Οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν διαβεβαιώνουν τα στελέχη της συγκυβέρνησης
Με «μπούσουλα» την κυβερνητική πολιτική του «μαύρου» μετώπου και τα όσα ορίζουν τα αντιδραστικά μνημόνια, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προωθεί το νέο μεγάλο χτύπημα στα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, μέσω της πλήρους «απελευθέρωσης» των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν μετεκλογικά, κάποια στιγμή μέχρι τον Ιούνη, σύμφωνα με όσα είπε χτες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, παρουσιάζοντας τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβερνητικής πολιτικής και στον ενεργειακό τομέα.
Διακηρυγμένος στόχος είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος να καθορίζονται από τις ίδιες τις εταιρείες, εξασφαλίζοντας υπερκέρδη. Οι αλλαγές στη δομή των τιμολογίων έχουν ήδη προετοιμάσει το «έδαφος», αφού μια σειρά από χρεώσεις αναπροσαρμόζονται «αυτόματα», με τρόπο ώστε οι εταιρείες να καλύπτουν τα ...έξοδα και με το παραπάνω. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για σενάρια που σχετίζονται είτε με την τμηματική εφαρμογή της «απελευθέρωσης» από το 2013 σε 2 εξάμηνα, είτε σε δύο επίσης φάσεις, αρχικά για τους επαγγελματίες και στη συνέχεια για τα νοικοκυριά. Εξέφρασε επίσης τη γενικότερη συμφωνία του υπουργείου με πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), για αναπροσαρμογή των τιμολογίων ανά εξάμηνο. Από την άλλη, κάλεσε τη ΔΕΗ να λάβει υπόψη της τις υποδείξεις της ΡΑΕ για τους βιομηχανικούς πελάτες, στην κατεύθυνση μικρότερων τιμών, επειδή αυτή την περίοδο δε θα πρέπει να επιβαρύνεται το κόστος των επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα, η πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης δρομολόγησε μια σειρά από ανατροπές στα ενεργειακά θέματα, σύμφωνα με τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και της Κομισιόν. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πώληση 4 λιγνιτικών μονάδων αναμένονται σύντομα, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών επεξεργασιών, ενώ η πώληση κι άλλων μονάδων της ΔΕΗ και υδροηλεκτρικών, αλλά και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή βρίσκονται μέσα στα κυβερνητικά σχέδια. Σε λίγο καιρό η ΔΕΗ θα είναι «σκιά» του εαυτού της. Το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» εμφανίζεται να προχωρά και εξετάζεται αρχικά ο προσδιορισμός των τιμών πώλησης και στη συνέχεια η απελευθέρωσή τους. Σε 15 μέρες αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες. Το υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις με τις εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν. Οι ανακοινώσεις, πάντως, θα γίνουν μετά τις εκλογές.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι το πρόβλημα ρευστότητας που εμφανίζεται να υπάρχει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου παρακολουθείται και ελέγχεται, σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώθηκε ότι το 2011 υπήρξε μεγάλη αύξηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) λόγω και των τελευταίων νομοθετικών παρεμβάσεων. Η ισχύς των ΑΠΕ ξεπερνά τα 2.500 MW, ενώ σημειώθηκε αύξηση κατά 44% το 2011 ή 770 MW. Το υπουργείο προσανατολίζεται σε νέα μέτρα υπέρ των επιχειρηματιών ΑΠΕ, ενώ δηλώνει ότι δε θα προχωρήσει σε νέες αλλαγές στις τιμές.