Πέμπτη 3 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ξετσιπωσιά της ΝΔ με τους χαλυβουργούς

Γρηγοριάδης Κώστας

«Σας συγχαίρω» και «θέλω πραγματικά να σας συγχαρώ» έλεγε ξανά και ξανά ο πρόεδρος της ΝΔ στους απεργοσπάστες από την «Ελληνική Χαλυβουργία» που βρέθηκαν στη «συνάντηση με εργαζόμενους και ανέργους» που έκανε προχτές στο Λαύριο. Η ξετσιπωσιά της ΝΔ σε όλο της το μεγαλείο, αφού δείχνει τη φιλευσπλαχνία της για τους εργάτες εκθειάζοντας τους ανθρώπους του Μάνεση για την αντεργατική τους δράση. Ο Αντώνης Σαμαράς αφού πρώτα χαρακτήρισε «συντεχνία» το σωματείο που πρωτοστατεί εδώ και πάνω από 6 μήνες σε έναν παλικαρίσιο αγώνα - σύμβολο της ταξικής αλληλεγγύης και δύναμης της οργάνωσης των εργατών, είπε τελικά ποια είναι τα συνδικάτα που κατά τη γνώμη του υπηρετούν τους εργαζόμενους. Ετσι, κατά τον κ. Σαμαρά, άξια συνδικάτα είναι αυτά που απέναντι στην εργοδοσία τηρούν στάση συνεργασίας, που λένε «αν βγάλεις κέρδη θα βγάλω κι εγώ, αυτός είναι ο συνδικαλισμός», όπως εξήγησε. «Αλλά αν θέλεις η εταιρεία να μην έχει κέρδη» - συμπλήρωσε - αυτό είναι «στείρα αντίδραση»...

Αν όμως η ΝΔ θέλει συνδικάτα που καλλιεργούν στους εργάτες τις επικίνδυνες και καταστροφικές γι' αυτούς αυταπάτες πως υπάρχει ποτέ περίπτωση ο εργοδότης να μοιραστεί μαζί τους τα κέρδη του, αν η ΝΔ θέλει συνδικάτα που θα σέρνουν τους εργάτες σε «διαλόγους» και συμφωνίες σφαγής των δικαιωμάτων τους, με γεια της με χαρά της. Κόμμα της πλουτοκρατίας είναι, τη δουλειά της κάνει. Οι εργάτες όμως και συμπεράσματα βγάζουν και πείρα συγκεντρώνουν για να συνειδητοποιήσουν πως τα συμφέροντα τα δικά τους και της εργοδοσίας είναι διαμετρικά αντίθετα. Η χολή που βγάζει η ΝΔ και οι όμοιοί της για τους ταξικούς αγώνες είναι δικαιολογημένη, αλλά, ταυτόχρονα είναι και απόδειξη της ανάγκης να πάρει ηχηρή απάντηση, με ισχυρό ΚΚΕ, στην κάλπη και παντού.

Ψέματα για να τους βγει το τσουβάλιασμα

«"Καταγγελία του μνημονίου, λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους και όλων των δανειακών συμβάσεων από το 1974 ως σήμερα, άρνηση πληρωμής του παράνομου και επαχθούς χρέους", "εθνικοποίηση όλων των τραπεζών". Ποιανού κόμματος είναι άραγε αυτές οι θέσεις; Του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής ή κάποιων αριστεριστών; Πολλές φορές οι θέσεις των δύο άκρων του πολιτικού φάσματος μοιάζουν μεταξύ τους, καθώς αναμειγνύονται ο αντικαπιταλιστικός, ο αντιαμερικανικός και ο αντιμνημονιακός λόγος τους και συσκοτίζονται οι άλλες αντιθέσεις τους, όπως το Εθνικό - Διεθνιστικό, το Μεταναστευτικό κ.ά.».

Πρόκειται για τον «πρόλογο» ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», που λίγες μέρες πριν από τις εκλογές κι ενώ καιρό τώρα αγνοεί επιδεικτικά τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ, θυμήθηκε τη θεωρία των «άκρων», στα οποία φυσικά εντάσσει το ΚΚΕ, την οποία μάλιστα επιχειρεί να στοιχειοθετήσει με θέσεις τις οποίες παρουσιάζει σαν να ανήκουν στο ΚΚΕ παρότι αυτό ποτέ δεν υιοθέτησε παρόμοιες θέσεις. Αλήθεια, οι κονδυλοφόροι του «Βήματος» πού και πότε ακριβώς άκουσαν το ΚΚΕ να μιλάει για καταγγελία του μνημονίου, για λογιστικό έλεγχο του χρέους και πληρωμή του επαχθούς; Πότε άκουσαν να εκφωνεί το ΚΚΕ αντιμνημονιακούς λόγους; Αλήθεια, έψαξαν πολύ και βρήκαν ότι οι θέσεις του ΚΚΕ μοιάζουν με αυτές της «Χρυσής Αυγής» ή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ανήκουν αυτά τα οποία αναφέρουν;

Δεν αποτελεί, βέβαια, κεραυνό εν αιθρία ούτε η προκλητική αποσιώπηση των θέσεων και προτάσεων του ΚΚΕ, ούτε η διαστρέβλωσή τους, ούτε η συκοφαντία του γιατί τέτοια συνιστά η απόδοση στο ΚΚΕ θέσεων που ουδέποτε είχε. Ετσι οι αστοί και τα Μέσα που διαθέτουν θεωρούν ότι μπορούν να χτυπήσουν το ΚΚΕ. Ας βγάλει ο λαός τα συμπεράσματά του.

Προεκλογική απαγόρευση στα σχολεία!

Εχει γίνει συνήθεια να «θυμούνται» προεκλογικά -ή όποτε άλλοτε τους βολεύει- την αντιδραστική εγκύκλιο του 1985, με την οποία, πρακτικά, απαγορεύεται η πολιτική δράση και συζήτηση στα σχολεία. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής έστειλε «φιρμάνι» στους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπενθυμίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» πρέπει να τηρείται η εγκύκλιος 240/5/Γ2/1519/1985. Συγκεκριμένα, καλούνται να ενημερώσουν τους διευθυντές των σχολείων ότι «απαγορεύεται κάθε ομιλία πολιτικού περιεχομένου προς μαθητές ή εκπαιδευτικούς μέσα στο χώρο του σχολείου από εκπροσώπους κομμάτων, φορείς συλλογικών οργάνων ή άλλα πρόσωπα»! Οσο και αν έχει γίνει πια «παράδοση» να «ξεθάβεται» η συγκεκριμένη εγκύκλιος, η απαγόρευση ακυρώνεται στην πράξη, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τους εκπαιδευτικούς, ούτε για αστείο!

«Μανούλα» στον αντικομμουνισμό

«...εξ όσων γνωρίζω ούτε ο Χίτλερ, ούτε ο Στάλιν, ούτε ο ναζισμός, ούτε ο κομμουνισμός έχουν καμία σχέση με το δημοκρατικό αίσθημα κανενός. Δεν ξέρω αν εξισώνονται απολύτως, αν ταυτίζονται εκ του αποτελέσματος ή αν προέρχονται από την ίδια μήτρα...», γράφει ο Πρετεντέρης στα χτεσινά «Νέα». Τι λέει ο δημοσιολόγος; Μέσα από την υποτιθέμενη άγνοιά του και προκειμένου να υπερασπιστεί την αστική δημοκρατία, δηλαδή τη δικτατορία των μονοπωλίων γέννημα της οποίας είναι ο ναζισμός, κάνει αλχημείες για να τον εξισώσει με τον κομμουνισμό, γράφοντας για «ταύτιση εκ του αποτελέσματος», προέλευση «από την ίδια μήτρα» και ας μην «ταυτίζονται απολύτως». Μπορεί να καμώνεται τον ανήξερο, αλλά στην ωμή αντικομμουνιστική προπαγάνδα είναι «μανούλα»...

Με τα αφεντικά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Μια κυβέρνηση της αριστεράς έχει ανάγκη από βιομήχανους και επενδυτές. Εχει ανάγκη από ένα υγιές επιχειρηματικό κλίμα. Εχει ανάγκη από αξιοκρατικούς νόμους (...) Οι επενδύσεις μπορούν να γίνουν και να είναι αποτελεσματικές σε ένα πεδίο αξιοκρατίας, συγκεκριμένων νόμων και όχι σε ένα πεδίο διαφθοράς και διαπλοκής.

Ο επενδυτής δεν έρχεται στην Ελλάδα όχι γιατί είναι υψηλοί οι μισθοί και το εργασιακό κόστος, αλλά γιατί γνωρίζει ότι για να προχωρήσει την επένδυσή του χρειάζεται να δώσει άλλα τόσα για να λαδώσει κάτω από το τραπέζι πολιτικούς παράγοντες, αυτούς που έχουν συνηθίσει να τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι, σε μίζες».

Οι παραπάνω σκέψεις ανήκουν στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού διένυσε έναν ολόκληρο κύκλο, που περιελάμβανε και το πυροτέχνημα για τη συγκρότηση «αριστερής κυβέρνησης», χτες, μιλώντας στο κρατικό κανάλι προσγειώθηκε στο ...ψητό. Στο πώς μια κυβέρνηση, που ο ίδιος χαρακτηρίζει αριστερή, θα αντιμετωπίσει το θέμα της οικονομικής εξουσίας. Και για να μη μένουν «κενά» για το συνολικό πλαίσιο, σε συνέντευξή του στα χτεσινά «Νέα» εξηγεί ότι την ΕΕ και την ενότητά της «μπορεί να την εγγυηθεί μόνο η ευρωπαϊκή αριστερά». Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα «πιστεύω» του. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς καπιταλιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά διέξοδο στην προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτών. Προσφέρει άλλοθι στο σύστημα, εντοπίζοντας ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται στη σύμφυτη με τον καπιταλισμό οικονομική κρίση, αλλά στην απουσία «πεδίων αξιοκρατίας», στη «διαφθορά», στη «διαπλοκή» και στα «λαδώματα». Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να αναμασά τα περί «υγιούς επιχειρηματικού κλίματος», όπως λένε οι πλέον ξεπερασμένοι απολογητές του συστήματος. Την ώρα που εκατομμύρια εργαζόμενοι πληρώνουν το κεφάλαιο και τις φιλομονοπωλιακές επιλογές της ΕΕ με αίμα και θεμελιώδεις ανατροπές των συνθηκών ζωής τους, ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάλλει διαπιστευτήρια στις Βρυξέλλες δηλώνοντας εγγυητής της ενότητας της ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προπαγανδίζοντας το ...«υγιές επιχειρηματικό κλίμα» ή το λιμάνι της ΕΕ που εγγυάται, συμβάλλει στη συνεχώς μεγαλύτερη επιθετικότητα του κεφαλαίου, σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο. Και αποσιωπά ότι ένα τέτοιο ...κλίμα εξασφαλίζεται μόνο προσφέροντας νέα προνόμια στο κεφάλαιο, λιγότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μικρότερα μεροκάματα για τους εργαζόμενους, περισσότερα κέρδη. Το αν η κυβέρνηση που θα στρώνει τα χαλιά στους εκπροσώπους του κεφαλαίου θα αυτοαποκαλείται αριστερή ή κάπως αλλιώς, για τους εργαζόμενους - θύματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής δεν έχει κάποια σημασία.

Καμιά φιλολαϊκή κυβέρνηση που θα στηρίζει τη δύναμή της στη δύναμη του λαού, καμιά κυβέρνηση που στόχο θα έχει την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα είχε μαράζι για το ...«επιχειρηματικό κλίμα», πολύ περισσότερο για τους βιομηχάνους και το συνασπισμό τους, την ΕΕ. Οποιαδήποτε φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση προϋποθέτει άμεση και ανοιχτή ρήξη με την ΕΕ, με το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του. Απαιτεί λαϊκή πλειοψηφία και τέτοια εξουσία που θα εξασφαλίσει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ώστε σχεδιοποιημένα να ενεργοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες και εφεδρείες, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Αυτό προτείνει το ΚΚΕ. Διαφορετικά, θα πάει στράφι το σύνθημα «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά...».


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Υπόσχονται τα χειρότερα για το λαό...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ Λουκάς Παπαδήμος μίλησε και προφήτευσε: «Οι αποφάσεις των πολιτών θα είναι στραμμένες στο αύριο και όχι στο χθες»...

Ε, λοιπόν θα τον εκπλήξουμε ...συμφωνώντας μαζί του. Κι επειδή αυτό το «αύριο» το περιέγραψε γλαφυρότατα στο γραπτό του μήνυμα προς τους υπουργούς του εκεί πρέπει να στρέψουμε, πράγματι, την προσοχή μας.

Στις περικοπές μισθών που έρχονται, στη νέα φοροεπιδρομή προς τους εργαζόμενους, στο άκρατο ξεζούμισμα όποιου έβαλε «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του», στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κι αν αυτά ζήτησε ο πρωθυπουργός (γιατί ακόμη την έχει την ιδιότητα) για τον Ιούνη, φανταστείτε τι έχουν ετοιμάσει για τον ...Ιούλη και τον Αύγουστο, τότε που κατά πάγια πρακτική περνάνε τα πιο «καυτά» και αντιλαϊκά νομοσχέδια.

Εκεί, λοιπόν, πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή του o κόσμος και ακριβώς γι' αυτό θα μαυρίσει ...κάθε «Παπαδήμο», είτε δηλώνει «δεξιός», είτε «κεντρώος», είτε «αριστερός».

Γιατί, σε περίπτωση που δεν το έχετε προσέξει, ευρωλάγνοι «εκσυγχρονιστές» υπάρχουν ...πολλών ειδών και αποχρώσεων και μπορούν να φτιαχτούν από αυτούς διάφορες «προσμίξεις».

ΥΠΕΡ ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ» των πολιτικών κομμάτων από ιδιώτες, δηλαδή από επιχειρηματίες τάχθηκε ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ετσι, λέει, θα μειωθούν και τα έξοδα του κράτους.

Κατ' αρχήν, όπως πολύ καλά καταλάβαμε από την υπόθεση της SIEMENS, κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δε χρειάζονται ...νομοθετικό πλαίσιο για να χρηματοδοτηθούν. Μπορούν και χωρίς αυτό ωραιότατα.

Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να «θάψουν» κανονικότατα τέτοιες ιστορίες στις εξεταστικές επιτροπές τους και μετά να ...πληρώσουν κι από πάνω τη SIEMENS, χαρίζοντάς της μερικά δισ. με την τελευταία σύμβαση που ψήφισαν.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο για τα έσοδα του κράτους, κάθε άλλο παρά θα ...μειωθούν. Βλέπετε, οι επιχειρηματίες δεν ...χαρίζουν λεφτά, κάνουν επενδύσεις. Και όσα δώσουν τα θέλουν πίσω διπλά και τρίδιπλα.

Το αληθινό συμφέρον του λαού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το γεγονός ότι τρία μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο για να πάρει αποφάσεις για την υλοποίηση των άγριων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του νέου μνημονίου, αποτελεί αναμφίβολα μια θρασύτατη πρόκληση για το λαό. Είναι μια επίδειξη πυγμής από τα κόμματα της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, καθώς θέλουν να δείξουν ότι δε λογαριάζουν το πολιτικό κόστος, δηλαδή αδιαφορούν επιδεικτικά για την ψήφο του λαού την Κυριακή. Το μήνυμα που στέλνουν στο λαό είναι κάτι παραπάνω από προκλητικό: «Ο,τι και αν ψηφίσεις, τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν προαποφασιστεί και δρομολογηθεί, θα υλοποιηθούν πάση θυσία». Είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη αυτή η πρόκληση, όχι μόνο στην κάλπη με τη συντριβή των κομμάτων της μαύρης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και των κομμάτων - παραφυάδων τους που είναι πανέτοιμα να στηρίξουν μια νέα συγκυβέρνηση «μνημονιακή ή αντιμνημονιακή» που θα πάρει τη σκυτάλη για να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα ίδια και χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα. Πάνω απ' όλα ο λαός πρέπει να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα, δηλαδή να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να οργανώσει την πάλη του και δείξει τη δύναμή του στοχεύοντας κατευθείαν στην καρδιά, δηλαδή στην ανατροπή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων. Το αληθινό συμφέρον του, λοιπόν, είναι τη Δευτέρα να έχει δίπλα του ένα πανίσχυρο ΚΚΕ.

Βρώμικη διαστρέβλωση ...

Τα ρέστα τους δίνουν στη διαστρέβλωση των πολιτικών θέσεων του ΚΚΕ, αστικά Μέσα Ενημέρωσης, αστικά κόμματα και τα στηρίγματά τους. Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ σε εκπομπή της ΝΕΤ ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είπε ανάμεσα σε άλλα: «Οποια κυβέρνηση προκύψει θα είναι θύελλα απέναντι στους εργαζόμενους... Σημασία έχει κατά τη γνώμη μας, πριν ορκιστεί καν η καινούρια κυβέρνηση ο λαός να βγει στο δρόμους για να σταματήσει τη θύελλα που έρχεται. Πριν καν ορκιστεί να σταματήσει τη θύελλα που έρχεται γι' αυτά που του ετοιμάζετε. Αυτά που του ετοιμάζετε τι είναι: Νέα μείωση μισθών 20% έχετε συμφωνήσει...».

Τι είπε ο Θ. Παφίλης; Μα αυτό που το ΚΚΕ λέει σ' όλη την προεκλογική περίοδο, ότι στις 7 Μάη, όποια κυβερνηση και αν βγει, το λαό τον περιμένουν άμεσα τα μέτρα των δραστικών περικοπών των 11,5-14 δισ. ευρώ, ο νέος ασφαλιστικός νόμος που θα τσακίσει κι άλλο τις συντάξεις, η επίθεση των καπιταλιστών στους μισθούς κλπ. Αρα ο λαός οργανωμένα να απαντήσει στον πόλεμό τους.

Στην ίδια εκπομπή, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής διαστεβλώνοντας πλήρως όσα είπε ο Θ. Παφίλης τον προβόκαρε λέγοντας: «είπατε ότι θα καλέσετε το λαό να εμποδίσει την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης». Ανάλογη ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλου που φώναζε λέγοντας: «Θέλετε να καταργήσετε τη δημοκρατία;», «Φαντάζεστε το 1917...», «Τότε γιατί συμμετέχετε στην δημοκρατική αυτή διαδικασία; Αφού στους δρόμους θα βγείτε, επανάσταση θα κάνετε; Στην κάλπη γιατί να μπείτε;».

Σε non paper της ΝΔ που εστάλη προχτές για να ενημερώσουν τους εκπροσώπους τους τι να λένε για το ΚΚΕ, συνεχίζουν την προβοκάτσια γράφοντας: «Ο κ. Παφίλης, καλεί το λαό να αγνοήσει την απόφαση του... λαού (!) και να μην δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών καλώντας τον κόσμο πριν καν ορκιστεί η καινούρια Κυβέρνηση να βγει στο δρόμο...».

... από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και αστικά ΜΜΕ

Τη σκυτάλη της προβοκάτσιας πήραν χτες «ΤΑ ΝΕΑ» και ο Γ. Παπαχρήστου που γράφει: «Ο Παφίλης του ΚΚΕ, εν εξάλλω καταστάσει, ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της Κυριακής!». Και πάλι στα «ΝΕΑ», σε χτεσινό ρεπορτάζ γράφουν: «Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο οποίος (από την κρατική τηλεόραση) εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.». Προξενεί εντύπωση πάντως γιατί τα «Νέα» δεν έγραψαν τίποτα στο φύλλο της Τρίτης και έγραψαν χθες Τετάρτη, αν και η εκπομπή έγινε τη Δευτέρα. Τους ξέφυγε ή δεν τους είχε πάει ακόμη η γραμμή να προβοκάρουν; Να πόσο βρώμικα δουλεύουν τα αστικά επιτελεία ενάντια στο ΚΚΕ, ενάντια στο λαό με στόχο να συκοφαντήσουν και να παραπληροφορήσουν. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να εμπιστεύονται «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και «902». Ομως, όσο ξετσίπωτα κι αν διαστρεβλώνουν, όσο κι αν παραχαράξουν τις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ, το λαό δεν τον τρομάζουν... Θα τον βρουν απέναντί τους τα αστικά κόμματα και τα στηρίγματά τους και μετά τις εκλογές για να σταματήσουν τη θύελλα που έρχεται. Γι' αυτό είναι ανάγκη το ΚΚΕ να βγει με όσο το δυνατόν πιο υψηλό ποσοστό γίνεται, να βγει όσο πιο ενισχυμένο γίνεται από την κάλπη.

Δικά τους παιδιά

«Γιατί να είναι το ΚΚΕ στη Βουλή και όχι η Χρυσή Αυγή;», «Επειδή το ΚΚΕ το συνηθίσαμε»... Αυτά γράφει μεταξύ άλλων ο Σ. Κασιμάτης στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, όχι μόνο για να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το φανατικό αντικομμουνισμό του αλλά έστω και έμμεσα να επιβεβαιώσει πόσο «δικά τους παιδιά» είναι αυτά τα φασιστικά μορφώματα και τα θέλουν σε ετοιμότητα (και κοινοβουλευτική) για να αναλάβουν τις βρώμικες δουλειές τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς

Προχτές, 1η του Μάη, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας χιλιάδες εργάτες και εργάτριες τίμησαν τη μεγάλη γιορτή της εργατικής τάξης με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Ηταν μαζί με τη δύναμη που εμπιστεύονται, με τους ανθρώπους που μέσα στα εργοστάσια στέκονται δίπλα τους, με τα συνδικάτα και συνδικαλιστές, που στην πράξη τιμάνε τον τίτλο τους και την αποστολή τους. Μαζί τους πορεύτηκαν αυτοαπασχολούμενοι που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, φτωχοί αγρότες της ΠΑΣΥ, φοιτητές και σπουδαστές του ΜΑΣ, γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην ΟΓΕ.

Η επιλογή να γίνει η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Αττικής στην πύλη της «Χαλυβουργίας» δεν ήταν μόνο μια πράξη συμβολισμού και αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς. Ηταν ταυτόχρονα η επιβεβαίωση ότι η δύναμη της εργατικής τάξης βρίσκεται στην πάλη της μέσα στους χώρους δουλειάς. Οτι η ταξική πάλη δεν είναι άδεια φράση, αλλά απαιτεί θυσίες, σύγκρουση με την εργοδοσία, ταξική ενότητα και αποφασιστικότητα. Γιατί, αν διδάσκει κάτι η Πρωτομαγιά, και στη χώρα μας και παγκόσμια, είναι ότι οι κατακτήσεις των εργαζομένων, τα εργασιακά δικαιώματα δεν ήταν «μάννα εξ ουρανού», δε χαρίστηκαν από τους καπιταλιστές, αλλά αποκτήθηκαν με αγώνες, πολλές φορές με τίμημα βαρύ από ολόκληρες γενιές, δεν εξασφαλίστηκαν στον «κοινωνικό διάλογο» με την εργοδοσία. Το αντίθετο, όποτε η εργατική τάξη παρασύρθηκε στο δρόμο του συμβιβασμού και του «κοινωνικού εταιρισμού» κατέγραψε μόνο απώλειες και ήττες.

Γι' αυτό στην πύλη της «Χαλυβουργίας», όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Οργάνωση και αγώνας ενάντια στα μονοπώλια, συνδικάτα ταξικά και αποφασισμένα, με κέντρο της δράσης τους μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις. Αλληλεγγύη και συντονισμός, με σημαία το σύνθημα «Ενας για όλους και όλοι για έναν». Η πάλη αυτή γίνεται ακόμα πιο αναγκαία, καθώς οι ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου - που δημοσιοποιήθηκαν χτες - δείχνουν ότι η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι τροχίζουν τα μαχαίρια τους. Ερχεται νέα αντεργατική θύελλα και οι εργάτες πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμοι, «να κρατάνε στεγνό το μπαρούτι τους», να έχουν σχέδιο δράσης και αυτό μόνο μαζί με το ΠΑΜΕ μπορεί να γίνει. Μόνο με τις ταξικές δυνάμεις μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να εξασφαλίσει τον ταξικό προσανατολισμό, να γίνει ακόμα πιο μάχιμο, ακόμα πιο μαζικό.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εμπιστευτούν τις δυνάμεις εκείνες που, όπως και την Πρωτομαγιά, από τη συγκέντρωσή τους, τους καλούσαν να διαδηλώσουν για την «υγιή ανταγωνιστικότητα», να υποστείλουν τη σημαία της πάλης και να συρθούν στο συμβιβασμό για να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη, για να σωθούν οι επιχειρηματίες και μια νέα εποχή να εδραιωθεί πάνω στα ερείπια των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτήν την ώρα, δε χωράνε αυταπάτες. Γιατί το μόνο πραγματικό και διαχρονικό δίλημμα είναι: «`Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Αυτήν την αλήθεια διατράνωσαν προχτές οι εργάτες, γνωρίζοντας ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Είναι, όμως, ο δικός τους δρόμος που πρέπει να τον πάρουν ακόμα πιο πολλοί. Με οργάνωση - ενότητα - συμμαχία να τραβήξουν μπροστά, για την ανατροπή, για μια άλλη εξουσία.

Προχτές, στη «Χαλυβουργία» και σε δεκάδες πόλεις της χώρας, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τίμησε την Πρωτομαγιά και μαζί με τους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έδωσε μια λιτή υπόσχεση: Στεκόμαστε όρθιοι στο πόστο μας. Συνεχίζουμε ασυμβίβαστα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ