Κυριακή 27 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ανάπτυξη» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο,τι δεν είπαν για την ανάπτυξη και τις περιβόητες «διαρθρωτικές αλλαγές» μέσω των οποίων θα επιτευχθεί, οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της ΕΕ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Τετάρτη, φρόντισε να το πει την επομένη η κυβέρνηση της Γερμανίας, διαρρέοντας στο περιοδικό «Der Spiegel» το δικό της σχέδιο για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα στα «προβληματικά» κράτη - μέλη. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει έξι σημεία, τα οποία εναρμονίζονται απόλυτα με τη στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα απασχολήσουν την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 27 - 28 Ιούνη. Ποια είναι αυτά τα σημεία. Πρώτον, δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), δηλαδή ζώνες με μισθούς βαλκανικών χωρών, με εργαζόμενους δίχως εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με μηδενική φορολογία για τις επιχειρήσεις, με παραχώρηση της δημόσιας και ιδιωτικής γης και δωρεάν υποδομών στα μονοπώλια κ.ο.κ. Δεύτερον, αναμόρφωση της αγοράς εργασίας με βάση το γερμανικό μοντέλο, δηλαδή επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, «απελευθέρωση» των απολύσεων και μείωση του «μισθολογικού κόστους». Τρίτον, δημιουργία «φορέων» για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων οργανισμών στα πρότυπα της εταιρείας «Τρόιχαντ» που είχε συσταθεί για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας στέλνοντας στην ανεργία και την εξαθλίωση εκατομμύρια εργαζόμενους. Τέταρτον, μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης κατά το γερμανικό μοντέλο, «που προάγει την εκπαίδευση σε επιχειρηματικό περιβάλλον», δηλαδή μετατροπή των πανεπιστημίων σε παραρτήματα των επιχειρηματικών ομίλων. Ο λαός δεν πρέπει να τρέφει ψευδαισθήσεις. Η ανάπτυξη που επαγγέλλονται οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων και των κομμάτων των «ευρωμονόδρομου» «τροφοδοτείται» από την υπερεκμετάλλευση και το αίμα της εργατικής τάξης και την εξαθλίωση των λαών. Φιλολαϊκή διέξοδος μέσα στην ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει. Στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται μόνο με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να ελπίζει ο λαός.

Γνώριμα κόλπα...

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έκοψε λάσπη» απ' τα μεγαλεπήβολα περί καταγγελίας του μνημονίου είναι κάτι ήδη γνωστό. Σταδιακά όμως αρχίζει να «δουλεύει» και το άλλοθί του, αλλά δεν πρωτοτυπεί καταφεύγοντας στο παλιό γνωστό περί «καμένης γης».

Ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε χτες στον «ΣΚΑΪ»: «Οταν ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει από το 4,5 στο 17% οφείλει με αίσθημα ευθύνης να επεξεργαστεί περισσότερο το πρόγραμμά του (...) να δημιουργήσει τη γέφυρα ανάμεσα στο θέλω και στο μπορώ. Η πραγματικότητα είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια με το μνημόνιο 1 και 2 έχουν δέσει την οικονομίας μας και τη χώρα μας χειροπόδαρα και για αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά με οικονομολόγους, διεθνολόγους, με νομικούς που ξέρουν από διεθνείς συμβάσεις για να βάλει σε μια σειρά τις ενέργειες που απαιτούνται»...

Και ο Π. Σκουρλέτης στο «Ράδιο 9»: «Αν λοιπόν αυτά που εγώ προσπαθώ να σας παρουσιάσω αμφισβητούνται, θα έπρεπε πολύ περισσότερο να τεθούν ως ερωτήματα σε αυτούς οι οποίοι εφαρμόζουν δύο χρόνια την μνημονιακή πολιτική και μας έχουν φτάσει σ' αυτό το αδιέξοδο (...) Βεβαίως δεν είναι τα πράγματα ρόδινα. Δεν μπορούμε με ένα ραβδάκι την επομένη των εκλογών να αλλάξουν και ούτε υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια».

Οταν βεβαίως στριμώχνονται καταφεύγουν σε αστείες δικαιολογίες. Οπως του Γ. Βαρεμένου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε στον ρ/σ «Βήμα»: «Εδώ μιλάμε και για αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέρουμε ούτε γιατί πρέπει ακριβώς να προετοιμαστούμε. Δεν ξέρουμε ακριβώς». 'Η του Π. Σκουρλέτη, που κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Β. Πριμηκήρη περί πιστωτικού γεγονότος, δήλωσε «ο αγαπητός Βασίλης (...) δεν είναι υποχρεωμένος να απαντά σε όλα με λεπτομέρειες»! 'Η του Γ. Μηλιού («Real fm») «μην το παίρνετε τοις μετρητοίς»...

... για να εγκλωβίσουν το λαό

Οι υποσχέσεις τους μοιάζουν πια με «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομος». Ο Γ. Δραγασάκης το είπε καθαρά. Πολιτική και όχι νομική καταγγελία του μνημονίου. Και σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη, αυτή είναι η επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Γ. Δραγασάκης είναι επικεφαλής μιας επιτροπής με ειδικούς οικονομολόγους, καθηγητές πανεπιστημίων, νομικούς και ο λόγος του έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και νομίζω ότι οι χτεσινές του δηλώσεις είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δουλεύουμε σοβαρά, με σχέδιο, με επιχειρήματα, με ευθύνη. Ωριμάζουμε και προσπαθούμε να διατυπώσουμε έναν πιο πειστικό και τεκμηριωμένο λόγο».

Κατόπιν ώριμης σκέψης δηλαδή αποφάσισαν ότι το μνημόνιο δεν καταγγέλλεται και πως ακόμα κι αν κάποιοι νόμοι καταργηθούν, αυτοί θα αντικατασταθούν με άλλους, εξίσου αντιλαϊκούς. «Φυσικά, γιατί μας ενδιαφέρει το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα», ήταν η σχετική απάντηση του Δ. Παπαδημούλη.

Αλλωστε, και ο Π. Σκουρλέτης, όταν ρωτήθηκε αν θα ζητήσουν αντίτιμο για τις τηλεοπτικές άδειες, επικαλέστηκε τη σχετική πρόβλεψη του δεύτερου μνημονίου: «Μέσα στο μνημόνιο Νο2 προβλέπεται ένα έσοδο από τη χρήση των δημοσίων συχνοτήτων»...

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες ορέγονται να συγκυβερνήσουν, η απάντηση του Γ. Βαρεμένου, αν θα συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ, ήταν: «Για κυβερνητική συνεργασία σας απαντώ, όχι. Ομως, αν θέλετε την πρόβλεψή μου, η οποία δεν είναι μόνο πρόβλεψη, κυβέρνηση θα σχηματιστεί οπωσδήποτε. Σε τρίτες εκλογές δεν πρόκειται να πάμε».

Να τους προλάβει ο λαός

«Καταρχάς η κ. Μέρκελ βρίσκει και κάνει, διότι αισθάνομαι βαθιά προσβεβλημένη ως Ελληνίδα, όταν ακούω από το στόμα του πρώην υπουργού Οικονομικών και αρχηγού κόμματος να καταγγέλλει εκ των υστέρων όχι την τρόικα, αλλά εργοδοτικά συμφέροντα λες και είναι κανένας συνδικαλιστής φοιτητικής παράταξης (...) Εμείς ποτέ δεν προκρίναμε μονομερή ενέργεια γιατί δεν είμαστε τζάμπα μάγκες»...

Τα παραπάνω δήλωσε η Ρ. Δούρου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον «ΣΚΑΪ». Κι επειδή, λένε, είναι «μάγκες», και τους δανειστές θα ικανοποιήσουν και τη μεγαλοεργοδοσία θα έχουν στα όπα - όπα - σ' αυτήν κλείνει το μάτι η κ. Δούρου δηλώνοντας προσβεβλημένη για όσα είπε ο Ε. Βενιζέλος - και στο λαό θα εξασφαλίσουν ευημερία! Γνωρίζουν, βέβαια, ότι όλα αυτά μαζί δεν μπορούν να γίνουν. Αλλά ποσώς τους ενδιαφέρει, κοροϊδεύουν το λαό μέχρι να βάλουν τις ψήφους στο χέρι. Τότε ο λαός θα καταλάβει την αξία της παροιμίας «αλλιώς μας τα έλεγες παπά πριν σε χειροτονήσουν», αλλά θα είναι πια αργά. Γι' αυτό καλά θα κάνει να προλάβει.

Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι θεοί και οι θεές

Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται μόνο για την ιστορία της γέννησης ορισμένων θεών, αλλά θέλουν πριν απ' όλα να ξέρουν πώς και ποιες ήταν οι αιτίες που εμφανίστηκε η θρησκεία και πώς αναπτύχθηκε στους διάφορους λαούς. Πρωταρχικός σκοπός της εργασίας αυτής του Εμμανουήλ Γιαροσλάβσκι είναι να δείξει ότι όλες οι θρησκευτικές αντιλήψεις και παραστάσεις κι όλοι οι θεοί είναι αποκύημα της φαντασίας των ανθρώπων. Αποδεικνύεται συγκριτικά ότι, μέσα σε ταυτόσημες συνθήκες ζωής, εμφανίστηκαν στους διάφορους λαούς παρόμοιες θρησκευτικές δοξασίες και λατρείες, ότι οι λαοί, όταν έρχονται σ' επαφή, παίρνουν ο ένας απ' τον άλλον τις θρησκευτικές δοξασίες και ότι, συχνά, κάθε νέα θρησκεία είναι σε μεγάλο βαθμό, μια παραλλαγή των θρησκειών που υπήρχαν ως τότε. Ετσι, ο χριστιανισμός υιοθέτησε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τις δοξασίες και τη λατρεία των λεγόμενων ειδωλολατρικών θρησκειών της Ανατολής.

Οι εκμεταλλεύτριες τάξεις έχουν ανάγκη απ' αυτό το θρησκευτικό μυστήριο, που ο απλός θνητός δεν πρέπει καν να το θίγει, το ίδιο όπως στη βιβλική αφήγηση οι απόγονοι του «Αδάμ» δεν είχαν την άδεια να φάνε τα απαγορευμένα μήλα από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Υπό τις πιέσεις γειτονικών χωρών, περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων, ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ αναγκάστηκε την περασμένη βδομάδα να συναινέσει στην πραγματοποίηση συνομιλιών με το (βόρειο) Σουδάν για την εκτόνωση της επικίνδυνα αυξημένης έντασης που επικρατεί στις σχέσεις αμφοτέρων χωρών, πριν ακόμη ο νότος αποκτήσει και επίσημα την ανεξαρτησία του στις αρχές του περασμένου Ιούλη.

Οι συνομιλίες προγραμματίστηκαν για την ερχόμενη Τρίτη με τη μεσολάβηση της Αφρικανικής Ενωσης στην έδρα του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Αμυνας. Ωστόσο, εάν τελικώς πραγματοποιηθεί η συνάντηση, δύσκολα θα καταφέρει να δημιουργήσει συνθήκες συνολικής διευθέτησης των διμερών διαφορών, ιδιαίτερα όταν ο νότος δέχεται τακτικά τις αεροπορικές επιδρομές του βορρά και οι ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ακονίζουν τα μαχαίρια, πυροδοτώντας μία νέα κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών και προσδοκώντας ένα μεγαλύτερο κομμάτι από τον τεράστιο ορυκτό πλούτο των δύο χωρών. Επιπροσθέτως, οι διαφορές ανάμεσα σε δύο χώρες (πρώην ενιαίο κράτος) είναι κάτι παραπάνω από απλές διενέξεις, αφού, μεταξύ άλλων, αφορούν στον καθορισμό των κοινών συνόρων, στη συνεκμετάλλευση των κερδών που αποφέρει η παραγωγή πετρελαίου - π.χ. δασμοί διέλευσης και εξαγωγής - στο μέλλον πετρελαιοφόρων μεθοριακών διαφιλονικούμενων περιοχών όπως το Αμπγέι...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ