Τρίτη 10 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανατροπή ή χάος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ούτε φραστικό ολίσθημα ούτε προσωπική άποψη είναι η επαίσχυντη φράση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη ότι «κάθε ώρα απεργίας (σ.σ. των ναυτεργατών) είναι μια σφαίρα στην καρδιά της χώρας» (!) Η ανατριχιαστική και τρομοκρατική αυτή φράση δεν δείχνει μόνο το αβυσσαλέο μίσος των κομμάτων της μαύρης συγκυβέρνησης απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά υποδηλώνει την ειλημμένη απόφαση της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεών της να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» και να «τελειώνουν» με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η βούλησή τους αυτή φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι δεν υπάρχει απεργία που να μην «στοχοποιείται» ως πράξη που στρέφεται κατά της «εθνικής οικονομίας» και των πυλώνων της (τουρισμός, ναυτιλία κ.ο.κ.), δηλαδή περίπου ως πράξη εσχάτης προδοσίας. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα της παραπάνω άθλιας δήλωσης, η οποία διόλου τυχαία γίνεται τη στιγμή που προετοιμάζεται το νομοσχέδιο για να μπει «γύψος» στις διαδηλώσεις και στους λαϊκούς αγώνες. Πρόκειται βέβαια για εντελώς προβλέψιμη εξέλιξη, αφού η κλιμάκωση της καταστολής πάει χέρι χέρι με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που σαρώνει τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα και βουλιάζει το λαό στην φτώχεια και την εξαθλίωση για χάρη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις. `Η οι εργαζόμενοι και ο λαός θα σαρώσουν τα αστικά κόμματα και θα αναμετρηθούν στα ίσια για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων ή θα βουλιάξουν πιο βαθιά στο χάος των άγριων αντιλαϊκών μέτρων και στη φρίκη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Επιβεβαιώνουν τη συγκυβέρνηση

Οι δέκα λόγοι που επικαλέστηκε στην ομιλία του στο Αιγάλεω ο Αντ. Σαμαράς για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν πανηγυρικά το ακριβώς αντίθετο. Οτι, δηλαδή, δεν υπάρχει κανένας λόγος, δηλαδή καμία ουσιαστική διαφωνία μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που να εμποδίζει τη μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία. Οι λόγοι που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ είναι είτε προσχηματικοί είτε υποκριτικοί είτε απλά πελώρια ψέματα. Ιδού, για του λόγου το αληθές, τι ανέφερε - σε πρώτο πρόσωπο - τι δεν μπορεί να κάνει η ΝΔ «μαζί με το ΠΑΣΟΚ»: «Δεν μπορώ να μειώσω το κράτος (...), δεν μπορώ να διώχνω έναν υπουργό που δεν κάνει (...), δεν μπορώ να κινηθώ με την ταχύτητα που χρειάζεται (...), δεν μπορώ να μειώσω τους φόρους (...), δεν μπορώ να ελέγξω την λαθρομετανάστευση (...), δεν μπορώ να κάνω την Εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο (...), δεν μπορώ να διαπραγματευθώ αποφασιστικά έξω από την Ελλάδα». Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για θρασύτατο εμπαιγμό και απόπειρα εξαπάτησης του λαού, που όμως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πετύχει. Γιατί την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ ομολογεί ότι «μαζί με το ΠΑΣΟΚ» μπορεί να ρίξει τους μισθούς στα επίπεδα των γειτονικών χωρών, μπορεί να «τελειώσει» τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, να βάλει λουκέτο σε νοσοκομεία και σχολεία, με δυο λόγια να βουλιάξει το λαό πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η πλήρης ταύτιση, δηλαδή, στη στρατηγική εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποτελεί και την απόλυτη εγγύηση για την απρόσκοπτη συνεργασία τους μετά τις εκλογές, γεγονός που ενισχύει και η άψογη συνεργασία που είχαν τους έξι τελευταίους μήνες.

Λαθροχειρίες και βολικά τσουβαλιάσματα

Σε ομιλία του χτες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, αφού αναπαρήγαγε το ψευδεπίγραφο δίλημμα «αριστερά - δεξιά», «πρόοδος - συντήρηση», αφού ταυτίστηκε με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παρουσιάζοντας τις προτάσεις κραγμένων εκπροσώπων του κεφαλαίου, όπως ο γάλλος Ολάντ, σαν ελπιδοφόρες για τους λαούς, συμπλήρωσε: «Πλευρές λοιπόν της δανειακής σύμβασης - επαχθείς για τους εργαζόμενους και τους πολίτες - θα αναθεωρούνται εν κινήσει, αξιοποιώντας προοδευτικότερους συσχετισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και σε αυτό το σημείο ρίχνουμε το βάρος μας. Η λύση δεν είναι η στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους που εισηγούνται ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, "λαϊκή δεξιά" και ακροδεξιά και η οποία θα οδηγήσει στη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή. Η δυναμική των πραγμάτων, η ογκούμενη αντίθεση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική σε όλη την Ευρώπη θα επιτρέψουν μέσα από μια σύνθετη διαδικασία αντιπαράθεσης - συνεννόησης με τους δανειστές μας να προχωρήσει σταδιακά και η επαναδιαπραγμάτευση. Αυτός είναι ο τρίτος δρόμος που εμείς προτείνουμε».

Λέει συνειδητά ψέματα και μάλιστα πολλά. Το μνημόνιο δεν ήταν αποτέλεσμα ενός συγκυριακού συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των «νεοφιλελεύθερων». Είναι γέννημα - θρέμμα της ευρωενωσιακής στρατηγικής υπέρ των μονοπωλίων, που ξεκινά από τη στρατηγική της Λισαβόνας για την ανταγωνιστικότητα και συνεχίζεται με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και που μαζί και οι σοσιαλδημοκράτες στήριξαν, ψήφισαν, υλοποίησαν στις χώρες όπου κυβερνούσαν. Και το έπραξαν συνειδητά ως πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, όπως θα συνεχίσουν να πράττουν για όσο αυτό εξουσιάζει και άρα επιβάλλει τη μορφή διαχείρισης που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του, ακόμα κι αν η σοσιαλδημοκρατία αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης όλων των χωρών - μελών της ΕΕ.

Τη συμμόρφωσή της με τις ανάγκες των αστών, που μορφοποιούνται στη συγκεκριμένη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να τη συγκαλύψει ανασύροντας κίβδηλα διλήμματα αλλά και τσουβαλιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ με όλες τις άλλες που κινούνται στον ίδιο άξονα με τη δική της, της αστικής διαχείρισης. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ δε συναντιέται πουθενά με αυτή του οπορτουνισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της «δεξιάς» ή της «άκρας δεξιάς». Αυτές οι πολιτικές προτάσεις είναι για την ενίσχυση του κεφαλαίου και την πτώχευση του λαού. Η πρόταση του ΚΚΕ μιλά για ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, που όλοι αυτοί θέλουν να διαχειριστούν. Μιλά για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους. Ας αφήσει, λοιπόν, τις λαθροχειρίες η ΔΗΜΑΡ και τα βολικά τσουβαλιάσματα.

Οι μετανάστες...

Την Παρασκευή τέσσερις άνθρωποι χάνουν την ζωή τους όταν αμαξοστοιχία συγκρούεται με ΙΧ αυτοκίνητο σε σημείο του σιδηροδρομικού δικτύου Αττικής. Στο τραγικό συμβάν υπάρχει μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Τη σημειώνουμε ακριβώς επειδή τελευταία, με ευθύνη της συγκυβέρνησης, προπαγανδίζεται στο λαό η λογική ότι όλοι οι μετανάστες είναι «εγκληματίες, άρρωστοι, επικίνδυνοι», ότι είναι αυτοί που προκαλούν τα δεινά των Ελλήνων. Δύο από τους τέσσερις νεκρούς ήταν Πακιστανοί μετανάστες, οι Χαμαγιού Ανουάρ 18 ετών και Βακάρ Αχμέντ 32. Πολτοποιήθηκαν από το τρένο, ενόσω πάλευαν να βγάλουν από το ΙΧ που κόλλησε στις γραμμές, να σώσουν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, δυο Ελληνες. Στην προσπάθειά τους αυτή δεν υπολόγισαν κίνδυνο. Εμειναν για να βοηθήσουν ως το τέλος, βλέποντας κατάματα το θάνατο να έρχεται κατά πάνω τους.

Η ιστορία αυτή δεν είναι κάποιο μελό του «Μπόλιγουντ». Είναι πραγματικότητα και έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο το πόσο ψεύτικη, δηλητηριώδης και επικίνδυνη είναι η ρατσιστική και αντιδραστική προπαγάνδα των αστικών κομμάτων που στοχεύει να στρέψει τους Ελληνες του μόχθου ενάντια στους μετανάστες. Και το κάνουν σκόπιμα, γιατί τους βολεύει μπρος στις εκλογές να περιοριστεί η κουβέντα στους αλλοδαπούς, όχι στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά από την πολιτική του ευρωμονόδρομου. Τους συμφέρει και γιατί αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, με την πολιτική που υπηρετούν, φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα πράγματι οξυμένα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας και αλλού. Ευθύνονται καθότι τα ήξεραν μα άφησαν ασύδοτα τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, που πίσω του αν ψάξουν θα βρουν μεγάλες επιχειρήσεις (δουλεμπορίας, πορνείας, ναρκωτικών, real estate) να εκμεταλλεύονται ανθρώπους και να τους ωθούν στην εγκληματικότητα, μετανάστες και Ελληνες, πατώντας στην εξαθλίωσή τους, στην ανάγκη τους για ένα κομμάτι ψωμί, να απαξιώνουν ολόκληρες περιοχές χαντακώνοντας συνολικά την όποια «ποιότητα ζωής» είχε απομείνει στη ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Οσοι προσκυνούν το καπιταλιστικό κέρδος, δε θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα εγκληματικότητας ή «λουκέτων» στα μικρομάγαζα. Δε νοιάζονται για λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα των λαϊκών γειτονιών. Τις περιοχές που «καθαρίζουν» από μετανάστες τις παραδίδουν, τις έχουν ήδη παραδομένες στο μεγάλο κεφάλαιο, τους μεσίτες και κατασκευαστές που τοποθετήθηκαν έγκαιρα αγοράζοντας «φιλέτα» τζάμπα. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών (πέρα από την επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού όπου εντάσσονται) παράλληλα αποτελούν κομμάτι της γενικότερης επίθεσης στα δικαιώματα ντόπιων και ξένων εργαζομένων. Κι επειδή θέλουν το κέντρο παραδομένο στους επιχειρηματίες, «φιλικό» στην «επιχειρηματικότητα» και αποστειρωμένο από κάθε λαϊκό στοιχείο, γι' αυτό (ταυτόχρονα με «σκούπες» κι απελάσεις) προωθούν απαγόρευση κινητοποιήσεων στην περιοχή, υλοποίησή τους μόνο κατόπιν αστυνομικής αδείας και παρουσία εισαγγελέα, συν κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τις επιχειρήσεις της Αθήνας.

Καταστολή, αστυνομοκρατία, χτύπημα των δικαιωμάτων συνολικά ντόπιων και ξένων εργαζομένων, το σχέδιο των αστών. Απέναντι στο μαύρο μέτωπό τους, πρέπει να δοθεί ενιαία η λαϊκή απάντηση σε κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Με ανυποχώρητη ταξική πάλη, οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, συμπόρευση στην καθημερινή μάχη (για μισθούς και δικαιώματα) με στόχο την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και στην κάλπη με το μόνο κόμμα που οργανώνει την πάλη για να ορθώνονται εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα, επειδή έχει στρατηγική για την εργατική, λαϊκή εξουσία, ένα πανίσχυρο ΚΚΕ.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Δικτατορία των μονοπωλίων...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΚΙΖΕΙ Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ», που ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τους νόμους που ψηφίζουν την κάνουν ακόμη πιο «ελεύθερη»...

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ξανά γιατί είναι πιο ακριβά τα βασικά είδη διατροφής και οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις κατοικίας (πετρέλαιο, ρεύμα κ.λπ.).

Δηλαδή, πληρώνουμε κάθε μήνα πιο ακριβά αυτά που υποτίθεται ότι θα γίνονταν φθηνότερα, αφού εκσυγχρονίσαμε - όπως λένε - την οικονομία και ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή.

Οχι πως ο κάθε μισθωτός και συνταξιούχος περίμενε τη στατιστική υπηρεσία για να το καταλάβει, δηλαδή. Το πορτοφόλι του είναι ο καλύτερος ...οικονομικός αναλυτής.

Αυτά για όσους επιμένουν να μας πουλάνε τέτοια παραμύθια κάνοντας πως δεν ξέρουν τι σημαίνει «καρτέλ» και συγκέντρωση κεφαλαίου.

Εκτός αν και γι' αυτό φταίνε οι ...ναυτεργάτες που επειδή αποφάσισαν να απεργήσουν... όλοι φοβήθηκαν και αύξησαν τις τιμές.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας συνυπέγραψαν οι Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Κουτρουμάνης και Γ. Καμίνης! Αγνώριστη θα την κάνουν την πόλη...

Δεν ξέρουμε αν σκέφτονται να βάλουν γιρλάντες γύρω από τα κλειστά μαγαζιά, βαζάκια με λουλούδια δίπλα στους άστεγους, φιλαρμονικές να παίζουν στις ουρές για τα επιδόματα ανεργίας, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι εξαιρετικά εφευρετικοί.

Δεν ξέρουμε αν στο όλο σχέδιο περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση κάποιας περιοχής όπου εδώ και πολύ καιρό έχουν επενδύσει σε ακίνητα οι γνωστοί μεγαλοσχήμονες, που ξέρουν πολύ καλά πού να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Αλλωστε, δε θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Απαράδεκτες τακτικές

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχει παραγίνει το κακό με την αποσπασματική παρουσίαση ομιλιών της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τα αστικά ΜΜΕ. Για να βγουν από την υποχρέωση και να πουν ότι πρόβαλαν για μερικά δευτερόλεπτα το ΚΚΕ στα δελτία και τις εκπομπές τους, από τις οποίες αποκλείουν συστηματικά το Κόμμα, βάζουν ένα βίντεο με δέκα αράδες από μια ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ξεκομμένες εντελώς από την υπόλοιπη ομιλία και τα συμφραζόμενα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο τηλεθεατής να μην μπορεί να βγάλει νόημα για τις θέσεις του ΚΚΕ, είτε στα γενικά πολιτικά ζητήματα, είτε σε επιμέρους θέματα της επικαιρότητας. Σε άλλες περιπτώσεις, η κοπτοραπτική γίνεται με τέτοια μαεστρία, ώστε να διαστρεβλώνονται πλήρως (και συνειδητά) οι θέσεις του ΚΚΕ. Το ξαναλέμε: Ξέρουμε τα τερτίπια και τις μεθόδους με τις οποίες προσπαθούν να διαστρεβλώσουν το ΚΚΕ, να δημιουργήσουν σύγχυση για τις θέσεις του, όταν δεν το αποκλείουν εντελώς από τα Μέσα τους. Να τους γυρίσει ο λαός την πλάτη. Ενημέρωση για τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ από πρώτο χέρι, με καθημερινή ανάγνωση του «Ριζοσπάστη», παρακολούθηση του «902», σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ...

Ξεχειλίζει από υποκρισία και δημαγωγία η πρόταση που κατέθεσε με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας σε εκλογική συνεργασία το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους στις οκτώ μονοεδρικές, προκειμένου να μην κερδίσουν τις έδρες το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι του ενός κόμματος θα ψηφίσουν υποψηφίους του άλλου, ώστε το ΚΚΕ να πάρει τέσσερις μονοεδρικές, δυο η ΔΗΜΑΡ και από μια αυτός και οι Οικολόγοι. Εκανε δηλαδή και τη μοιρασιά, θεωρώντας δεδομένο το αποτέλεσμα και «δεμένους» τους δικούς του ψηφοφόρους, της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων. Κατ' αρχήν, είναι τουλάχιστον αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι θα επιβάλει στους ψηφοφόρους ενός κόμματος να ψηφίσουν ένα άλλο, με το οποίο μάλιστα έχουν βαθύτατες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Αυτό ισχύει τόσο για το ΚΚΕ, όσο και για τους άλλους. Αλίμονο αν το ΚΚΕ έδινε την εκλογική μάχη για τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυσή του πανελλαδικά, έχοντας μέτωπο και στις δυνάμεις που θέλουν να κοροϊδέψουν το λαό με δήθεν «αριστερές κυβερνήσεις», και την ίδια ώρα, σε τοπικό επίπεδο, μοίραζε ψήφους δεξιά και αριστερά με εκλογικίστικα κριτήρια. Και μάλιστα σε κόμματα που όχι μόνο διαφωνούν στρατηγικά με το ΚΚΕ, αλλά, επιπλέον, είτε δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν σε μια «προγραμματική» κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, είτε κατά καιρούς έχουν διακριθεί για τον αντικομμουνισμό τους.

... κριτήριο ψήφου για το λαό

Ακόμα κι αν το ΚΚΕ «στραβωνόταν» και δεχόταν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι του όχι μόνο δε θα ακολουθούσαν το Κόμμα, αλλά θα του γύριζαν και την πλάτη. Τα ξέρει αυτά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δημαγωγεί για να μπερδέψει και να αποπροσανατολίσει το λαό. Αλλωστε, ο ίδιος έχει δώσει δείγματα γραφής για το πώς εννοεί τις εκλογικές συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ικαρία, όπου οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκαν στο ίδιο ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ., προκειμένου να πάρουν το δήμο από το ΚΚΕ. Τα ίδια κάνουν και στις αρχαιρεσίες σωματείων και Ομοσπονδιών, για να κόψουν έδρες και αντιπροσώπους από τις ταξικές δυνάμεις. Αυτός είναι ο καημός τους και σ' αυτά είναι μανούλα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ολα τα άλλα είναι για δημαγωγία, που πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον κριτήριο για το λαό να τους γυρίσει κυριολεκτικά την πλάτη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Οι ηγεσίες των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, μπροστά στις εκλογές, λένε πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τη συνέχιση της πολιτικής που εφαρμόζουν για να συνεχίσει η Ελλάδα την πορεία της μέσα στην Ευρωζώνη και να έλθει η ανάπτυξη. Διαφορετικά μιλούν για καταστροφή. Αυτό βάζουν ως δίλημμα, τρομοκρατικό για το λαό, στις εκλογές, πασχίζοντας να τον υποτάξουν στην αστική πολιτική και με ζωή εξαθλιωμένη. Στρατηγικά για τη διάσωση του συστήματος της εκμετάλλευσης σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης πάνε τα αστικά κόμματα, στρατηγικά πρέπει να απαντήσει και η εργατική τάξη με τους συμμάχους της. Η οξύτητα με την οποία βάζουν αυτό το δίλημμα αποκαλύπτει ότι σήμερα περισσότερο από πριν ωριμάζει ο προβληματισμός, η συζήτηση για τη σύγκρουση των δύο δρόμων ανάπτυξης. `Η ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, ή συγκέντρωση δυνάμεων, λαϊκή κοινωνική συμμαχία, σύγκρουση με το κεφάλαιο για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ σημαίνει ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, όχι αλλαγή κυβέρνησης ή αστικής διαχείρισης. Σημαίνει η εξουσία να περάσει στην εργατική τάξη, που θα είναι σε όφελος των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, του πανεθνικού σχεδιασμού με εργατικό έλεγχο που μπορεί να δώσει εξασφαλισμένη εργασία σε όλους. Σύγχρονη εντελώς δωρεάν Παιδεία, Υγεία και περίθαλψη, Πολιτισμό και Αθλητισμό. Εξασφαλισμένη στέγη, υγιεινό περιβάλλον, δικαίωμα στην αναψυχή. Μπορεί να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Αυτό σημαίνει να μπορεί να παράγει η χώρα μας καλά και φτηνά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα περιορίζοντας τις σημερινές εισαγωγές. Να μπορεί να αναπτύξει κλάδους ή τομείς, που οι καπιταλιστές δεν αναπτύσσουν γιατί δε βγάζουν κέρδος και να ικανοποιεί όλες τις λαϊκές ανάγκες.

Οι ερχόμενες εκλογές μπορούν να υπηρετήσουν το δρόμο ανάπτυξης σε όφελος των εργαζομένων. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούμε να συζητάμε πώς η Ελλάδα θα βγει απ' την κρίση, πώς ο λαός θα κερδίσει ό,τι έχασε, πώς θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του, αν δε συζητήσουμε το ζήτημα ποιος έχει την εξουσία και την ιδιοκτησία. Η εργατική - λαϊκή εξουσία βεβαίως δεν μπορεί και δεν πρόκειται να έρθει με τις εκλογές. Αν αυτό ήταν δυνατό οι αστοί θα τις καταργούσαν. Το ΚΚΕ αξιοποιεί όμως και τις βουλευτικές εκλογές ως ένα μέτωπο της ταξικής πάλης και ζητάει από το λαό να το υπερψηφίσει, ώστε να εκφραστεί και στην κάλπη ένα ισχυρό πλήγμα στο σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα. Αυτή η αποφασιστική ενίσχυση θα δυναμώσει την εργατική - λαϊκή πάλη μετά τις εκλογές, μέχρι να το ανατρέψει. Χωρίς ισχυρό εργατικό ταξικό κίνημα, συμμαχία του εργατικού κινήματος με τα λαϊκά στρώματα, χωρίς ισχυρό ΚΚΕ, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα μετά τις εκλογές. Πανίσχυρο ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση της ταξικής πάλης, ενίσχυση στις εργατικές, τις λαϊκές συνειδήσεις του αντικαπιταλιστικού, αντιμονοπωλιακού δρόμου ανάπτυξης, ενίσχυση της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Στις εκλογές, λοιπόν, πολύ περισσότερες και καινούριες ψήφοι πρέπει να πέσουν στο ΚΚΕ. Και από όσους δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ. Για να υπάρχει ένα αντίβαρο μέσα στο λαό, να βγει το κίνημα χειραφετημένο από μοιρολατρικές αντιλήψεις, προκαταλήψεις. Είναι κριτήριο χειραφέτησης από την αστική πολιτική η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ