Τρίτη 22 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να βρουν φάρμακα

Εκβιάζουν οι φαρμακοβιομήχανοι, ενώ οι φαρμακευτικοί σύλλογοι αποφάσισαν να εκτελούνται συνταγές μόνο με επί τόπου πληρωμή

Μια επικίνδυνη κατάσταση για την πρόσβαση των αρρώστων στα φάρμακα - και μάλιστα για πολύ βαριές ασθένειες - διαμορφώνεται από αύριο, καθώς οι φαρμακοποιοί θα χορηγούν φάρμακα μόνο με άμεση πληρωμή τους, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Αυτή η αδιέξοδη πρακτική της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών των φαρμακευτικών συλλόγων έρχεται να προστεθεί στην υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος καθώς και στους εκβιασμούς των φαρμακευτικών εταιρειών - πρωτίστως των πολυεθνικών - να πληρωθούν, για κερδοσκοπικούς λόγους, «τοις μετρητοίς» από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία.

Αύριο οι φαρμακοποιοί κάνουν πανελλαδική απεργία για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, που - σωρευτικά για το 2011 και το 2012 - ανέρχονται σε ένα δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως αίρουν και τη χορήγηση των φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους και δεν θα τα εισπράξουν ποτέ, καθώς ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει - εκτός εκτάκτων περιπτώσεων - πληρωμές για τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας. Μ' άλλα λόγια οι φαρμακοποιοί, που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς αυτούς, μετατρέπονται σε ιμάντα των απαιτήσεων της φαρμακοβιομηχανίας για πληρωμές τοις μετρητοίς προς τους ασφαλισμένους οι οποίοι δεν μπορούν πια να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους για τα φάρμακα. Στην πράξη δηλαδή υποχρεώνουν τα λαϊκά στρώματα, για ζήτημα που αφορά την υγεία τους και μάλιστα σε συνθήκες άγριας περικοπής των μισθών, συντάξεων κλπ., αύξησης των ανέργων, να πληρώνουν και την υποχρέωση που έχει το κράτος στη δαπάνη των φαρμάκων. Οι ασφαλισμένοι δε χρωστάνε τίποτα, αφού έχουν πληρώσει ήδη τις ασφαλιστικές εισφορές, πληρώνουν και συμμετοχή για την αγορά των φαρμάκων. Οι ηγεσίες των φαρμακευτικών συλλόγων αντί να στραφούν κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής που μετατρέποντας το φάρμακο σε εμπόρευμα σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό και των φαρμακοποιών και των ασθενών, πρακτικά μεταφέρουν το πρόβλημα στους ασφαλισμένους, βγάζοντας «λάδι» την κυβέρνηση και την πολιτική της. Σε αυτή τη γραμμή συμφώνησαν από κοινού οι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΛΑ.Ο.Σ. στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Αρνήθηκαν την πρόταση του συνδικαλιστή του ΚΚΕ να μην εφαρμοστεί το μέτρο της πληρωμής των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους, να εκτελούνται οι συνταγές και να διεκδικηθούν τα χρωστούμενα μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων από τον ΕΟΠΥΥ και την κυβέρνηση. Στην πρόταση του συνδικαλιστή του ΚΚΕ για πλήρη κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αντέταξαν γενικά την επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς να προσδιορίζουν από πού, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ζήτημα της επιπλέον επιβάρυνσης των ασφαλισμένων ή και των νέων περικοπών στις παροχές των φαρμάκων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σε συνέντευξη Τύπου, αυτή τη στιγμή λείπουν από την αγορά 163 φάρμακα, ενώ άρρωστοι - όπως καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς - μένουν για βδομάδες χωρίς φάρμακα επειδή οι πολυεθνικές εταιρείες δεν προμηθεύουν τα δημόσια νοσοκομεία, απ' όπου γίνεται η διακίνησή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα εκτελούν συνταγές μόνο με άμεση πληρωμή(2012-11-22 00:00:00.0)
Επιμένουν στην αδιέξοδη πρακτική(2012-05-31 00:00:00.0)
«Ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας»(2012-05-27 00:00:00.0)
Μεγάλο βάρος για τους ασφαλισμένους(2012-05-24 00:00:00.0)
Σήμερα η απεργία των φαρμακοποιών(2012-05-23 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι εκβιασμοί(2010-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ