Τρίτη 3 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ
Εργαλείο για νέες περικοπές σε βάρος του λαού

Την αναβολή, μέχρι νεωτέρας, της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία ανακοίνωσε χτες ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μετά το αλαλούμ που σημειώθηκε χτες, πρώτη μέρα της εφαρμογής του μέτρου.

Ο ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι ο κατάλογος των φαρμάκων που αντιστοιχούν στις δέκα δραστικές ουσίες θα αναρτηθεί σήμερα στις ιστοσελίδες του Οργανισμού και του ΕΟΦ και θα κοινοποιηθεί στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Κοινωνική Ασφάλιση ΑΕ), ώστε να προσαρμόσει τις παραμέτρους της εφαρμογής και να ενσωματώσει τις νέες τιμές. «Η ημερομηνία έναρξης της πρώτης εφαρμογής θα γίνει τις επόμενες μέρες» αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ με εγκύκλιό του (28/3/2012) υπενθυμίζει ότι η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας με ηλεκτρονικό τρόπο καθίσταται υποχρεωτική και καθολική από την 1/6/2012.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο της συγκυβέρνησης για την Υγεία και την Πρόνοια. Η δραστική ουσία είναι η βασική ουσία ενός φαρμάκου και με βάση τον εφαρμοστικό νόμο θα συνταγογραφούνται «οι δέκα μεγαλύτερες σε κατανάλωση δραστικές ουσίες».

«Οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, υποχρεώνονται να χορηγούν το φθηνότερο φάρμακο για κάθε δραστική ουσία. Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας του συγκεκριμένου φαρμάκου, ο φαρμακοποιός υποχρεούται να ενημερώσει τον ασφαλισμένο για το ποιο είναι το φθηνότερο φάρμακο διαθέσιμο στην ελληνική αγορά. Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής θα πληρώσει τη διαφορά της τιμής από το φθηνότερο φάρμακο ίδιας δραστικής».

Το κριτήριο που θέτει η κυβέρνηση για αυτές τις αλλαγές, είναι η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αδιαφορώντας για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και γενικά την προστασία της υγείας του λαού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, εάν ένα φάρμακο διαπιστωθεί από το γιατρό ότι δεν είναι αποτελεσματικό για τον ασθενή ή δημιουργεί παρενέργειες και χρειαστεί να του δώσει ένα άλλο που δεν αποζημιώνεται από το ασφαλιστικό ταμείο, τότε ο ασθενής θα κληθεί να βάλει το χέρι ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ταυτόχρονα εκβιάζει ουσιαστικά τον ασθενή να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από όσα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός, διαφορετικά θα αυξάνεται το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής του στην αγορά ενός φαρμάκου.

Από τη στιγμή που το φάρμακο είναι εμπόρευμα και η φαρμακοβιομηχανία ελέγχει ουσιαστικά τον κύκλο «έρευνα - παραγωγή - διακίνηση», αλλά και σε συνθήκες αυξανόμενου ανταγωνισμού για το ποιος θα επικρατήσει στην αγορά, συντρίβεται η ανάγκη της λαϊκής οικογένειας στο ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες διακίνησης ακόμα και επικίνδυνων φαρμάκων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ