Τρίτη 17 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«Με τον καιρό νάναι κόντρα»*

Το πραγματικό γεγονός παραμένει ένα: Οσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και στη μία μετά την άλλη χώρα οι καπιταλιστές επιδιώκουν να την ξεπεράσουν τσακίζοντας τους εργάτες, ξεσπάνε κινητοποιήσεις από τους εργάτες που δεν εννοούν να πάνε άκλαυτοι.

Γεγονός είναι επίσης ότι η αστική τάξη στη χώρα μας διαχειρίστηκε στο όνομα της ανάπτυξης αμύθητα ποσά. Κι ότι αυτά τα ποσά έγιναν κέρδη στα σεντούκια της και όχι στήριξη των εργατών, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων.

Γεγονός, ακόμα, είναι ότι η αστική τάξη εξακολουθεί να ζει με τη χαροτρομάρα της: Οτι η εργατική τάξη αργά ή γρήγορα ξανά θα αμφισβητήσει την εξουσία των αστών και θα αξιοποιήσει κάθε αδύναμο κρίκο στο σύστημα.

Γεγονός είναι ότι επειδή η αστική τάξη ξέρει από πού θα το βρει, γι' αυτό κινητοποιεί κάθε κολαούζο της για να συνετίσει το ΚΚΕ έτσι ώστε αντί να λέει στους εργάτες ότι είναι ώρα για ανατροπή να βάλει νερό στο κρασί του και να μπει στο μαντρί της διαχείρισης.

***

Το πρόβλημα όλων τους είναι ότι το ΚΚΕ δεν είναι ένα τυχάρπαστο κόμμα για να καθορίζει ευκαιριακά τις θέσεις του, αλλά επιμένει με συνέπεια να προβάλλει τις θέσεις του έτσι όπως αυτές προκύπτουν από τη συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης στιγμής. Θέσεις που ακριβώς γιατί με συνέπεια παλεύονται αποκαλύπτουν -ανάμεσα σ' άλλα- και πως διάφοροι «φίλοι του λαού», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι άλλο από «ευρωλιγούρια» με στοχοπροσηλωμένη αποστολή να κρατάνε καθηλωμένη την εργατική τάξη στα όρια της καπιταλιστικής διαχείρισης.

Για το αγωνιζόμενο εργατικό λαϊκό κίνημα οι μέρες είναι αποκαλυπτικές.

Αφού έχει ήδη υφαρπάξει με πλαστά συνθήματα την ψήφο λαϊκών στρωμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ, το γυρίζει στο «καλαματιανό» και πλέον όχι μόνο δε μιλάει για κατάργηση του μνημονίου, αλλά αξιώνει να παλεύει ο λαός για παραμονή στην ΕΕ.

Πάντα είχε κοντά ποδάρια το ψέμα, αλλά αυτό θα συνεχίζει να είναι κυρίαρχο, όσο ο ίδιος ο λαός δεν ψάχνει πίσω από τις λέξεις ώστε να γίνεται ικανός να ανατρέπει τους συσχετισμούς που τον κρατούν καθηλωμένο.

***

Ας μείνει στα υπόψιν η επισήμανση του «Ριζοσπάστη» για τις περίφημες εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Τα μονοπώλια ψάχνουν καιρό για νέες πηγές κέρδους. Τις έχουν βρει στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά λίγοι θυμούνται πώς ξεκίνησε όλο αυτό το «κίνημα για την πράσινη ανάπτυξη» με το σχέδιο του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλαν Γκορ.

Ομως, εκεί πρέπει να γυρίσουμε να ψάξουμε για το τι σόι κινήματα ήταν όλα εκείνα για τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες που στη συνέχεια παρουσιάστηκαν και σαν άλλοθι αντικαπιταλισμού από διάφορους που σήμερα πλέον απροκάλυπτα δίνουν εξετάσεις στα μονοπώλια ως συνεπείς υπερασπιστές της ανάπτυξης.

***

Οι καιροί μπροστά είναι δύσκολοι. Κρίσιμο να ξέρεις τι συμβαίνει στην πλάτη σου.

Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων που δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες.

Πρόταση όπλο στα χέρια του λαϊκού κινήματος για να ξέρει ποιον και πώς τον αντιμετωπίζει. Το γεγονός ότι αυτή η πρόταση ήδη απορρίπτεται από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί -και σωστά απ' τη σκοπιά τους το ομολογούν- τονίζει πως δεν υπάρχει προκοπή μέσα στην Ε.Ε. είναι αποκαλυπτικό για το ποιος με ποιον παλεύει και για τι.

***

Οσο στο επόμενο διάστημα θα αυξάνει η πίεση για εφαρμογή του μνημονίου και οι προτάσεις για άλλη διαχείριση θα δίνουν και θα παίρνουν ώστε να παραμένει εγκλωβισμένος μέσα στα τείχη ο λαός, ας μη διαφεύγει της προσοχής ότι το παιχνίδι είναι στημένο. Οτι αυτό που πράγματι παίζεται στον καιρό της κρίσης είναι η ίδια η εξουσία.

Το ΚΚΕ θα συνεχίζει επίμονα να δείχνει τη σαπίλα αλλά και το δρόμο του λαού.

Η μάχη ενάντια στην εξουσία των καπιταλιστών δεν υπακούει στις ειδικές εκλογικές ανάγκες. Διεξάγεται κάθε μέρα, όπως στην εξελισσόμενη με εξαιρετικά σκληρούς όρους μάχη στην Ελληνική Χαλυβουργία, κι ας ξεγελάνε οι ζεστές μέρες που ζητάνε μόνο αναζήτηση δροσιάς.

***

Στα καθημερινά: Η είδηση είναι μία: 400.000 δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι στη ΔΕΗ και το χρέος είναι ληξιπρόθεσμο για την Εφορία. Δεν γνωρίζουμε το αντίστοιχο νούμερο για τους πρόσθετους φόρους. Κι αυτοί απλήρωτοι είναι και ληξιπρόθεσμοι.

Ο διάλογος μεταξύ των αστικών κομμάτων αυτής ή της άλλης απόχρωσης αφορά στις δόσεις που αναγκαστικά πρέπει να πληρωθούν. Το δεδομένο όμως είναι ότι ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Ετσι, όταν αρχίσουν οι ειδοποιήσεις για κατασχέσεις μισθών - συντάξεων ή σπιτιών, θα γίνει μεγάλο πανηγύρι.

Η έκβαση και αυτής της μάχης είναι θέμα κινήματος και προσανατολισμού του.

***

Το ανέκδοτο της ημέρας είναι ότι αρχίζουν εκπτώσεις, με τις τιμές του Μάρτη να παρουσιάζονται σαν έκπτωση. Οπως δεν αγόραζε ο κόσμος το Μάρτη δε θα αγοράσει και τώρα. Ας το καταλάβουν: οι άνθρωποι μετράνε σπυρί σπυρί τα φασόλια στο τσουκάλι.

* Από το τραγούδι «Ακροβάτης»


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ