Πέμπτη 3 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ
Προεκλογική παράσταση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το προεδρικό αεροσκάφος «Air Force One» προσγειώθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν μεταφέροντας τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί ενώ το περιεχόμενό της αφορά στην υποτιθέμενη διακήρυξη του «τέλους του πολέμου» και την πρώτη επέτειο της επιχείρησης δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Επρόκειτο για μία καλοστημένη παράσταση του Αμερικανού προέδρου, για καθαρά προεκλογικούς λόγους: από τη μία απευθυνόμενος στους Αμερικανούς και ειδικότερα στο τμήμα των ψηφοφόρων που τον ψήφισαν για τη δέσμευσή του να δώσει τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τμήμα που έκρινε την προηγούμενη προεδρική αναμέτρηση, και από την άλλη απευθυνόμενος στο τμήμα των ψηφοφόρων που συνήθως βρίσκονται στον ενδιάμεσο χώρο και όπου η επιχείρηση δολοφονίας του Μπιν Λάντεν θεωρείται το «καλό προεκλογικό χαρτί».

Εξυπηρετώντας τους στόχους της αιφνίδιας επίσκεψης, σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν διανύσει πάνω από μια δεκαετία μέσα σε σκοτεινά σύννεφα πολέμου», αλλά τώρα, όπως είπε, «βλέπουμε να χαράζει μια νέα μέρα στον ορίζοντα». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο στόχος της καταστροφής της Αλ Κάιντα είναι εφικτός και ότι «ο πόλεμος άρχισε στο Αφγανιστάν και εδώ θα τελειώσει».

Πριν από την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υπογράψει Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με τον Αφγανό ομόλογό του, Χαμίντ Καρζάι, μία συμφωνία που καλύπτει θέματα ασφάλειας, οικονομίας και διακυβέρνησης και «ξεκαθαρίζει» τη σχέση των ΗΠΑ με το Αφγανιστάν πέραν του 2014 που θα αποσυρθούν, υποτίθεται, από τη χώρα οι μάχιμες Νατοϊκές δυνάμεις. Οι αμερικανικές θα μείνουν τουλάχιστον μέχρι το 2024, καθώς η συμφωνία προβλέπει επίσης τη δέσμευση των ΗΠΑ για χορήγηση βοήθειας επί μια δεκαετία μετά την απόσυρση των στρατευμάτων και επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρήσουν έναν αριθμό στρατιωτών στο Αφγανιστάν για την «εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων και για στοχευμένες επιχειρήσεις σε βάρος της Αλ Κάιντα. Και αυτά μέχρι νεοτέρας, δεδομένης της νευραλγικής θέσης του Αφγανιστάν και υπό το πρίσμα ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον θέσει την Ασία και τον Ειρηνικό στο στόχαστρο.

Οσο για την επιχείρηση δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ήταν κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, «η πιο σημαντική μέρα» της προεδρίας, του, όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, τονίζοντας ότι «ήταν μια πολύ διακριτική επιχείρηση» πλέκοντας συνάμα το εγκώμιο των ειδικών ομάδων κρούσης «Seals» που έφεραν σε πέρας την επιχείρηση.

Τέλος, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 17 τραυματίστηκαν σε επίθεση που ξεκίνησε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και τη συμμετοχή πάνοπλων μαχητών, σε συγκρότημα κατοικιών που χρησιμοποιείται από ξένους αξιωματούχους, στην Καμπούλ κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, μόλις 90 λεπτά μετά την αναχώρηση του προέδρου Ομπάμα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι σήμερα ξεκινούν οι εαρινές επιθέσεις τους εναντίον των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων καθώς και των συνεργατών τους, όπως μετάδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ