Παρασκευή 30 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Οργανώνουν τις δυνάμεις τους για την κλιμάκωση

Η χτεσινή σύσκεψη της ΠΕΜΕΝ ολοκληρώθηκε με πορεία στον Πειραιά. Νέα κινητοποίηση την Τετάρτη

Από τη χτεσινή πορεία στον Πειραιά
Από τη χτεσινή πορεία στον Πειραιά
Πρόσω ολοταχώς για νέους αγώνες βάζουν οι ναυτεργάτες με σταθμό των κινητοποιήσεών τους τη συγκέντρωση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 4 Απρίλη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Τερψιθέας μπροστά στον «Οίκο Ναύτου». Η συγκέντρωση στις 4 Απρίλη αποφασίστηκε χτες το πρωί στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, της οποίας η μαζικότητα ήταν τέτοια ώστε εξελίχθηκε σε διαδήλωση των ναυτεργατών στους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, ξεσηκώνοντας τους πάντες στο πόδι με τα απανωτά συνθήματα και τη δυναμικότητά της.

Διοργανωτές της σύσκεψης ήταν οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Συνταξιούχων (ΠΕΣ ΝΑΤ).

Ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θ. Ευαγγελάκης, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της επίθεσης, τόνισε την ανάγκη της απομόνωσης των δυνάμεων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ που «έσπασε» την απεργία και επισήμανε ότι «είναι μονόδρομος για τους ναυτεργάτες η οργάνωση μέσα και έξω από τα πλοία, στις γειτονιές με τις Λαϊκές Επιτροπές για την ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων».

Ο πρόεδρος της ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Γ. Αντωνόπουλος, επισήμανε ότι «δεν είναι μοιραίο να καταργείται ο "Οίκος Ναύτου", να διαλύεται το ΝΑΤ, να αυξάνεται η ανεργία. Υπάρχει αιτία και αυτή πρέπει να χτυπήσουμε με δυναμικούς αγώνες».

Ο Σ. Τσιμπόγλου ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη της αλλαγής συσχετισμών και στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην πολιτική ζωή, επισημαίνοντας ότι η επίθεση που δέχονται οι ναυτεργάτες από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τη συγκυβέρνηση φέρει τη σφραγίδα και των δυνάμεων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ που είναι υπηρέτες των εφοπλιστών. «Καράβια, σημείωσε, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όμως το ζητούμενο είναι με τι όρους θα δουλεύεις εκεί μέσα». Για να καταλήξει ότι απαιτείται συσπείρωση και οργάνωση δυνάμεων, ανάπτυξη αγώνων που θα συμβάλουν στην ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, «με στόχο ο εργαζόμενος να επιβάλει την εξουσία που θα υπηρετεί τα συμφέροντά του».

Η αγωνία μεγαλώνει

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι κουβέντες των ναυτεργατών έδιναν μια γεύση της επίθεσης που δέχονται: «Είναι η πρώτη χρονιά φέτος που μετά από 60 χρόνια δεν υπάρχει κρουαζιερόπλοιο με Ελληνα ναυτεργάτη, δηλαδή ναυτεργάτη που θα πληρώνεται με βάση την ΣΣΕ και θα είναι ασφαλισμένος», ενώ ένας άνεργος πρόσθεσε: «Πρώτη φορά είδα τόσες ουρές στον "Οίκο Ναύτου". Συνάδελφοι, ακόμα δεν έχουν δοθεί τα επιδόματα ανεργίας και ούτε ξέρουν πώς και αν θα τα δώσουν». Ενώ ένας ακόμα ναυτεργάτης κάλεσε τους συγκεντρωμένους και με τους αγώνες τους και στην κάλπη να δώσουν την απάντηση που πρέπει «σε όλους αυτούς που μας έφεραν σε αυτά τα χάλια».

Ακολούθησε πορεία με σταθμούς το ΓΕΝΕ, τα γραφεία του ομίλου κρουαζιεροπλοίων ΛΟΥΗ και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ