Κυριακή 25 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ
Αλλαξε ο Μανωλιός...

Διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις που από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με τη βοήθεια και μερικών Αμερικανών βουλευτών, πίεσαν και πέτυχαν το κλείσιμο της διάσημης, για πολύ θλιβερούς λόγους, «Σχολής της Αμερικής», εξέφρασαν και πάλι έντονη ανησυχία, λέγοντας πως πολύ φοβούνται ότι το Ινστιτούτο που πρόκειται να αντικαταστήσει την εν λόγω Σχολή θα συνεχίσει να έχει τον ίδιο νεοφασιστικό προσανατολισμό στην εκπαίδευση Λατινοαμερικανών στρατιωτικών.

Στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου και αφού είχε εδραιωθεί η Κουβανέζικη Επανάσταση, μέσω μιας μακαρθικής αντικομμουνιστικής σταυροφορίας, δημιουργήθηκε η «Σχολή της Αμερικής», η οποία λειτούργησε στο Φορτ Μπένιγκ της πολιτείας της Τζόρτζια, ώσπου έκλεισε τις πύλες της στις 14 του περασμένου Δεκέμβρη.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που τότε είχαν γιορτάσει το γεγονός, εκφράζουν τώρα φόβους ότι το «Ινστιτούτο Συνεργασίας για την Ασφάλεια του Δυτικού Ημισφαιρίου» που ιδρύθηκε στις 17 Γενάρη 2001 επίσης στο Φορτ Μπένιγκ, ανέλαβε να συνεχίσει τις δραστηριότητες της γνωστής και ως «Σχολής των Δολοφόνων».

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της, η εν λόγω Σχολή εκπαίδευσε 61.034 στρατιωτικούς, από τους οποίους 9.588 Κολομβιανούς. Η μεγάλη πλειοψηφία των αποφοίτων της Σχολής είχαν αναμειχθεί σε συνωμοσίες και στρατιωτικά πραξικοπήματα, όπως το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ ενάντια της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Στην Κολομβία, στην Κεντρική Αμερική και σε άλλες περιοχές της ηπείρου, οι απόφοιτοι της «Σχολής των Δολοφόνων» συμμετείχαν στην εκπαίδευση παραστρατιωτικών ομάδων, ταγμάτων θανάτου και ταξιαρχιών «κοινωνικής καθαρότητας» ή ανοιχτά φασιστικής απόχρωσης, όπως η Αργεντινή Αντικομμουνιστική Συμμαχία.

Μόλις έγιναν γνωστές οι εγκληματικές δραστηριότητες της «Σχολής της Αμερικής», πολύ σύντομα άρχισαν να πέφτουν βροχή οι καταγγελίες για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορα διεθνή φόρα.

Η Κολομβία έφτασε να θεωρείται ο «καλύτερος πελάτης» της τρομερής σχολής. Οπως ανέφερε η Αλισον Σνόου, διευθύντρια της Americas School Watch, έγινε απλώς μία αλλαγή ονόματος, αφού το νέο ινστιτούτο «θα έχει τις ίδιες λειτουργίες με την πολεμική σχολή»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ