Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Σε σταθερά υψηλά επίπεδα η ένταση και οι απειλές

Η ΕΕ προχωράει προς εμπάργκο εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου

Από τα γυμνάσια του ιρανικού ναυτικού στον Περσικό Κόλπο
Από τα γυμνάσια του ιρανικού ναυτικού στον Περσικό Κόλπο
TEΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Πληθαίνουν οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς την ιρανική ηγεσία, με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα και την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, στην πραγματικότητα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την επικράτηση σε μια περιοχή με τεράστιο φυσικό πλούτο. Σταθερά τεταμένη παραμένει και η κατάσταση μεταξύ Ιράν - ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, όπου το ιρανικό ναυτικό συνέχιζε χτες τα γυμνάσιά του. Ο Ιρανός υπουργός Αμυνας στρατηγός Αχμάντ Βαχιντί προειδοποίησε και πάλι ότι δε γίνεται αποδεκτή η παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή. Ολα αυτά ενώ μετά το νομοσχέδιο σκληρών κυρώσεων που υπέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος το Σαββατοκύριακο (το οποίο θα τεθεί, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, σε εφαρμογή μετά από έξι μήνες), φαίνεται ότι ανάλογα βήματα έγιναν και από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, αν και δεν υπάρχει οριστική απόφαση.

Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, η ΕΕ συμφώνησε «επί της αρχής» να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί επισήμως στα τέλη Γενάρη, οπότε γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί ένα πλήρες σχέδιο το οποίο θα απαντά και στις επιφυλάξεις που τέθηκαν από αρκετά μέλη (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) καθώς θα βρεθούν σε δεινότερη οικονομική θέση αν διακόψουν τις αγορές ιρανικού πετρελαίου, λόγω των δελεαστικών οικονομικών όρων που τις συνοδεύουν. Θα πρέπει, επίσης, να συζητηθεί το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το εμπάργκο.

Την κάθετη αντίθεσή της στην επιβολή μονομερών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν εξέφρασε η Κίνα, επικεντρώνοντας στις αμερικανικές κυρώσεις καθώς ουσιαστικά θίγουν και την ίδια, με δεδομένο ότι απειλούνται τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα με «πάγωμα» της περιουσίας τους στις ΗΠΑ εφόσον έχουν συναλλαγές με την ιρανική Κεντρική Τράπεζα (όπου γίνονται οι περισσότερες καταθέσεις για αγορά ιρανικού πετρελαίου). Τις κινεζικές αντιρρήσεις και αντιδράσεις θα επιχειρήσει να κάμψει, τις επόμενες μέρες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, που μεταβαίνει στο Πεκίνο. Γεγονός, πάντως, είναι ότι η Κίνα, αν και παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν με συναλλαγές 30 δισ. δολάρια, τον τελευταίο μήνα μείωσε, σχεδόν στο μισό, τις αγορές ιρανικού πετρελαίου.

Στην Τεχεράνη έφθασε, χτες, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας για τουλάχιστον δύο συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών ανά έτος. Ο Νταβούτογλου, πριν τις προγραμματισμένες συναντήσεις του, εκτίμησε ότι «ορισμένοι θέλουν να προκαλέσουν στην περιοχή ένα δογματικό ψυχρό πόλεμο, μεταξύ σουνιτών - σιιτών, και η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό», αποφεύγοντας την οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά. Η Τουρκία, πάντως, φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει επίσης εξαίρεση της τουρκικής ενεργειακής εταιρείας «Tuprac» από τις αμερικανικές κυρώσεις σε περίπτωση που επιβληθούν, αφού εισάγει το 30% του πετρελαίου που καταναλώνει από το Ιράν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυρώσεις σε πέντε εταιρείες για συναλλαγές με το Ιράν(2020-03-20 00:00:00.0)
Ανοίγει ο δρόμος για μπίζνες μετά τη συμφωνία της Βιέννης(2015-07-18 00:00:00.0)
Νέες κυρώσεις από τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές(2012-03-16 00:00:00.0)
Αντιδράσεις μετά το εμπάργκο από την ΕΕ(2012-01-25 00:00:00.0)
Ολοένα πιο κοντά οι σκληρότερες κυρώσεις(2012-01-13 00:00:00.0)
Συντηρείται με «πόλεμο» δηλώσεων η ένταση(2012-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ