Κυριακή 24 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Σοβαρά προβλήματα σε πρόληψη και αντιμετώπιση

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου και ενώ το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου όπου εκδηλώνονται πυρκαγιές βρίσκεται μπροστά. Οι ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης είναι τραγικές. Το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα της αντιμετώπισης της φωτιάς. Οι πυροσβέστες καλούνται να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό ακόμα και για την ίδια την προστασία της ζωής τους. Πόσο μάλιστα όταν, μέσα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και στις πρώτες πυρκαγιές στην Αττική, ήδη ένας 28χρονος πυροσβέστης έχει χάσει τη ζωή του, ενώ έχουν τραυματιστεί αρκετοί ακόμα. Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν κάνουν τον δικό τους απολογισμό σε κατεστραμμένα σπίτια και καλλιέργειες.

Το «κάντε ό,τι μπορείτε» που ακουγόταν από τον ασύρματο προς τους πυροσβέστες κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Κερατέα πριν από περίπου μία βδομάδα, αποτυπώνει την κατάσταση που βρίσκεται η Πυροσβεστική. Οι πολιτικές ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είτε ξεχωριστές είτε ως συγκυβέρνηση που απαξίωσαν εν γνώσει τους εδώ και χρόνια την Πυροσβεστική.

Τα προβλήματα είναι γνωστά. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, που δεν καλύφθηκαν ούτε με την «πρόσληψη» 3.400 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης πόσο μάλιστα με την ενσωμάτωση 1.906 συμβασιούχων πυροσβεστών, περίπου 1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Τα μειωμένα κονδύλια έως και 45% σε σχέση με το 2010, καθήλωσαν ελικόπτερα (συντονισμού αλλά και κατάσβεσης), ακινητοποίησαν οχήματα με μικρές (φθαρμένα ελαστικά) ή μεγάλες βλάβες (κατεστραμμένες μηχανές), άφησαν συστήματα πυρόσβεσης να «στολίζουν» δάση, προκάλεσαν «αλαλούμ» στις προσλήψεις συμβασιούχων, στο ωράριο απασχόλησής τους και στην ανανέωση υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Επίσης, απογύμνωσαν τις δημόσιες δασικές υπηρεσίες από αρμοδιότητες και προσωπικό.

Οταν λοιπόν το Σώμα είχε εκτός από τις πυρκαγιές, να αντιμετωπίσει και αυτά τα προβλήματα, η επιτροπή που σύστησε το Αρχηγείο κατέληξε - στο όνομα της λεγόμενης αναδιάρθρωσης - πως πρέπει να κλείσουν 40 και πλέον υπηρεσίες, κλιμάκια και σταθμοί. Αντί δηλαδή να ενισχυθούν, καλύτερα να κλείσουν και να γίνει διασπορά των δυνάμεων. Αυτή η απόφαση για περικοπές έχει άμεση σχέση με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και έγινε και σε άλλους κρίσιμους κοινωνικούς τομείς όπως Υγεία, Πρόνοια κλπ.

Εκτός από την άμεση αντιμετώπιση, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν ασχολήθηκαν και με τον τομέα της πρόληψης. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2009, υπήρξε πρόταση προς την τότε κυβέρνηση, οι συμβασιούχοι να εργάζονται 12μηνο - το χειμώνα απασχολούμενοι στην πρόληψη και το καλοκαίρι στην καταστολή των πυρκαγιών - η οποία μάλιστα, έβγαινε πιο «οικονομική» ως λύση από αυτή της πρόσληψής τους για 8 μήνες που ίσχυε τότε. Ομως, η κυβέρνηση κώφευσε. Οπως και στο θέμα που έθετε το ΚΚΕ από ακόμα νωρίτερα για δημιουργία ενιαίου φορέα πρόληψης και δασοπροστασίας επαρκώς εξοπλισμένου και στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό, με αντικείμενο την προστασία των δασών σε όλες τις φάσεις (πρόληψη, καταστολή κ.ά.). Ετσι, σχεδόν όλοι οι δασικοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι από τα οχήματα της Πυροσβεστικής που λειτουργούν, τα δάση ακαθάριστα, αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν.


Π. Αναστ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ