Πέμπτη 3 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Ο Τόμας Μπόργκε, ένας από τους ιδρυτές του κινήματος των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 81 ετών. Ο Μπόργκε συνέβαλε στην ίδρυση το 1961 του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος των Σαντινίστας (FSLN) και φυλακίστηκε για συνωμοσία που είχε στόχο την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Αθωώθηκαν για την υπόθεση της δολοφονίας 21 μελών της ίδιας οικογένειας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας το 2009 οι εμπλεκόμενοι Ισραηλινοί στρατιώτες από ισραηλινό δικαστήριο που έκλεισε, χτες, το ζήτημα οριστικά. Η απόφαση εξόργισε τόσο τους συγγενείς των θυμάτων και την παλαιστινιακή πλευρά, αλλά και ισραηλινές οργανώσεις, όπως η B'tselem, που κατήγγειλαν το γεγονός ότι ουσιαστικά ο στρατός «ελέγχει και αθωώνει τον εαυτό του». Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής «Χαμάς» υποστήριζε ότι η οργάνωση βρίσκεται σε «μυστικές συνομιλίες» με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί καθώς διεξάγονται τοπικές εκλογές. Εκλογές που θεωρούνται η ασφαλέστερη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης υπό το πρίσμα της ελεύθερης πτώσης που βρίσκεται το κυβερνητικό Συντηρητικό Κόμμα εξαιτίας του προγράμματος στυγερής λιτότητας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Κυρώσεις σε βάρος τριών κρατικών βορειοκορεατικών εταιρειών επέβαλε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρόσχημα την πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα εκτόξευσης πυραύλου για να τεθεί σε τροχιά δορυφόρος.

KAMΠΕΡΑ.-- Στις απολύσεις τουλάχιστον 400 ατόμων που εργάζονται στον τομέα συντήρησης αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Τουλαμαρίν προσανατολίζεται η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία «Qantas». Παρόμοια σχέδια επιφυλάσσει και για άλλους 600 εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Αβαλον εάν δεν της δοθεί οικονομική βοήθεια σε δύο χρόνια από την πολιτεία της Βικτόριας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ