Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλεί για εφαρμογή του πλαφόν στη συνταγογράφηση

Πριν στεγνώσει το μελάνι της νέας απόφασης για πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων άρχισαν, μέσω της ΗΔΙΚΑ, οι προειδοποιήσεις προς τους γιατρούς για υπερβάσεις των περιορισμών που τέθηκαν. Με την απόφαση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη (ΦΕΚ Β' 1976/1.7.2014), μπήκαν πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ανά ειδικότητα, ανά αριθμό ασθενών, το μήνα του έτους και τη γεωγραφική περιοχή! Παράλληλα, καθορίζονται τα κατώτατα όρια συνταγογράφησης γενοσήμων.

Ηδη, από χτες οι γιατροί που συνταγογραφούν για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ παίρνουν ηλεκτρονικές προειδοποιήσεις του τύπου: «Το ποσοστό της συνολικής αξίας των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων με εμπορική ονομασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15% της συνολικής αξίας των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων σε ετήσια βάση. Οριο μηνιαίας δαπάνης ΕΟΠΥΥ ανά ασφαλισμένο: 127 ευρώ. Τρέχουσα μηνιαία δαπάνη 218 ευρώ. Προειδοποίηση. Εχετε ξεπεράσει το όριο μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ ανά ασφαλισμένο».

Ο γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει το φάρμακο και ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει άλλο γιατρό που δεν έχει ξεπεράσει το πλαφόν. Και επειδή το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) υπολειτουργεί, καθώς σ' αυτό δεν εντάχθηκαν περίπου οι μισοί γιατροί που υπηρετούσαν στα πολυιατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ, ο άρρωστος πρέπει να απευθυνθεί στα δημόσια νοσοκομεία, πληρώνοντας το εισιτήριο των 5 ευρώ ή σε ιδιώτη γιατρό, πληρώνοντας ακριβότερη επίσκεψη.

Αν, μάλιστα, ο γιατρός, τον οποίο η ΗΔΙΚΑ προειδοποιεί ότι έχει ξεπεράσει το όριο, δεν έχει εντοπίσει αυτήν την «υπέρβαση», τότε ο άρρωστος χάνει - μαζί με τη συνταγή - και τα 5 ευρώ που πλήρωσε για την επίσκεψη, στην περίπτωση που επισκέφτηκε τα εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Τέλος, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμικών, με ανακοίνωσή της, θέτει σοβαρά ερωτήματα στον υπουργό Υγείας για τη μελετώμενη κατάργηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ