Πέμπτη 3 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς

Προχτές, 1η του Μάη, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας χιλιάδες εργάτες και εργάτριες τίμησαν τη μεγάλη γιορτή της εργατικής τάξης με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Ηταν μαζί με τη δύναμη που εμπιστεύονται, με τους ανθρώπους που μέσα στα εργοστάσια στέκονται δίπλα τους, με τα συνδικάτα και συνδικαλιστές, που στην πράξη τιμάνε τον τίτλο τους και την αποστολή τους. Μαζί τους πορεύτηκαν αυτοαπασχολούμενοι που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, φτωχοί αγρότες της ΠΑΣΥ, φοιτητές και σπουδαστές του ΜΑΣ, γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην ΟΓΕ.

Η επιλογή να γίνει η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Αττικής στην πύλη της «Χαλυβουργίας» δεν ήταν μόνο μια πράξη συμβολισμού και αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς. Ηταν ταυτόχρονα η επιβεβαίωση ότι η δύναμη της εργατικής τάξης βρίσκεται στην πάλη της μέσα στους χώρους δουλειάς. Οτι η ταξική πάλη δεν είναι άδεια φράση, αλλά απαιτεί θυσίες, σύγκρουση με την εργοδοσία, ταξική ενότητα και αποφασιστικότητα. Γιατί, αν διδάσκει κάτι η Πρωτομαγιά, και στη χώρα μας και παγκόσμια, είναι ότι οι κατακτήσεις των εργαζομένων, τα εργασιακά δικαιώματα δεν ήταν «μάννα εξ ουρανού», δε χαρίστηκαν από τους καπιταλιστές, αλλά αποκτήθηκαν με αγώνες, πολλές φορές με τίμημα βαρύ από ολόκληρες γενιές, δεν εξασφαλίστηκαν στον «κοινωνικό διάλογο» με την εργοδοσία. Το αντίθετο, όποτε η εργατική τάξη παρασύρθηκε στο δρόμο του συμβιβασμού και του «κοινωνικού εταιρισμού» κατέγραψε μόνο απώλειες και ήττες.

Γι' αυτό στην πύλη της «Χαλυβουργίας», όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Οργάνωση και αγώνας ενάντια στα μονοπώλια, συνδικάτα ταξικά και αποφασισμένα, με κέντρο της δράσης τους μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις. Αλληλεγγύη και συντονισμός, με σημαία το σύνθημα «Ενας για όλους και όλοι για έναν». Η πάλη αυτή γίνεται ακόμα πιο αναγκαία, καθώς οι ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου - που δημοσιοποιήθηκαν χτες - δείχνουν ότι η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι τροχίζουν τα μαχαίρια τους. Ερχεται νέα αντεργατική θύελλα και οι εργάτες πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμοι, «να κρατάνε στεγνό το μπαρούτι τους», να έχουν σχέδιο δράσης και αυτό μόνο μαζί με το ΠΑΜΕ μπορεί να γίνει. Μόνο με τις ταξικές δυνάμεις μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να εξασφαλίσει τον ταξικό προσανατολισμό, να γίνει ακόμα πιο μάχιμο, ακόμα πιο μαζικό.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εμπιστευτούν τις δυνάμεις εκείνες που, όπως και την Πρωτομαγιά, από τη συγκέντρωσή τους, τους καλούσαν να διαδηλώσουν για την «υγιή ανταγωνιστικότητα», να υποστείλουν τη σημαία της πάλης και να συρθούν στο συμβιβασμό για να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη, για να σωθούν οι επιχειρηματίες και μια νέα εποχή να εδραιωθεί πάνω στα ερείπια των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτήν την ώρα, δε χωράνε αυταπάτες. Γιατί το μόνο πραγματικό και διαχρονικό δίλημμα είναι: «`Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Αυτήν την αλήθεια διατράνωσαν προχτές οι εργάτες, γνωρίζοντας ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Είναι, όμως, ο δικός τους δρόμος που πρέπει να τον πάρουν ακόμα πιο πολλοί. Με οργάνωση - ενότητα - συμμαχία να τραβήξουν μπροστά, για την ανατροπή, για μια άλλη εξουσία.

Προχτές, στη «Χαλυβουργία» και σε δεκάδες πόλεις της χώρας, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τίμησε την Πρωτομαγιά και μαζί με τους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έδωσε μια λιτή υπόσχεση: Στεκόμαστε όρθιοι στο πόστο μας. Συνεχίζουμε ασυμβίβαστα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ