Τρίτη 27 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Δώρο» στους σχολάρχες για απολύσεις

Κατέθεσε τροπολογία που επιτρέπει τις αναιτιολόγητες απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών και καταργεί το ρόλο των υπηρεσιακών συμβουλίων

Με μια τροπολογία - «δώρο» στους εργοδότες των ιδιωτικών σχολείων το υπουργείο Παιδείας δίνει και επίσημα τη δυνατότητα χωρίς καμία αιτία να απολύουν έναν εκπαιδευτικό (εάν το ιδιωτικό σχολείο έχει Δημοτικό και Γυμνάσια μπορεί να γίνεται μια απόλυση σε κάθε βαθμίδα)! Μάλιστα, καταργεί και το ρόλο των υπηρεσιακών συμβουλίων, τα οποία μέχρι τώρα επικύρωναν ή μη την απόλυση των εκπαιδευτικών!

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται πως «κατά τη λήξη του κάθε σχολικού έτους είναι δυνατή η αναιτιώδης καταγγελία της σύμβασης ενός εκπαιδευτικού ανά εκπαιδευτική μονάδα και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης». Σχεδόν η ίδια διάταξη υπήρχε και στο νόμο 3848/2010 (για την πρόσληψη εκπαιδευτικών), αλλά τώρα με την τροπολογία προστίθεται η λέξη ...«αναιτιώδης»! Επιπλέον, όπως ήδη αναφέραμε, καταργείται και ο ρόλος των υπηρεσιακών συμβουλίων στις περιπτώσεις των παραπάνω απολύσεων, αφού διατυπώνεται σαφώς ότι «η λύση της εργασιακής σχέσης ολοκληρώνεται χωρίς μεσολάβηση υπηρεσιακού συμβουλίου». Αρκεί μόνο η έκδοση της σχετικής πράξης απ' τον αρμόδιο προϊστάμενο εκπαίδευσης. Ετσι οι εργοδότες θα μπορούν να απολύουν κατά το δοκούν...

Ο υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, προσπάθησε να εμφανίσει την τροπολογία σχεδόν ως ...ευεργετική για την Παιδεία, υποστηρίζοντας: «Επισημαίνεται το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιωτικά σχολεία σε εξαιρετικές περιπτώσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν ανταποκρίνονται στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα. Το γεγονός αυτό προκαλεί την αγανάκτηση μαθητών και γονέων ειδικά όταν οι τελευταίοι προσπαθούν από το υστέρημά τους, πλέον, να καλύψουν τις δαπάνες μόρφωσης των παιδιών τους»! Δηλαδή: Το «δώρο» στους εργοδότες δίνεται για να απολύουν τους «κακούς» εκπαιδευτικούς, που «επιβαρύνουν» τους γονείς που πληρώνουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους! Και συνέχισε προκλητικά, λέγοντας ότι με την τροπολογία «δημιουργούνται στα ιδιωτικά σχολεία νέες θέσεις εργασίας για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κατ' εξοχήν πλήττονται από την ανεργία»... Δηλαδή, θα χτυπηθεί η ανεργία στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με ...απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών!

Ο υπουργός είπε ακόμα πως η τροπολογία αποτελεί «διευκρινιστική ρύθμιση» του νόμου 3848/2010, επειδή «παρουσίαζε προβλήματα στην εφαρμογή του, με αποτέλεσμα άλλα Υπηρεσιακά Συμβούλια να τηρούν το Νόμο και άλλα όχι και ως εκ τούτου να υπάρχουν διαφοροποιημένες αποφάσεις και να μην ολοκληρώνονται οι διαδικασίες». Δηλαδή, υπερασπίζεται την κατάργηση του ρόλου των υπηρεσιακών συμβουλίων, γιατί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και δεν ενέκριναν τις απολύσεις!

Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε να προτείνει στα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων απεργία για αύριο, για να αποσυρθεί η τροπολογία, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org