Πέμπτη 3 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μαζί σοσιαλδημοκράτες - οπορτουνιστές στην Ανδαλουσία

ΣΕΒΙΛΛΗ.--

Προ των πυλών είναι η συγκυβέρνηση στην Ανδαλουσία, του Σοσιαλιστικού Κόμματος «PSOE» και της Ενωμένης Αριστεράς «IU» (ενιαίο κόμμα όπου συμμετέχει το ΚΚ Ισπανίας, από τους πρωταγωνιστές μαζί με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο οπορτουνιστικό μόρφωμα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς). Στην Ανδαλουσία των 8,3 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένεται η ορκωμοσία της περιφερειακής κυβέρνησης. Το πρόγραμμα των δύο προαναφερόμενων κομμάτων κυριαρχείται από προτάσεις που έχουν ως άξονα την καλύτερη «διαχείριση» του καπιταλιστικού συστήματος με διακηρύξεις περί «περισσότερου "κοινωνικού κράτους", δημιουργία θέσεων εργασίας, φορολόγηση των πλουσίων». Ωστόσο και τα δύο κόμματα υπόσχονται να συμμορφωθούν με τις αρχές της «λιτότητας» ενόψει των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πλαφόν στο δημοσιονομικό έλλειμμα, εν μέσω σημαντικών αντιδράσεων του λαού κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Είχε προηγηθεί στις 24 Απρίλη εσωκομματική ψηφοφορία στα μέλη της Ενωμένης Αριστεράς, το 82,4% των οποίων υπερψήφισαν την πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές στην Ανδαλουσία, ανοίγοντας το δρόμο για την παραπάνω συμφωνία.

Προηγούμενα, στις 25 Μάρτη, είχαν διεξαχθεί οι περιφερειακές εκλογές στις οποίες πρώτο κόμμα ήρθε το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα με 40,6% (50 έδρες), ενώ οι Σοσιαλιστές έλαβαν το 39,5% και η Ενωμένη Αριστερά το 12%, και μαζί κατέχουν 59 έδρες στο περιφερειακό κοινοβούλιο επί συνόλου 109. Η Ανδαλουσία κυβερνάται ανελλιπώς από τους Σοσιαλιστές από το 1982, ωστόσο το Λαϊκό Κόμμα συνεχίζει να υπερισχύει σε 11 από τις 17 περιφερειακές κυβερνήσεις της Ισπανίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ