Τρίτη 13 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Νέα αφετηρία» στην προσπάθεια εξαπάτησης του λαού

Μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία ανακηρύχτηκε ο Ευ. Βενιζέλος

Δεσμεύσεις για απαρέγκλιτη τήρηση της πολιτικής που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση και στοχοποιεί το κίνημα, έδωσαν από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ τα στελέχη του. Ταυτόχρονα, προσπάθησαν να παρουσιάσουν σαν «νέα αφετηρία» τα παλιά υλικά με τα οποία η σοσιαλδημοκρατία επιχειρεί να εγκλωβίσει λαϊκές συνειδήσεις και να παραμείνει αξιόμαχη εφεδρεία στην αστική διαχείριση. Με τη λήξη των εργασιών, ο Ευ. Βενιζέλος ανακηρύχτηκε μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία, στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή, 18 Μάρτη.

Πίσω από το σύνθημα περί «νέου ΠΑΣΟΚ» που λανσάρισε ο Ευ. Βενιζέλος, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν ο Γ. Παπανδρέου, πίσω από τις «κορόνες» περί της «ανάγκης λήψης κοινωνικών μέτρων» του Χρ. Παπουτσή και του Στ. Τζουμάκα - που τελικά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές για να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία - κρύβεται η πλήρης ταύτισή τους στην κλιμάκωση της επέλασης σε βάρος του λαού, προς όφελος της πλουτοκρατίας.

«Το νέο ΠΑΣΟΚ είναι πάντα το ίδιο ΠΑΣΟΚ», ξεκαθάρισε εξάλλου ο Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη. Ο ίδιος ζήτησε στις 18 Μάρτη να τον στηρίξουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ηγηθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Στόχος μας να έρθει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις εκλογές», υποστήριξε και παρουσίασε τις αντιλαϊκές πολιτικές στοχεύσεις του:

  • «Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι απολύτως αναγκαία».Ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τη συνέχιση της λιτότητας και την προώθηση νέων μέτρων.
  • «Θα χρησιμοποιήσουμε τον άλλο πυλώνα των διαρθρωτικών αλλαγών χωρίς ενοχές (...) Η Ελλάδα μπορεί πλέον να γίνει μια πραγματικά φιλοεπενδυτική χώρα. Πρέπει να μετατρέψουμε το νέο πρόγραμμα στήριξης σε ένα ολοκληρωμένο και ενδογενές εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».Μέσω της εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων για παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και παροχή νέων προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • «Το ζήτημα δεν είναι η επαναδιαπραγμάτευση, αλλά η διαρκής διαπραγμάτευση και επεξεργασία αυτού του ενδογενούς σχεδίου ανασυγκρότησης».Δεσμεύτηκε για πιστή τήρηση του μνημονίου και τη λήψη όσων αντιλαϊκών μέτρων επιτάσσει το συμφέρον της πλουτοκρατίας.

Ο ίδιος επιτέθηκε σε όσους αγωνίζονται εναντίον της επιβολής των βάρβαρων μέτρων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι το ΠΑΣΟΚ «άργησε να κάνει ρήξεις με τις συντεχνίες». Επιτέθηκε στο ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ κάνοντας λόγο για «ψευτοσυνδικαλισμό και αριστερόστροφο τυχοδιωκτισμό», ενώ προχώρησε σε μια επικίνδυνη και αντιδραστική διατύπωση, αναφερόμενος «σε λαούς, σε κοινωνίες, σε εκλογικά σώματα» που προσχωρούν σε «συντηρητικές αντιλήψεις».

Ο ίδιος επιδόθηκε σε ανοιχτή κοροϊδία του λαού, αρχικά με «ένα ευχαριστώ προς το λαό για τις θυσίες» και ένα «συγγνώμη» για τα δήθεν «λάθη» του ΠΑΣΟΚ. Προκλητικά απηύθυνε πρόσκληση για «συστράτευση» στα λαϊκά στρώματα που τσάκισε το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, και υποσχέθηκε ένα «νέο εθνικό συμβόλαιο με αυτούς που κουβαλούν στην πλάτη τους όλη αυτή την κρίση», που, όπως είπε, «προϋποθέτει μια διαφορετική αντίληψη», η οποία θα βασίζεται στη «σύγχρονη πραγματικότητα», δηλαδή στην υποταγή του λαού στη σφαγή του.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εκλογών, φωτογράφισε την πρόθεσή του για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, τασσόμενος υπέρ των «πολιτικών συναινέσεων». Ταυτόχρονα, για να τονώσει το κομματικό ακροατήριο, σημείωσε «πως οι συναινέσεις δεν είναι λευκές επιταγές» και ότι «θα διαχωρίσουμε τη θέση μας από τον καταστροφικό και επικίνδυνο δεξιό λαϊκισμό».

Δυσαρέσκεια και ενστάσεις

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του υπεραμύνθηκε του αντιλαϊκού έργου του κόμματός του τα προηγούμενα 2,5 χρόνια. Τόνισε και αυτός την ανάγκη για συνέχιση του «δημοσιονομικού προγράμματος», ενώ επιτέθηκε με τη σειρά του στο λαϊκό κίνημα. Από την πλευρά του, ο Χρ. Παπουτσής, φορώντας αντιμνημονιακό «μανδύα», υποστήριξε στην ομιλία του ότι «πρέπει να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος» και να «σπάσει η εμμονή σε μια μονόπλευρη δημοσιονομική πολιτική», σπεύδοντας αμέσως να ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει την ακολουθούμενη πολιτική.

Επί της διαδικασίας, ο Ευ. Βενιζέλος κατέθεσε την υποψηφιότητα του με 189 υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Αντίθετα, οι Χρ. Παπουτσής και Στ. Τζουμάκας, που δήλωσαν υποψήφιοι, δεν προσκόμισαν υπογραφές από το 1/4 των μελών του Εθνικού Συμβουλίου (94 υπογραφές) όπως προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Μετά από έντονες διαβουλεύσεις το θέμα της υποψηφιότητάς τους τέθηκε σε ψηφοφορία επί των παρόντων μελών του Εθνικού Συμβουλίου την Κυριακή, με τον Χ. Παπουτσή να λαμβάνει 12 ψήφους και τον Στ. Τζουμάκα 3.

Τόσο ο Χρ. Παπουτσής όσο ο Στ. Τζουμάκας με δηλώσεις του μετά την απόρριψη των υποψηφιοτήτων τους άφησαν αιχμές για τις διαδικασίες. «Επιλέξαμε το μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρ. Παπουτσής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ