Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανοιχτά αμφισβήτησαν Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι τις ιρανικές ανακοινώσεις περί βημάτων προόδου στο πυρηνικό του πρόγραμμα, που έγιναν από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ την Τετάρτη. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, δήλωνε ότι το Ιράν «επιτυγχάνει πρόοδο» αλλά «δεν έχει φτάσει, ακόμη τουλάχιστον, στην κατασκευή πυρηνικών όπλων». Μιλώντας στην ίδια επιτροπή, ο επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών - DIA - αντιστράτηγος Ρόναλντ Μπέρτζες, εκτίμησε ότι το Ιράν «έχει τη δυνατότητα αλλά δεν φαίνεται να έχει πραγματικά τη διάθεση να προκαλέσει σύγκρουση στον Περσικό Κόλπο».

«Κινήσεις εντυπωσιασμού» χαρακτήρισε και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, τις ιρανικές ανακοινώσεις που εκτίμησε ότι «η Τεχεράνη, για λόγους προπαγάνδας, υπερβάλλει ως προς τα επιτεύγματά της». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έδωσε τη δική του ερμηνεία στις ιρανικές ανακοινώσεις, θεωρώντας ότι ασχέτως το αν αντικατοπτρίζουν πραγματικά βήματα προόδου ή υπερβάλλουν ως προς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το σίγουρο είναι ότι οι κυρώσεις δεν αποδίδουν. Αντίθετη είναι η εκτίμηση του πρώην ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, Ντένις Ρος, ο οποίος μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» υποστήριξε ότι «οι κυρώσεις αποδίδουν πολύ καλά».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και το βομβιστικό «σίριαλ». Οι αρχές της Ταϋλάνδης ανακοίνωσαν χθες ότι με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν μετά και από τη σύλληψη τριών Ιρανών υπηκόων, στόχος του σχεδιασμού τους ήταν δύο Ισραηλινοί διπλωμάτες. Η ανακοίνωση έδωσε την αφορμή σε Ισραηλινούς αξιωματούχους να επαναλάβουν τις κατηγορίες τους κατά της Τεχεράνης ως «σπόνσορα της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ