Τρίτη 10 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ
Η κυβέρνηση πυροδοτεί την ακρίβεια

Σε ανατιμήσεις που ξεπερνούν το 20% για είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης οδήγησαν οι επιλογές της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Μπορεί ο επίσημος πληθωρισμός να δείχνει νέα αποκλιμάκωση το Μάρτη, τα λαϊκά όμως νοικοκυριά εξακολουθούν να τσουρουφλίζονται από τις συνέπειες μιας πολιτικής η οποία την ώρα που μειώνει τις ονομαστικές αποδοχές των εργαζομένων, αποφασίζει εξοντωτικές ανατιμήσεις σε μια σειρά είδη και υπηρεσίες που ελέγχονται άμεσα από την κεντρική διοίκηση. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δημοσιοποιήθηκαν χτες, το Μάρτη ο επίσημος τιμάριθμος αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,7%, αλλά την ίδια στιγμή στις κατηγορίες «τρόφιμα - ποτά», «στέγαση» και «μεταφορές», οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά και αποτελούν βαρόμετρο για τους προϋπολογισμούς τους, οι ανατιμήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες. Παρά την κατάρρευση των μισθών και των συντάξεων κατά 30 - 40%, την άγρια φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών, τα μονοπώλια των συγκεκριμένων κλάδων συνεχίζουν να προκαλούν, αυξάνοντας τις τιμές σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Πρόκειται για πλευρά της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, ειδικότερα τα δύο τελευταία χρόνια, όταν με πρόσχημα το κρατικό χρέος, κόμματα της ολιγαρχίας και ο διεθνής ιμπεριαλιστικός παράγοντας επέβαλαν τα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων 1 και 2, που τσάκισαν τη λαϊκή οικογένεια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι τιμές της ομάδας «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», την περίοδο Μάρτη 2011 - Μάρτη 2012, σημείωσαν μεσοσταθμική αύξηση 2,4%, με τις αυξήσεις στα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων να προσεγγίζουν το 10%!

Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι τη διετή περίοδο εφαρμογής των μνημονίων (Μάρτης 2010 - Μάρτης 2012), οι τιμές των ειδών διατροφής και των αναψυκτικών αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ την ίδια στιγμή τα εισοδήματα των εργαζομένων βυθίζονταν από τις ασκούμενες αντιλαϊκές πολιτικές. Από τη μία πλευρά η ασυδοσία των μονοπωλίων και από την άλλη πλευρά η σφαγή των μισθωτών και των συνταξιούχων. Και στις δυο περιπτώσεις δράστης είναι το καπιταλιστικό κράτος.

Η ίδια εικόνα προκύπτει και στις ομάδες «στέγαση» και «μεταφορές». Οι τιμές στη «στέγαση» σε ετήσια βάση (Μάρτης '11 - Μάρτης '12) σημείωσαν αύξηση 6,9%, η οποία έρχεται να προστεθεί στην αύξηση τιμών κατά 10% της περιόδου Μάρτης '10 - Μάρτης '11. Τη διετία Μάρτη '10 - Μάρτη '12, οι τιμές στη στέγαση σημείωσαν αύξηση 17,6%! Κερδισμένα στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μονοπώλια στο χώρο της ενέργειας, τα οποία είδαν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται, το καπιταλιστικό κράτος, που αύξησε υπέρμετρα τη φορολογία, και χαμένοι οι εργαζόμενοι.

Τέλος, οι τιμές στην ομάδα των μεταφορών σε ετήσια βάση σημείωσαν αύξηση 3,8%, η οποία έρχεται να προστεθεί στην κατά 8,9% αύξηση των τιμών της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Συνολικά τη διετία Μάρτη '10 - Μάρτη '12, οι τιμές στη συγκεκριμένη ομάδα αυξήθηκαν κατά 13%!

Στις άλλες ομάδες, την περίοδο Μάρτη '11 - Μάρτη '12, σημειώθηκαν οι ακόλουθες μεταβολές των τιμών: Αλκοολούχα ποτά - καπνός 0,5%, ένδυση - υπόδηση -3,6%, διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού -0,7%, υγεία -0,9%, επικοινωνίες -1%, αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες -0,9%, εκπαίδευση -1%, ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια 2,7%, άλλα αγαθά και υπηρεσίες 1,1%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών που σημειώθηκαν σε επιμέρους προϊόντα και υπηρεσίες την περίοδο Μάρτη '11 - Μάρτη '12 είναι οι ακόλουθες:

  • φυσικό αέριο 21,5%
  • πετρέλαιο θέρμανσης 19,1%
  • ηλεκτρισμός 13,9%
  • φρούτα νωπά 11,8%
  • τέλη κυκλοφορίας - διόδια 9,7%
  • χυμοί φρούτων 9,3%
  • καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) 8,9%
  • αναψυκτικά 8,4%
  • καφές 7,1%
  • ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά 3,9%
  • λαχανικά νωπά 3%
  • ψάρια γενικά 2,9%
  • γαλακτοκομικά - αυγά 2,7%
  • δημητριακά και παρασκευάσματα 2,6%
  • κρέατα γενικά 0,9%

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ