Η επιτυχής δοκιμή του νέου νέου διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) που πραγματοποίησε η Ρωσία την Τετάρτη με στόχο την αντιμετώπιση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ, ήρθε λίγες μόλις ημέρες αφότου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κήρυξε την επίσημη ενεργοποίησή της. Η εκτόξευση του πυραύλου -που μετέφερε εικονική γόμωση και κάλυψε βεληνεκές 6.000 χλμ- πραγματοποιήθηκε από κινητή βάση στο κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ της βόρειας Ρωσίας και έφθασε στη ζώνη προορισμού του στο πολύγωνο της Κούρα (στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Απω Ανατολή). Σύμφωνα με στρατιωτικούς, ο νέος ρωσικός πύραυλος κατασκευάζεται με νέα τεχνολογία που μειώνει αισθητά τις χρονικές προθεσμίες και τις δαπάνες κατασκευής του και, κατά συνέπεια, οι ικανότητες στην εξουδετέρωση ενός αντιπυραυλικού συστήματος είναι ενισχυμένες.
Πρόκειται για τη δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση τέτοιου πυραύλου, έπειτα από την πρώτη αποτυχημένη δοκιμή στις 27 Σεπτέμβρη του 2011. Τότε, στρατιωτικές πηγές και πηγές του τομέα της πυραυλικής βιομηχανίας είχαν δηλώσει ότι η πρώτη δοκιμή ενός νέου στρατηγικού πυραύλου της Ρωσίας, πυραύλου εδάφους - εδάφους, που αποτελεί τελειοποίηση του διηπειρωτικού πυραύλου «Topol-M», βεληνεκούς άνω των 10.000 χιλιομέτρων, είχε αποτύχει, αφού ο πύραυλος κατέληξε στο έδαφος λίγη ώρα μετά την εκτόξευσή του.
Σχεδόν παράλληλα, την ίδια ημέρα με τη δοκιμή του πυραύλου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα ραντάρ «Voronez M» στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, που καλύπτει μια περιοχή βορειοανατολικά των ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα. Σύμφωνα με τον διοικητή των αεροδιαστημικών αμυντικών δυνάμεων της Ρωσίας, Ολεγκ Οσταπένκο, μόλις κατασκευαστεί και το δεύτερο σύστημα ραντάρ -που θα καλύπτει μια περιοχή από την Ινδία έως τις ΗΠΑ- η Ρωσία δε θα εξαρτάται από αυτό του Δνείπερου, που είχε κατασκευαστεί επί Σοβιετικής Ενωσης και επεκτάθηκε σε διάφορες περιοχές, όπως στη Λετονία, στο Καζακστάν και στο Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο έχασε το δικαίωμα χρήσης τους μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Οι κινήσεις αυτές εκ μέρους της Ρωσίας αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την αντίθεση του Κρεμλίνου στην ανάπτυξη της «ασπίδας». Η Μόσχα, φοβούμενη μη χάσει την κυριαρχία της σε ορισμένες χώρες, αλλά και βλέποντας να αναπτύσσονται κοντά στα σύνορά της Νατοϊκά στρατεύματα, έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στο σχέδιο αυτό, προτείνοντας ωστόσο να δημιουργηθεί ένα σύστημα από κοινού, ενώ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιμένουν σε δύο διαφορετικά συστήματα.
Οι διαξιφισμοί ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ πηγάζουν από τα συμφέροντα που οι κυρίαρχες δυνάμεις κάθε χώρας προσπαθούν να διατηρήσουν και να εξασφαλίσουν στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Εξάλλου, η συνεργασία και ο ανταγωνισμός είναι οι δύο συνυπάρχουσες πλευρές της ιμπεριαλιστικής πραγματικότητας. Οι δύο αυτές χώρες έχουν συνάψει σειρά συμφωνιών για τη λεγόμενη «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», την «ασφάλεια», τη συνέχιση της επεμβατικής και επιθετικής πολιτικής σε μια σειρά χώρες. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρόσφατη συμμετοχή 20 Ρώσων στρατιωτικών σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, με ανάλογο αμερικανικό στρατιωτικό σώμα, που διεξάγονται στο Κολοράντο των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του μήνα. Στόχος των γυμνασίων αυτών είναι η απόκτηση εμπειριών από κοινές επιχειρήσεις Ρώσων και Αμερικανών στρατιωτικών με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας για το Αφγανιστάν δήλωσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να παρέχει πολεμικό εξοπλισμό και στρατιωτική εκπαίδευση στις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν. Την δήλωση αυτή ακολούθησε «ευχαριστήριο» της Συμμαχίας προς τη Ρωσία, όπου ανάμεσα στα άλλα, επισημάνθηκαν τα θετικά βήματα που έχει κάνει η Ρωσία στη διευκόλυνση της μεταφοράς των Νατοϊκών φορτίων, μέσω των ρωσικών εδαφών, στις κατοχικές Νατοϊκές δυνάμεις...