Τρίτη 13 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καθοριστικό ζήτημα η συμμετοχή των γυναικών στο κίνημα

Σε εκδήλωση γυναικών στην Αλεξανδρούπολη μίλησε το πρωί του Σαββάτου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη
Από τη συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη
«Είναι αδύνατον ένα κίνημα να γίνει πιο δυνατό, πιο μαζικό, χωρίς τις γυναίκες», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα την πάλη για την ισοτιμία της γυναίκας. Μια εκδήλωση με μαζική συμμετοχή γυναικών όλων των ηλικιών, κυρίως όμως νέων.

«Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 50 χρόνια έχουν γίνει βήματα στη ζωή της γυναίκας, το Κόμμα μας εξακολουθεί να μιλά για την ισοτιμία των γυναικών, γιατί το θέμα της ισοτιμίας και ισότητας δεν μπορεί να το δούμε μόνο με τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά. Για το ΚΚΕ η ισοτιμία της γυναίκας είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό από ορισμένες αλλαγές σε θέματα κοινωνικής συμπεριφοράς κλπ.», είπε η Αλ. Παπαρήγα.

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες, σημείωσε: «Είναι πολύ δύσκολο οι κοπέλες που είναι στα θρανία και τα αγόρια, οι φοιτήτριες, οι σπουδάστριες να καταλάβουν ότι η γυναίκα στον καπιταλισμό είναι ανισότιμη σε σύγκριση με τον άνδρα. Και οι δύο βεβαίως ζουν τις συνέπειες της ταξικής εκμετάλλευσης. Δεν το πολυκαταλαβαίνουν γιατί αισθάνονται ελεύθερες. Τα πράγματα θα αλλάξουν όταν οι κοπέλες θα περάσουν σε μια άλλη φάση της ζωής τους, θα πρέπει να δουλέψουν, αν καταφέρουν να δουλέψουν με την ανεργία που υπάρχει, για αγόρια και κορίτσια, και κυρίως όταν θα κάνουν οικογένεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η συμμετοχή των νέων γυναικών και στο Κόμμα και στους αγώνες είναι υψηλή, μόλις περάσει η ηλικία των 25 και 30 χρόνων και κάνουν οικογένεια τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν και για τα δύο φύλα, όμως ακόμα περισσότερο για τις γυναίκες.

Παραμένει το πρόβλημα της ανισότητας των δύο φύλων στον καπιταλισμό, έστω κι αν αυτό είναι συγκαλυμμένο και δε φαίνεται με τον ίδιο τρόπο. Εμάς μας απασχολεί όχι γενικά και αφηρημένα η ισοτιμία των δύο φύλων, μας απασχολούν όλες οι πλευρές της ζωής των ανθρώπων, ξεκινώντας από τη δουλειά, το εισόδημα, την Παιδεία, την Υγεία, μας ενδιαφέρει το σύνολο των σχέσεων, ακόμα και των προσωπικών σχέσεων, η κατάσταση της οικογένειας κλπ., δηλαδή όλοι εκείνοι οι παράγοντες που κάνουν ένα ζευγάρι, μια οικογένεια ευτυχισμένη.

Εχουμε χίλιους λόγους να ανησυχούμε, γιατί το 2012, στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, το νέο ζευγάρι, η οικογένεια των νέων ανθρώπων, όχι απλά κινδυνεύει, αλλά αν δεν αλλάξουν τα πράγματα σίγουρα θα ζήσει χειρότερα από όσα έζησαν οι γονείς και οι παππούδες, συγκρίνοντας βεβαίως με τις δυνατότητες που σήμερα υπάρχουν να ζει κανείς πολύ καλύτερα, και η θέση της γυναίκας θα την οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αποστράτευση και περιθωριοποίηση από τη ζωή.

Να δυναμώσουμε τον αγώνα για την ισοτιμία

Το ΚΚΕ αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει, γιατί: Δεν είναι δυνατόν να έχουμε στην Ελλάδα ισχυρό κίνημα απόκρουσης των βάρβαρων μέτρων που πάρθηκαν και που θα παρθούν στο όνομα της κρίσης, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για την πάλη για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, δίχως την ενεργητική συμμετοχή των γυναικών. Είναι αδύνατον ένα κίνημα να γίνει πιο δυνατό, πιο μαζικό, χωρίς τις γυναίκες. Και όταν λέμε γυναίκες, παίρνουμε υπόψη τις νεότερες ηλικίες και τα εξής χαρακτηριστικά: Γυναίκες που είτε ανήκουν είτε προέρχονται από την εργατική τάξη, από τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

Και τα στοιχεία δείχνουν ότι δυσκολεύονται οι νέες γυναίκες να μπουν στον αγώνα, και όταν μπαίνουν είναι για λίγα χρόνια. Σαν Κόμμα έχουμε υποχρέωση να δυναμώσουμε τον αγώνα για την ισοτιμία της γυναίκας και κυρίως για την κατανόηση στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα ότι πρέπει να συμπεριλάβουν στο γενικό αγώνα και τα προβλήματα της γυναίκας, που στην ουσία είναι προβλήματα της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας, των νέων ζευγαριών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ