Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα παζάρια στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μέχρι αργά το απόγευμα συνεχίζονταν στον ΟΗΕ τα «παζάρια» για την επίτευξη μιας «συμβιβαστικής λύσης» που θα επιτρέψει την υιοθέτηση με αρκετές ψήφους σχεδίου ψηφίσματος για τη Συρία, καθώς η Ρωσία επέμενε σε σειρά τροποποιήσεων και, από την άλλη πλευρά, η Γαλλία εμφανιζόταν διατεθειμένη να «γίνει δεκτός ένας συμβιβασμός προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια διασφάλισης, έστω, ανθρωπιστικών διαδρόμων». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, η Μόσχα ζητά τροποποιήσεις σε τέσσερα σημεία: να μη ζητά το σχέδιο απόφασης μεταβίβασης της εξουσίας από τον Ασαντ στον αντιπρόεδρό του, να αναφέρεται σαφώς ότι εκτός από το συριακό στρατό θα πρέπει να τερματιστούν οι βιαιότητες και από τις ένοπλες ομάδες, να διαχωριστεί η αντιπολίτευση από τις ένοπλες ομάδες και να μη συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση μια λίστα με «ωμότητες των συριακού στρατού».

Παράλληλα, στη Δαμασκό αναμένεται σήμερα ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Ζάι Τζουν, με στόχο «να βρεθεί μια σωστή και ειρηνική λύση στη συριακή κρίση». Ο Τζουν συνάντησε ήδη τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου. Τη θέση της Κίνας αποτύπωνε, χτες, το φύλλο της κρατικής εφημερίδας «Λαϊκή Ημερησία», η οποία επεσήμαινε ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής «χαρακτηρίζεται από θρησκευτικές και εθνοτικές έριδες αιώνων, που μπορούν να προκαλέσουν τεράστια έκρηξη στις εύθραυστες ισορροπίες του σήμερα» και γι' αυτό οι «μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και ρεαλιστικές». Επίσης, τονίζει ότι μια ξένη επέμβαση «θα απειλούσε σοβαρότατα την παγκόσμια οικονομία».

Εντός Συρίας, πάντως, οι ένοπλες συγκρούσεις μαίνονται και διευρύνονται καθώς εκτός από τη Χομς, ανάλογη κατάσταση υπήρχε, χθες, και σε Χάμα και Ντεράα στο νότο, όπου ο στρατός εξαπέλυσε νέα επίθεση αργά το βράδυ της Τετάρτης. Στις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί, εκτός από άμαχοι, δεκάδες ένοπλοι και τέσσερις στρατιώτες. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των οργανώσεων της αντιπολίτευσης απέρριψε την κυβερνητική ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος για νέο σύνταγμα, υποστηρίζοντας ότι δίνει «παντοδυναμία στον Πρόεδρο ούτως ή άλλως και δεν διασφαλίζει ελευθερίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια στη Γενεύη και επιθέσεις Τούρκων κατά του συριακού στρατού(2019-10-31 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις(2013-07-16 00:00:00.0)
Τριβές μεταξύ «αντιπολιτευόμενων οργανώσεων»(2012-07-05 00:00:00.0)
Διαχέονται στο Λίβανο οι συγκρούσεις(2012-05-22 00:00:00.0)
Εκλογές με συγκρούσεις και εκρήξεις(2012-05-07 00:00:00.0)
Οξύνονται οι πιέσεις(2011-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ