίας και Ναυπάκτου, οι ελλείψεις φτάνουν το 30-40%, ενώ τα οχήματα σε μεγάλο ποσοστό είναι παλιά, όχι αξιόπιστα, μη κατάλληλα συντηρημένα και βάζουν σε κίνδυνο πολλές φορές τη σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών.

Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε αργότερα το πρωί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, με τον οποίο συζήτησε θέματα της αρμοδιότητάς του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε ένας δασεργάτης στα Δασαρχεία!(2021-08-20 00:00:00.0)
Μεγάλες ελλείψεις στην Πυροσβεστική(2017-06-18 00:00:00.0)
«Σήμα κινδύνου» για την αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής(2017-04-20 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα σε πρόληψη και αντιμετώπιση(2012-06-24 00:00:00.0)
Χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό και με μειωμένους μισθούς και προσωπικό(2010-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ