Τρίτη 17 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Νέο αντιλαϊκό σχέδιο

Τη βίαιη διεργασία για την εσωτερική υποτίμηση, για τη διαμόρφωση φτηνότερης, περισσότερο ευέλικτης εργατικής δύναμης, που ωθεί στην εξάπλωση της εξαθλίωσης σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού προωθούν εσπευσμένα η συγκυβέρνηση από κοινού με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, κλιμακώνοντας με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» και τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 11,5 δισ. ευρώ.

Το φτήνεμα των εργατών συντελείται μέσα από τις παραπέρα τρανταχτές «περικοπές» στους μισθούς και τα μεροκάματα, με τα νέα προωθούμενα μέτρα όπως αυτά που αφορούν στις συντάξεις, με την κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, επιδομάτων ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, προνοιακά, φοιτητικά κ.ά., με τον αποκλεισμό από αυτά εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από την εφαρμογή εξευτελιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Την ίδια στρατηγική εξυπηρετεί η συνεχής δραστική μείωση των κρατικών «δαπανών» για την Υγεία, την Παιδεία, για κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Για λόγους διαχείρισης ακραίων φαινομένων κοινωνικής μιζέριας και κοινωνικού αποκλεισμού, δικαιούχοι των κάθε είδους προνοιακών και άλλων επιδομάτων στο εξής θα είναι το φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού, όσοι διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης και σχετικής φτώχειας και εξαθλίωσης.

Βγαλμένα μέσα από την ίδια στρατηγική των μονοπωλίων είναι και τα «φρέσκα» μαζικά χαράτσια, όπως αυτά που στέλνουν τις μέρες τούτες με τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, όπως και αυτά που ετοιμάζουν για το αμέσως προσεχές διάστημα. Στην τωρινή ημερήσια διάταξη της δικτατορίας των μονοπωλίων είναι να μαζέψουν το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία, είτε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είτε με άλλον τρόπο, και ακόμη η παραπέρα απογείωση, από το φθινόπωρο φέτος, των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Ενα ακόμη πρόσθετο εργαλείο για το αποφασιστικό ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος είναι ο νέος φορολογικός νόμος που φέρνουν για ψήφιση στη Βουλή το Σεπτέμβρη. Βασικοί άξονες είναι τα νέα βαριά χαράτσια απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, στην κατανάλωση και την κατοικία. Η διάλυση και κατάργηση όλων των ελαφρύνσεων που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους και που αφορούν στις κάθε είδους δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, Υγεία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.), η «αντικατάστασή» τους με «επιδοματική μορφή» και μόνο για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή επίσης για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων απόλυτης και σχετικής φτώχειας και εξαθλίωσης που γεννά η εγκληματική πολιτική σε όφελος του κεφαλαίου.

«

Πέτρα πάνω στην πέτρα» δεν πρόκειται να αφήσουν προκειμένου να ενισχυθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες λόγω κρίσης. Οταν οι καπιταλιστές περάσουν σε φάση διευρυμένης κερδοφορίας, που ίδιοι την ευαγγελίζονται - χωρίς όμως και να είναι σε θέση να την προσδιορίσουν χρονικά - ο λαός θα είναι γονατισμένος, χωρίς δικαιώματα, αναγκαστικά και βίαια οπισθοδρομημένος πολλές δεκαετίες πίσω. Φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση με τα μονοπώλια να συνεχίζουν να αλωνίζουν στο επίπεδο της οικονομίας και της παραγωγής δεν μπορεί ούτε και θα μπορούσε να υπάρξει. Για το λαό υπάρχει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, χωρίς τους καπιταλιστές και τις κρίσεις τους, με εργατική λαϊκή εξουσία και το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Γεγονός που απαιτεί τώρα οργάνωση και πάλη ενάντια σ' αυτά τα μέτρα και την πολιτική που τα εφαρμόζει σε συνδυασμό με την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ