Πέμπτη 3 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συγκρούσεις και νεκροί

ΚΑΪΡΟ.--

Πολύνεκρες συγκρούσεις σημειώθηκαν στους δρόμους έξω από το υπουργείο Αμυνας ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε αγνώστους που ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια, όπλα και μολότοφ, ανεβάζοντας και πάλι στο κόκκινο το θερμόμετρο της έντασης λίγο πριν τις πρώτες προεδρικές εκλογές μετά την εκδίωξη του Μουμπάρακ από την εξουσία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 150, ενώ στρατός και αστυνομία προσπάθησαν να στήσουν (καθυστερημένα) ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Διαδηλωτές, αλλά και δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα καταγγέλλουν τη δράση των «αγνώστων», ως δράση αστυνομικών με πολιτικά, τακτική ιδιαίτερα συνηθισμένη για τις αιγυπτιακές αρχές. Οι διαδηλωτές, που προέρχονταν επίσης από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων - από τις οργανώσεις νεολαίας που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ, μέχρι οπαδούς των σαλαφιστών (ακραίων ισλαμιστών) - διαμαρτύρονταν κατά του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που είναι στην εξουσία, ζητώντας δεσμεύσεις ότι θα την παραδώσει.

Ο στρατός έχει πει ότι θα παραδώσει τα ηνία της χώρας στον νέο εκλεγμένο Πρόεδρο, ο οποίος πιθανότατα θα αναδειχθεί μετά τον β' γύρο, που θα γίνει στις 16-17 Ιουνίου, καθώς από τον α' γύρο (23-24 Μάη) δεν αναμένεται να συγκεντρώσει κανείς υποψήφιος ποσοστό μεγαλύτερο του 51%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ