Παρασκευή 30 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΛΛΑΔΑ
Πολεμική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο

Το σενάριο περιλαμβάνει την προστασία εξεδρών άντλησης πετρελαίου

Εναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατ. Μεσόγειο, με ενεργή συμμετοχή και της Ελλάδας, συνιστά η διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης με την επωνυμία «Noble Dina», όπου συμμετέχουν δυνάμεις από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Η άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει ως τις 5 Απρίλη. Σημειώνεται πως σε ασκήσεις όπου συμμετέχει το Ισραήλ, επιβάλει να εφαρμόζεται η τακτική της μη ανακοίνωσης οποιουδήποτε στοιχείου που έχει σχέση με αυτές πριν από την ολοκλήρωσή τους.

Χώρος διεξαγωγής της άσκησης είναι ολόκληρη η Ανατ. Μεσόγειος, αφού ξεκίνησε από τη βάση της Σούδας και περνώντας νότια του Καστελόριζου και νότια της Κύπρου θα καταλήξει στις ακτές του Ισραήλ και στη Χάιφα. Στη συγκεκριμένη άσκηση μέχρι το 2010 συμμετείχαν μόνο το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, αλλά από πέρσι συμμετέχει και η Ελλάδα. Στα σενάρια της φετινής άσκησης περιλαμβάνονται - όπως είδαν το φως της δημοσιότητας - και ασκήσεις απόκρουσης επιθέσεων κατά εξεδρών άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από «εχθρική δύναμη», ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις αεροπορικής απαγόρευσης.

Από ελληνικής πλευράς παίρνουν μέρος τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη, μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο. Σημειώνεται πως η άσκηση συμπίπτει με την παρουσία στην περιοχή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Enterprise» που βρίσκεται στον Πειραιά και θα αποπλεύσει για την Ανατ. Μεσόγειο και τον Περσικό κόλπο. Επίσης, επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί και ο διοικητής του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου και χτες το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ