Κρατικές ενισχύσεις και ακόμα μεγαλύτερη στήριξη ζητούν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσει το «σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης», ενώ χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπεία της τρόικας έφτασε στην Αθήνα, προκειμένου να εκφράσει γνώμη επί του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης.
Οπως ήδη αναφέρεται στο «Μνημόνιο 2», η στήριξη που θα προσφέρει το κράτος προς τις εμπορικές τράπεζες, θα κυμανθεί μεταξύ των 40 και 50 δισ. ευρώ. Με δημόσιο χρήμα, κονδύλια που οι κυβερνώντες λεηλατούν από τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, αλλά και τις συνέπειες από την οικονομική κρίση εξαιτίας της οποίας έχουν περιοριστεί οι εργασίες τους.
Αντίθετα, το σύνολο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), που αφορά νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά., αλλά και οι μικροομολογιούχοι, οι οποίοι είχαν καταθέσει το εφάπαξ στα «σίγουρα κρατικά χαρτιά», δεν θα λάβουν την παραμικρή αποζημίωση, λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων που είχαν στα χέρια τους. Και όχι μόνο αυτό. Συγκυβέρνηση και διοικήσεις τραπεζών, απορρίπτουν μετά βδελυγμίας, κάθε σκέψη για «κούρεμα» των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες με τοκογλυφικά επιτόκια σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση όλων αυτών έχει αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής των σκληρών κυβερνητικών μέτρων που ενσωματώνουν τα μνημόνια 1 και 2, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του υψηλού κρατικού χρέους...
Η περιβόητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια τεραστίων - για τα ελληνικά δεδομένα - διαστάσεων κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση, η οποία, όπως οι ανάλογες ρυθμίσεις, υπακούουν στο δόγμα της ιδιωτικοποίησης των κερδών και της κοινωνικοποίησης των ζημιών.