Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
88 χρόνια αγώνων για το λαό

Μεγάλη εκδήλωση για τα γενέθλια του Κόμματος πραγματοποιήθηκε χτες στην Ινσταμπούλ

(Της απεσταλμένης μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ).--

«Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος, η χώρα μας ανήκει στο λαό της, έξω οι Αμερικάνοι, κάτω ο ιμπεριαλισμός». Μ' αυτά τα συνθήματα πλήθος νεολαίων, εργαζομένων, οπαδών, μελών και φίλων σε μια μαχητική, μαζική και συγκινητική ατμόσφαιρα γιόρτασαν χτες στην Ινσταμπούλ τα 88 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ). Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν συγγραφείς, ποιητές και συνδικαλιστές, ενώ το «παρών» έδωσαν το ΚΚΕ που εκπροσωπήθηκε από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αλλά και ο Κουβανός πρέσβης στην Τουρκία. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει εναντίον του ΤΚΡ η τουρκική κυβέρνηση, το Κόμμα κατάφερε να πραγματοποιήσει μία δυναμική και ελπιδοφόρα συγκέντρωση, αγνοώντας τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν έξω από το χώρο από νωρίς.

Ο ΓΓ του ΤΚΡ, Κεμάλ Οκουγιάν, είπε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Ο νεοφιλελευθερισμός, ο φονταμενταλισμός και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι οι τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις που επιτίθενται στην εργατική τάξη της Τουρκίας. Η κατάκτηση της δημοκρατίας όπως η κοσμικότητα του κράτους, η ανεξαρτησία, το δικαίωμα στην ψήφο, δέχονται επίθεση. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτά τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας για να στηρίξουμε ένα νέο κράτος». Αναφερόμενος στην ταυτότητα του σημερινού ΚΚΤ, ο Κ. Οκουγιάν σημείωσε: «Είμαστε τίμιοι, πρέπει να πούμε ότι δεν είμαστε αρκετά δυνατοί, αλλά ελπίζουμε, δυναμώνουμε, και γινόμαστε νεότεροι».

Μήνυμα ελπίδας απηύθυνε στη συγκέντρωση κι ο πρόεδρος του ΤΚΡ, Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, τονίζοντας: «σας θυμίζουμε ότι γιορτάζουμε τα γενέθλια του κόμματός μας χωρίς να κοιτάζουμε τα χρόνια που πέρασαν αλλά το μέλλον». Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν τονίζοντας ότι «η χώρα βρίσκεται σ' ένα κρίσιμο σημείο, πρέπει ν' αντιταχθεί στην οικονομία της αγοράς και στην αντίδραση, με το ΚΚΤ που αντιπροσωπεύει την εργατική τάξη, να έχει ρόλο ιστορικής σημασίας. Εάν οι ιμπεριαλιστές, οι αντιδραστικοί και οι καπιταλιστές έχουν το ΑΚΡ τους, οι Τούρκοι και οι Κούρδοι προλετάριοι έχουν το ΤΚΡ τους»!

ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στον αγώνα του ΚΚ Τουρκίας

Απευθυνόμενος στην εκδήλωση, στους χιλιάδες αγωνιστές, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού μετέφερε το χαιρετισμό της ΚΕ και των κομμουνιστών της χώρας μας, σημείωσε:

«Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του ΚΚ Τουρκίας στην πάλη του ενάντια στους χαμηλούς μισθούς, στην αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, ενάντια στην καταστολή και στο άγριο χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όπως μας έδειξαν και φέτος τα γεγονότα από την πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση της Κωνσταντινούπολης. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του ΚΚ Τουρκίας ενάντια στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ και θεωρούμε ότι προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στον αγώνα του λαϊκού κινήματος όσοι υποστηρίζουν πως με την ένταξη της Τουρκίας σ' αυτόν τον αντιδραστικό σχηματισμό θα διευρυνθούν τα δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες».

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Είμαστε εδώ, εκφράζοντας στην πράξη τον προλεταριακό διεθνισμό μας, τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΚΚΤ και στους εργαζόμενους των χωρών μας. Είμαστε εδώ, γιατί από κοινού δίνουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, ενάντια στο ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ, ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη, για την ευημερία, την ειρήνη, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό!».

Η μεγάλη αυτή εκδήλωση έκλεισε με συναυλία αφιερωμένη στο κομμουνιστή ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org