Τρίτη 10 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ
Αντιμέτωποι με την ασυδοσία των μεγαλεμπόρων

Οι παραγωγοί εξαναγκάζονται να πουλούν αρνιά και κατσίκια σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής

Αντιμέτωποι με τους κερδοσκοπικούς εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων βρίσκονται οι παραγωγοί αρνιών και κατσικιών ενόψει του Πάσχα. Οι αιγοπροβατοτρόφοι εξαναγκάζονται να πουλούν κατσίκια και αρνιά σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 5,50 ευρώ το κιλό και με τέτοιες τιμές δεν καλύπτεται καν το κόστος παραγωγής. Οι μεγαλέμποροι, επικαλούμενοι την κρίση και την έλλειψη ζήτησης, ρίχνουν τις τιμές από 6,50 ευρώ που ήταν κατά μέσο όρο πέρσι σε 4,50 με 5,50 ευρώ και όσοι παραγωγοί δε συμφωνούν με αυτές τις τιμές, τα αρνιά και τα κατσίκια τους μένουν απούλητα. Η πολιτική του μνημονίου και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε οι αιγοπροβατοτρόφοι να δεχτούν άλλο ένα πλήγμα και να οδηγηθούν σε ακόμα χειρότερη θέση.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση πολλές χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία και την εγκατάλειψη της παραγωγής, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής και της ληστρικής εκμετάλλευσης των εμποροβιομηχάνων. Οι τιμές στο γάλα μειώνονται, οι τιμές στο κρέας το ίδιο, όπως γίνεται και τώρα ενόψει του Πάσχα, ενώ το κόστος αυξάνεται δραματικά. Οι τιμές στις ζωοτροφές τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ από τα διεθνή χρηματιστηριακά παιχνίδια στα δημητριακά και επειδή η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από «χούφτα» εμπόρων που κερδοσκοπούν ασύστολα. Για παράδειγμα, μόνο στο διάστημα ενός έτους - από τον Ιούνη του 2010 μέχρι τον Ιούνη του 2011 - οι τιμές στις ζωοτροφές ανέβηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο καλαμπόκι κατά 32,2%, στο κριθάρι κατά 24,5%, στο πίτουρο κατά 24% και στο σανό κατά 12,6%. Και δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές. Είναι και όλα τα επιπρόσθετα βάρη, της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, τις αυξήσεις στις εισφορές του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την αύξηση των επιτοκίων της ΑΤΕ και την άρνηση δανειοδότησης, την περικοπή της εξισωτικής επιδότησης κ.ά.

Είναι φανερό πως η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στη φτώχεια, στη χρεοκοπία, στο σταμάτημα της παραγωγής, στην ανεργία. Αν δε δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας, το ξεκλήρισμα και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτο. Γι' αυτό ο αγώνας τους για την προώθηση των άμεσων αιτημάτων τους θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν οργανωθούν και αν συντονιστούν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε μια κατεύθυνση ανατροπής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καρτέλ και των μονοπωλίων και με στόχο την εφαρμογή μιας πραγματικά φιλολαϊκής πολιτικής. Και στις επικείμενες εκλογές να «μαυρίσουν» τους εκφραστές της πολιτικής που έχει «μαυρίσει» τη ζωή τους και να ενισχύσουν μαζικά το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org