Παρασκευή 2 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Υπέγραψαν τη σύμβαση οι 8 από τις 10 επιχειρήσεις

Η ανειρήνευτη ταξική πάλη φέρνει αποτέλεσμα

Εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μπροστά στην πύλη των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στην περιφρούρηση της απεργίας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης
Εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μπροστά στην πύλη των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στην περιφρούρηση της απεργίας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης
Οι 8 από τις 10 εργολαβικές επιχειρήσεις που δουλεύουν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπέγραψαν χτες την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και έπεται συνέχεια. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θετικό αποτέλεσμα που καταγράφει ο αγώνας των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αποτέλεσμα που μετράει θετικά για όλη την εργατική τάξη. Ενα αποτέλεσμα που έρχεται να δείξει στην πράξη ότι η αναμέτρηση γίνεται στους τόπους δουλειάς, να δείξει τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν είναι οργανωμένοι και έχουν ισχυρά ταξικά σωματεία.

Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης από την αρχή του χρόνου, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα που είναι ενταγμένα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, έχουν ξεκινήσει μια σκληρή μάχη με πολύμορφες κινητοποιήσεις για την ανανέωση της Συλλογικής τους Σύμβασης. Από την περασμένη βδομάδα με απόφαση των συνδικάτων τους άρχισαν απεργία σε όσες επιχειρήσεις αρνούνται να υπογράψουν την ανανέωση της Σύμβασης. Από αυτές οι κυριότερες ήταν οι 10 που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και ορισμένες που δουλεύουν σε επισκευαζόμενα πλοία στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας.

Ο αγώνας αυτός είναι ταυτόχρονα και η απάντηση των εργατών στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια που εκδηλώθηκε από εργολάβους, τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, επιστρατεύοντας και τα γνωστά παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ των εφοπλιστών, να περάσουν στη Ζώνη ατομικές συμβάσεις με μεροκάματα πείνας, διαγράφοντας ταυτόχρονα δικαιώματα δεκαετιών που έχουν πληρωμένα οι εργάτες ακόμα και με αίμα. Το μαύρο μέτωπο νόμιζε ότι ο εφιάλτης της ανεργίας που μαστίζει τη Ζώνη και έχει δημιουργήσει η δική του, η αντιλαϊκή πολιτική θα μετέτρεπε τους εργάτες σε εύκολα θύματα, ώστε να δεχτούν μεροκάματα των 23 και 25 ευρώ, σαν και αυτά δηλαδή που έχει επιβάλει η ΖΗΜΕΝΣ, στους ηλεκτροτεχνίτες του συνεργείου της, η οποία είναι η μία από τις δύο επιχειρήσεις στο ναυπηγείο που ακόμα δεν έχει υπογράψει.

Οι σκηνές που εκτυλίσσονται καθημερινά μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου είναι μοναδικές και δείχνουν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Οι απεργοί, των οποίων η πλειοψηφία έχει να δει μεροκάματο ακόμα και δύο χρόνια, αξημέρωτα βρίσκονται στα πόστα τους περιφρουρώντας την απεργία τους. Παραμένουν εκεί με ψηλά το κεφάλι όπως το συνεργείο της ΖΗΜΕΝΣ, ακόμα και όταν άνθρωποι της εταιρείας τους λένε απροκάλυπτα «ή πας για δουλειά ή απολύεσαι».

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά μιλώντας στο «Ρ» για την εξέλιξη αυτής της μάχης ανέφερε:

«Μπορεί τα κόμματα του κεφαλαίου να κάνουν υπερωρίες και καθημερινά να ψηφίζουν 10άδες αντιλαϊκούς αντεργατικούς νόμους, όμως αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που από την πρώτη στιγμή οι ταξικές δυνάμεις βροντοφώναζαν, ότι όλα θα κριθούν στους χώρους δουλειάς. Οι εργάτες της Ζώνης παίρνοντας έγκαιρα το μήνυμα του ηρωικού αγώνα των απεργών χαλυβουργών: "δεν θα γίνουμε οι σκλάβοι του 21ουαιώνα, αρνούμαστε να υποταχτούμε", από τις αρχές του χρόνου από τα χαράματα βρισκόμαστε έξω από κάθε χώρο δουλειάς κόντρα στην προσπάθεια των εργοδοτών να επιβάλουν στους χώρους δουλειάς τον εργασιακό μεσαίωνα. Καθημερινά ο αγώνας μας φέρνει αποτελέσματα και αυτό φαίνεται από τις επιχειρήσεις που υπογράφουν την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης για το 2012. Αυταπάτες δεν έχουμε. Δεν πρόκειται για αγώνα που τελειώνει σε μία μέρα. Από εδώ και μπρος ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων θα είναι καθημερινός, ακόμα πιο σκληρός σε όλα τα επίπεδα. Ομως στηριζόμενοι στην τεράστια συσπείρωση στις ταξικές δυνάμεις των εργατών - ανέργων της Ζώνης είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτή τη μάχη εμείς θα είμαστε οι νικητές. Καλούμε όλα τα συνδικάτα, σε όποιο κλάδο, να μπουν στον αγώνα, να μπουν στη μάχη και όλοι μαζί να συμβάλουμε για να γίνει η Ελλάδα μια Χαλυβουργία γιατί έτσι θα κουρελιαστούν τα αντεργατικά μέτρα, η αντιλαϊκή πολιτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ(2022-10-05 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στη χτεσινή σύσκεψη(2013-03-12 00:00:00.0)
Απήργησαν αψηφώντας την τρομοκρατία(2012-05-19 00:00:00.0)
Δυναμικά για τη σύμβαση κόντρα στην τρομοκρατία(2012-03-15 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την υπογραφή της Σύμβασης(2012-02-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ