Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Κυρώσεις και καταγγελίες

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κυρώσεις επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στην ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία «IRISL» και τις 18 θυγατρικές της εταιρείες, με την κατηγορία ότι υποστηρίζει, με τις δραστηριότητες και τα έσοδά της, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν αργά χτες το απόγευμα και προβλέπουν μεταξύ άλλων το πάγωμα των λογαριασμών της εταιρείας καθώς και την απαγόρευση όλων των συναλλαγών της σε αμερικανικό έδαφος.

Η ιρανική κυβέρνηση δεν είχε σχολιάσει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, τουλάχιστον μέχρι χτες βράδυ. Αντίθετα, από νωρίς το πρωί, ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, με επιστολή του, κατήγγειλε στον ΓΓ του Οργανισμού τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Ράφι Εϊτάν, ο οποίος πρότεινε την «απαγωγή» από τη Μοσάντ του Ιρανού Προέδρου και την παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στην επιστολή, ο Ιρανός πρέσβης χαρακτηρίζει «εξωφρενικές και απαράδεκτες» τις δηλώσεις Εϊτάν, τονίζοντας ότι αποδεικνύουν την «τρομοκρατική και επιθετική φύση του Ισραήλ».

  • Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το ιρανικό γεωλογικό ινστιτούτο, σημειώθηκε, χτες το απόγευμα, 1.350 χιλιόμετρα νοτίως της ιρανικής πρωτεύουσας. Η δόνηση είχε ως επίκεντρο την πόλη Μπαντάρ Αμπάς, ένα από μεγαλύτερα λιμάνια του Ιράν όπου φιλοξενείται και ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά διυλιστήρια της χώρας, ενώ έγινε αισθητή σε όλο τον Περσικό Κόλπο. Οι ιρανικές αρχές, μέχρι αργά το βράδυ, είχαν ανακοινώσει ότι σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, τραυματίστηκαν 26 ενώ καταγράφηκαν μικρές υλικές ζημιές.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org