Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ-ΚΙΝΑ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων στο γεωργικό τομέα

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

«Ενα θετικό ρόλο των ΗΠΑ» στην περιοχή Ασίας και Ειρηνικού επιθυμεί η Κίνα σύμφωνα με τον επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΚΚ Κίνας και αντιπρόεδρο της Κίνας, Σι Τζίνπινγκ, μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με την αμερικανική ηγεσία και φυσικά τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του στην οποία συνοδεύεται από Κινέζους αξιωματούχους και επιχειρηματικά στελέχη της Κίνας.

Ωστόσο επισήμανε ότι οι δύο μεγαλύτερες «οικονομίες του κόσμου» θα πρέπει να σέβονται «τα κύρια ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες» η μια της άλλης και εξέφρασε με διπλωματικό τρόπο την δυσφορία της Κίνας όσον αφορά την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ αναφορικά με την Ταϊβάν και το Θιβέτ, σύμφωνα με το Ρώϋτερς. Δύο από τα πολλά αγκάθια των διμερών σχέσεων όπου συχνά διοχετεύεται η ένταση. Ενταση απόρροια της οικονομικής κυρίως αλληλεξάρτησή τους αλλά και των αντιθέσεων τους.

Ο Σι έκανε τις δηλώσεις αυτές σε ομιλία που παρέθεσε στην Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντησή του με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου ενώ κατόπιν μετέβη στην πολιτεία της Αϊόβα όπου και συμμετείχε στην Σινομαμερικανική Εμπορική Σύνοδο στο Ντε Μόινς στο περιθώριο της οποίας υπογράφτηκε σειρά συμφωνιών για την αγορά 8,62 εκατομμυρίων μετρικών τόνων σόγιας και ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συμφωνίες μεταξύ Κινέζων αξιωματούχων αλλά και επιχειρηματιών και των εταιριών Cargill Inc, Archer Daniels Midland Co (ADM) , Bunge Ltd (BG) και CHS Inc,

Η Κίνα είναι η παγκόσμια εισαγωγέας και καταναλώτρια σόγιας και καταναλωτής των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, ενώ συνέχεια της υπογραφής συμφωνιών αναμένεται σήμερα στο Σαν Φρανσίσκο, όπως αναφέρει το Bloomberg.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org