Κυριακή 25 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Προβάδισμα 48% στους κομμουνιστές, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Φόβοι για νοθεία. Αντικομμουνιστική παρέμβαση Χ. Σολάνα.

Παλιότερη Σύνοδος της ΚΑΚ, που είχε γίνει στη Μολδαβία

Associated Press

Παλιότερη Σύνοδος της ΚΑΚ, που είχε γίνει στη Μολδαβία
Πρόωρες εκλογές πραγματοποιούνται στις 25/2/2001 στη Μολδαβία, ο λαός της οποίας, εξαιτίας της αντεπανάστασης, βρίσκεται σήμερα σε δεινή θέση. Ταυτόχρονα, η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα εδαφικής ακεραιότητας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απόσχισης της αυτοανακηρυγμένης «Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας».

Λίγα λόγια για την κατάσταση στη χώρα

Οπως σημειώνει το Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην προεκλογική του διακήρυξη: «Στα χρόνια της διακυβέρνησης των λεγόμενων "δημοκρατών":

  • Η χώρα και ο λαός της γνώρισαν την αιματηρή σύγκρουση στην Υπερδνειστερία.
  • Η Μολδαβία έγινε η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη και στην πρώην ΕΣΣΔ.
  • Η απερίσκεπτη οικονομική πολιτική του κράτους και η ιδιωτικοποίηση κατέστρεψαν τη βιομηχανία και οδήγησαν στην πλήρη πτώση την αγροτική οικονομία.
  • Η σκιώδης οικονομία έχει κατακτήσει πάνω από το μισό της εθνικής οικονομίας.
  • Το 90% του πληθυσμού της Μολδαβίας δεν είναι σε θέση να ταΐσει τον εαυτό του και την οικογένειά του.
  • Κάθε τρίτος ικανός για εργασία ενήλικας είναι αναγκασμένος να ψάχνει για δουλιά έξω από τα σύνορα της χώρας.
  • Τεράστιες διαστάσεις καταλαμβάνει η διαφθορά, η εγκληματικότητα. Ο κόσμος ζει μέσα σ' ένα διαρκή φόβο.
  • Καταργήθηκαν τα κοινωνικά προνόμια, τα οποία είχε παραχωρήσει η σοβιετική εξουσία, πρώτα απ' όλα το δικαίωμα στη δουλιά, στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση και κατοικία.
  • Με γρήγορους ρυθμούς πεθαίνει η μεγαλύτερη γενιά, που πλέον έχει χάσει κάθε κρατική φροντίδα, τα όποια μέσα για τη διαβίωσή της, για την πληρωμή της κατοικίας και των φαρμάκων.
  • Η νεολαία χωρίς το μέλλον, είναι καταδικασμένη στη φτηνή μαύρη εργασία ή στη συμμετοχή στη βιομηχανία του εγκλήματος.
  • Η κοινωνία τεχνικά διαχωρίζεται με βάση την εθνική ένταξη ή τη γλώσσα».

Αρκεί εδώ να σημειώσουμε ότι, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η Μολδαβία αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τη γειτονική της Ρουμανία, στην οποία είναι έντονες οι απόψεις, που θέλουν τη Μολδαβία ένα ακόμη «ρουμανικό κράτος», που θα πρέπει να ενσωματωθεί στη «Μητέρα Ρουμανία». Μάλιστα, πρόσφατα κατά τη διάρκεια των ρουμανικών εκλογών, είχαν αποσταλεί και 20 χιλιάδες ψηφοδέλτια στο Κισινιόφ, αφού τόσοι είναι οι Μολδαβοί, που έχουν ήδη πάρει και τη ρουμανική υπηκοότητα και μπορούσαν να ψηφίσουν στις ρουμανικές εκλογές. Αυτές οι απόψεις υποστηρίζονται κι από ορισμένες δεξιές δυνάμεις της Μολδαβίας, οι οποίες είχαν ανέλθει στην εξουσία αμέσως μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Αποτέλεσμα της πολιτικής της ήταν τα αιματηρά γεγονότα, πριν 10 χρόνια, στις ανατολικές περιοχές της χώρας, πέρα από το Δνείστερο, που κατοικούνται κυρίως από «ρωσόφωνους» (Ρώσους, Ουκρανούς, Λευκορώσους κλπ.). Από τότε, αυτές οι περιοχές έχουν «αυτομολήσει», έχουν ιδρύσει τη «Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας» και αρνούνται να ενσωματωθούν και πάλι στη χώρα. Κατά καιρούς, προβλήματα εμφανίζονται επίσης και με την αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαούζιας.

Και αποθήκη ραδιενεργών αποβλήτων;

Σαν βόμβα έσκασε, όμως, στη Μολδαβία η αποκάλυψη στις αρχές Γενάρη του 2001 του κομμουνιστή βουλευτή Βασίλη Νεϊκόβτσεν, ότι η αμερικανική εταιρία «Redeco», που έχει πάρει άδεια για έρευνες σχετικές με ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου στα νότια της χώρας, χρησιμοποιεί τους χώρους για φύλαξη ραδιενεργών αποβλήτων. Σύμφωνα με την καταγγελία, σε 18 πηγάδια, που έχει ανοίξει η αμερικάνικη εταιρία, χωρητικότητας 5,6 χιλιάδων τόνων, έχουν αποθηκευτεί ραδιενεργά απόβλητα, που έχουν εισαχθεί παράνομα στη Μολδαβία. Η τελευταία απόφαση που πήρε η κυβέρνηση της Μολδαβίας πριν τις πρόωρες εκλογές ήταν η συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη μελέτη της σχετικής καταγγελίας.

Το «ενδιαφέρον» των ξένων. Παρέμβαση του Χ. Σολάνα

Πέρα, όμως, από το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας, της εξαθλίωσης του λαού, υπάρχει και το πρόβλημα της συμπεριφοράς των μεγάλων ξένων δυνάμεων, απέναντι σ' αυτήν τη χώρα. Από τη μια, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που προσπαθούν να διασφαλίσουν την πορεία ένταξης της Μολδαβίας στις «ευρω-ατλαντικές» δομές, κι, από την άλλη, η Ρωσία, που προσπαθεί να επανακτήσει την επιρροή της στην περιοχή. Ειδικά πριν τις βουλευτικές εκλογές, έντονες ήταν οι παρεμβάσεις άλλων δυνάμεων. Ετσι, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε, τόσο με τον ηγέτη του ΚΚΔΜ Β. Βορόνιν, όσο και με τον σημερινό πρωθυπουργό Ντ. Μπράγκις και επικεφαλής του ομώνυμου συνασπισμού. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», το Κρεμλίνο υποστηρίζει ακριβώς τον Μπράγκις, κι έχει δώσει κατεύθυνση στις οργανωμένες «κοινότητες» των Ρώσων της Μολδαβίας να υποστηρίξουν τον Μπράγκις. Είναι, όμως, χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη εφημερίδα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Πούτιν, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση Μπράγκις ακολουθεί την πολιτική του Προέδρου Λουτσίνσκι, τον οποίο κατηγορεί για «ρουμανοποίηση» της Μολδαβίας, την προσέγγισή της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι πρόσφατα στο υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας συγκροτήθηκε ένα «Γραφείο για την υπεράσπιση των εμπιστευτικών πληροφοριών του ΝΑΤΟ», το οποίο παίζει και συντονιστικό ρόλο για το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης, συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους Προέδρους της Μολδαβίας Π. Λουτσίνσκι και της Ρουμανίας Ι. Ιλιέσκου. Τη χώρα προεκλογικά επισκέφτηκαν διάφοροι «παρατρεχάμενοι» του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και κάθε είδους διεθνών οργανισμών, που, όπως είναι γνωστό, πότε χρησιμοποιούν το «καρότο» (δάνεια, βοήθειες) και πότε το «μαστίγιο» (όροι που κάθε φορά βάζουν). Μεταξύ των επισκεπτών, δε θα μπορούσε να μην είναι και η «τρόικα» της ΕΕ. Μάλιστα, ο Χ. Σολάνα δεν παρέλειψε να κάνει δηλώσεις, απευθυνόμενος, στην κυριολεξία, προς τον Μολδαβό ψηφοφόρο. «Η ΕΕ - είπε ο Σολάνα - υποστηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση της Μολδαβίας και τα κόμματα, τα οποία ακολουθούν την πολιτική των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δεν είμαστε σίγουροι ότι οι κομμουνιστές θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική. Ετσι, εάν θέλετε να διατηρήσετε τις εποικοδομητικές σχέσεις με την ΕΕ, τότε στη Μολδαβία θα πρέπει να διαμορφωθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα είναι ικανή να βαθύνει και να αναπτύξει τη διαδικασία της ολοκλήρωσης στην Ευρώπη». Η βιασύνη τους είναι μάλιστα τέτοια, που, την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, πιθανολογείται ότι μέχρι την 25η Φλεβάρη θα υπογραφτεί και η ένταξη της Μολδαβίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου!

Οι εκλογές της 25ης Φλεβάρη

Οι εκλογές της 25ης Φλεβάρη προκηρύχτηκαν μετά την αδυναμία του Κοινοβουλίου της χώρας να εκλέξει, μετά από 3 ψηφοφορίες, τον νέο Πρόεδρο της χώρας. Ανοίγοντας εδώ μια παρένθεση, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Μολδαβία είναι η μόνη πρώην Δημοκρατία της ΕΣΣΔ, που δεν έχει Προεδρική Δημοκρατία, αλλά Προεδρευόμενη. Η σχετική αλλαγή έγινε μόλις το καλοκαίρι του 2000, κάτω από την πίεση του Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ), που διέθετε 40 στις 101 έδρες του Κοινοβουλίου. Ετσι, οι σημαντικότερες αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στο Κοινοβούλιο, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας έχασε τις σημαντικότερες απ' αυτές. Παρ' όλα αυτά, στα τέλη Δεκέμβρη 2000, λυσσαλέα ήταν η προσπάθεια που καταβλήθηκε, με τη βοήθεια βέβαια και του πρέσβη των ΗΠΑ στο Κισινιόφ, με στόχο να μην συγκεντρώσει τις απαραίτητες 61 ψήφους ο Βλαντίμιρ Βορόνιν, πρόεδρος του ΚΚΔΜ και να μην εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ενώ από το νέο Κοινοβούλιο θα εκλεγεί και ο Πρόεδρος της χώρας. Στις εκλογές, αναμένεται να πάρουν μέρος 17 κόμματα και συνασπισμοί, όπως και 10 ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί δείχνουν το ΚΚΔΜ να έχει σοβαρό προβάδισμα και να κερδίζει την ψήφο του 45-48% των ψηφοφόρων της χώρας, ενώ στην πρωτεύουσα της χώρας η εκλογική επιρροή του ξεπερνά το 50%. Στη δεύτερη θέση φέρεται να ακολουθεί η «κέντρο-αριστερή» συμμαχία 10 κεντρώων κομμάτων κι οργανώσεων, με επικεφαλής τον σημερινό πρωθυπουργό Ντουμίτρου Μπράγκις, με τον τίτλο «Συνασπισμός του Μπράγκις», που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να κερδίζει το 15-18% των ψήφων. Λίγες μέρες, όμως, πριν τις εκλογές και κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, είδε το φως της δημοσιότητας δημοσκόπηση, που δίνει από 35% στους κομμουνιστές και στον Μπράγκις. (Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο υποστηρίζεται και από τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας Π. Λουτσίνσκι). Στα όρια του εκλογικού μέτρου μοιάζει να είναι το κεντρώο «Δημοκρατικό κόμμα» του πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου Ντουμίτρου Ντιάκοφ, που στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει 18%. Επίσης αναμένεται να περάσουν το πλαφόν του 6% δύο δεξιά κόμματα: Το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (ΧΔΛΚ), (που στα τελευταία χρόνια της ΕΣΣΔ είχε τον τίτλο «Λαϊκό Μέτωπο» και ήταν σημαντική δύναμη της αντεπανάστασης) και το Κόμμα της Αναγέννησης και Συναίνεσης της Μολδαβίας (ΚΑΣΜ), του πρώην Προέδρου Μίρτσεα Σνέγκουρ. Την ίδια ώρα, πάντως, το ΚΚΔΜ εκφράζει φόβους για νοθεία των εκλογικών αποτελεσμάτων, κυρίως αυτών που αφορούν τους Μολδαβούς ψηφοφόρους στο εξωτερικό, αλλά και των φοιτητών, που μπορούν να ψηφίσουν, τόσο στον τόπο καταγωγής, όσο και φοίτησής τους.

Οι πορεία και οι θέσεις του Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας

Μετά την απαγόρευση του ΚΚ στη Μολδαβία, το 1991, χρειάστηκε να περάσουν 2 δύσκολα χρόνια έντονου αντικομμουνισμού και εθνικισμού. Είχαν προηγηθεί, αρχίζοντας από το 1989, σοβαρά γεγονότα, όπου οι αντεπαναστατικές δυνάμεις, με ιδεολογικό «όχημα» τον εθνικισμό και οργάνωση το λεγόμενο «Λαϊκό Μέτωπο», προχώρησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις, με στόχο την απόσχιση της Μολδαβίας από την ΕΣΣΔ. Το βράδυ της 10/10/1989, τη μέρα του «σοβιετικού αστυνομικού», μερικές χιλιάδες άτομα της παραπάνω οργάνωσης περικύκλωσαν το υπουργείο Εσωτερικών της Σοβιετικής Μολδαβίας. Στόχος τους, να προκαλέσουν μια μεγάλη προβοκάτσια, να χυθεί αίμα. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορόνιν και σημερινός πρόεδρος του ΚΚΔΜ, παρά τις άνωθεν εντολές, δεν έδωσε στους άντρες του το πρόσταγμα να ανοίξουν πυρ ενάντια στους αντισοβιετικούς διαδηλωτές. Ισως καταλάβαινε πως ο «πόλεμος» δινόταν αλλού, στη Μόσχα. Ετσι, αναίμακτα, οι διαδηλωτές κατάφεραν να κάψουν το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών. Εκείνη την εποχή, αντίστοιχα γεγονότα έχουμε σε πολλές Σοβιετικές Δημοκρατίες. Για παράδειγμα, στη Λετονία, όπως αποδεικνύεται σήμερα εκ των υστέρων, οι εγκέφαλοι των εθνικιστών δεν περίμεναν πλέον τις σοβιετικές αρχές να ανοίξουν πυρ ενάντια στους διαδηλωτές, αλλά είχαν στήσει «δικούς» τους ακροβολιστές, που άνοιξαν πυρ στο πλήθος (βλ. «Ριζοσπάστη», 19/04/2000). Για την ανασυγκρότηση του ΚΚ, αρχικά συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή, το 1993, που αποφάσισε να πραγματοποιήσει το συνέδριο επανίδρυσης του Κόμματος. Το συνέδριο έγινε το 1994, όμως το Κόμμα δεν μπόρεσε τότε να λάβει μέρος στις εκλογές του 1994. Παρ' όλα αυτά, 8 βουλευτές, που εκλέχτηκαν με άλλους συνδυασμούς, αμέσως μετά την επανίδρυση του Κόμματος δήλωσαν πως θα το υποστηρίξουν, σχηματίζοντας την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΔΜ. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το ΚΚ αναπτύχθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε όλες τις πόλεις και σχεδόν στα μισά χωριά της χώρας. Το 1997 συγκεντρώνει 200 χιλιάδες υπογραφές ενάντια στην αγοραπωλησία της γης. Στις εκλογές του 1998 έλαβε 487.002 ψήφους, ποσοστό 30,01% και κέρδισε 40 από τις 101 έδρες του Κοινοβουλίου. Επίσης, στις δημοτικές εκλογές, εξέλεξε 25 δημάρχους, μεταξύ των 40 μεγαλύτερων πόλεων της χώρας. Στις «Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΔΜ για το 4ο (21ο) Συνέδριο», που δημοσιεύτηκαν το Νοέμβρη του 2000 για δημόσια συζήτηση έως το συνέδριο, που θα γίνει την άνοιξη του 2001, σημειώνεται πως σήμερα πλέον το ΚΚ έχει αναδειχτεί σε σημαντική πολιτική δύναμη στη χώρα, όλο και περισσότεροι πολίτες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο ΚΚ. Ταυτόχρονα, η ΚΕ του κόμματος αναγνωρίζει ότι το κόμμα έχει ακόμα αδύνατες οργανωμένες δυνάμεις στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Στις «θέσεις» επιβεβαιώνεται ότι «η έξοδος της χώρας από τη σημερινή κρίση και η σωτηρία του λαού μπορεί να γίνει μόνο στο σοσιαλισμό, ένα σοσιαλισμό ανανεωμένο, παίρνοντας υπόψη, τόσο τα επιτεύγματα, όσο και τα λάθη...». Το ΚΚΔΜ, στο ίδιο ντοκουμέντο, σημειώνει ότι πρωταρχικοί του στόχοι αποτελούν «η αποκατάσταση της εξουσίας του λαού και η υπεράσπιση των βασικών κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Στην εκλογική διακήρυξή του, το ΚΚΔΜ καταθέτει μια σειρά στόχους, με επιδίωξη την ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας, όπως είναι η εφαρμογή του κρατικού μονοπωλίου, τόσο στην παραγωγή, όσο και στο εμπόριο σε δύο πολύ σημαντικούς τομείς της οικονομίας της Μολδαβίας: Την παραγωγή αλκοολούχων ποτών και την καπνοβιομηχανία. Ταυτόχρονα, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων της χώρας με τις υπόλοιπες χώρες της ΚΑΚ, όπως και της εξέτασης του ζητήματος της προσχώρησης της Μολδαβίας στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας. Ζητά, επίσης, η ρωσική γλώσσα να καθιερωθεί ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας.

Θα πετύχουν οι Μολδαβοί κομμουνιστές τους στόχους τους;

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν πως οι κομμουνιστές θα κατακτήσουν το 48% των ψήφων (και δε νοθευτεί το αποτέλεσμα), είναι πολύ πιθανόν το ΚΚΔΜ να έχει και πάνω από το 50% των βουλευτικών εδρών. Αυτό συμβαίνει, όπως αναφέραμε, σε μια περίοδο που τα δεξιά αστικά κόμματα σημειώνουν τεράστια φθορά και φαίνεται να έχουν συρρικνωθεί, ενώ και τα κεντρώα αστικά κόμματα, επίσης, δε μοιάζει να μπορούν πείσουν την πλειοψηφία του λαού. Θα καταφέρει, άραγε, το ΚΚΔΜ, μέσα σ' αυτήν την εσωτερική, αλλά και διεθνή συγκυρία, να κερδίσει τις εκλογές και, στη συνέχεια, να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, που προβλέπει το άνοιγμα του δρόμου για το σοσιαλισμό; Θα μπορέσει να στηριχτεί σ' ένα ρωμαλέο λαϊκό κίνημα, για να επιτύχει τους στόχους του; Για την ώρα πάντως, δεν μπορεί κανείς, παρά να ευχηθεί στους κομμουνιστές της Μολδαβίας κάθε επιτυχία στον εκλογικό τους αγώνα!


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέτυχε το δημοψήφισμα(2010-09-07 00:00:00.0)
Αντισυνταγματικό το αντισοβιετικό προεδρικό διάταγμα(2010-07-13 00:00:00.0)
Προηγείται το κυβερνητικό Κόμμα των Κομμουνιστών(2005-03-08 00:00:00.0)
Η επίθεση στην εφημερίδα «Κομμουνίστ»(2002-04-18 00:00:00.0)
Στη Μολδαβία η Αλ. Παπαρήγα(2001-04-12 00:00:00.0)
Πρόεδρος o κομμουνιστής Β. Βορόνιν(2001-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ