Νέες απειλές από την Αγκυρα με αφορμή το β' γύρο αδειοδότησης
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Η ενέργεια και η εξασφάλιση των συμφερόντων του Ισραήλ ήταν το πρώτο θέμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Κύπρο, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Και η επίσκεψη αυτή και η κολεγιά του Ισράηλ με την Κύπρο επιβεβαιώνει ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι στο επίκεντρο του μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μεγάλες «ευκαιρίες» στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών η οποία θα «προχωρήσει βήμα - βήμα» και είπε ότι το πρώτο βήμα μεταξύ των δύο πλευρών έγινε με την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Αποκάλυψε ακόμα ότι εξετάζονται διάφορα ενδεχόμενα, όπως η δημιουργία ενός κοινού αγωγού μήκους 40 χλμ μεταξύ των δύο κοιτασμάτων, καθώς και αυτό της δημιουργίας σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου και το κατά πόσο η εξαγωγή θα γίνεται με κατεύθυνση την Ευρώπη μέσω Κύπρου ή προς τις αγορές της Ασίας μέσω του Ισραήλ.
Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι «η συνεργασία μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν απειλεί κανέναν απολύτως», αλλά εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς προς όφελος των δύο λαών και της ευρύτερης περιοχής και πρόσθεσε ότι η απειλή προέρχεται από την Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι από τη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.
Χτες η Τουρκία, με αφορμή την ανακοίνωση για το β' γύρο αδειοδότησης, που ξεκινά η Κυπριακή Δημοκρατία, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας υποστηρίζει ότι ένα τμήμα των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ζητά να παγώσουν οι έρευνες μέχρι τη λύση του Κυπριακού ή να συναντηθούν οι πλευρές, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, με αποκλειστικό αντικείμενο το θέμα των υδρογονανθράκων, εκτοξεύοντας νέες απειλές σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της.
Ο Δ. Χριστόφιας, αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές, τόνισε ότι «εάν η τουρκική ηγεσία, όπως η ίδια δηλώνει, πραγματικά ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει υποχρέωση να σέβεται την κυριαρχία των κρατών, καθώς και τη διεθνή νομιμότητα», καλώντας τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ να αποστείλει εκ νέου ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Πέρα από το ενεργειακό στη συνάντηση Χριστόφια - Νετανιάχου συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό, στο οποίο ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή του στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η οικονομία.
Κατά την επίσκεψη του Μπ. Νετανιάχου υπεγράφη και συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για το συντονισμό των Υπηρεσιών Αεροναυτικής και Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης.