Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αλλη μια αντιδραστική πρόταση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. σχολίασε χτες για τις δηλώσεις Τόμσεν περί μείωσης του κατώτατου μισθού: «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας. Αν υπάρχει δουλειά, τότε ο μισθός προσδιορίζεται στην αγορά από την προσφορά και τη ζήτηση»!

Παραπλανητικό, αλλά εξόχως αντεργατικό. Ουσιαστικά αυτό που εισηγείται είναι κατάργηση των συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα και με παλιότερη πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη υπέρ της «ελεύθερης διαβούλευσης». Θέσεις εργασίας για όλους δεν υπάρχουν στον καπιταλισμό, η ανεργία είναι σύμφυτή του, υπήρχε στην περίοδο της ανάπτυξης, γιγαντώνεται στην περίοδο της κρίσης, οπότε και επέρχεται τεράστια καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Ακόμα και στην ιδανική περίπτωση που μπορούσε να εξασφαλιστεί μια δουλειά στον καθένα, οι απολαβές απ' αυτήν δεν θα κάλυπταν ούτε τις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες του εργαζόμενου. Είναι στη φύση αυτού του συστήματος το κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους που ταυτίζεται με διαρκή προσπάθεια για συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης. Ολοι αντιλαμβάνονται τι θα συμβεί αν η πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. υλοποιηθεί. Η σημερινή ζούγκλα θα μοιάζει παιδική χαρά μπροστά σ' αυτό που θα διαμορφωθεί. Ηδη η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία οργιάζει και καταστρατηγεί στην πράξη όσα απ' τα δικαιώματα απέμειναν στους εργαζόμενους. Αν οι εργαζόμενοι χάσουν και το «οχυρό» των συλλογικών συμβάσεων, αν διαπραγματεύονται κατ' ιδίαν με τον εργοδότη το μισθό τους, τότε κυριολεκτικά θα φτάσουν να δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο.

Οχι ότι αυτό «χαλάει» τον ΛΑ.Ο.Σ. Κάθε άλλο, αυτό επιδιώκει, σ' αυτό αποσκοπούν με την πολιτική που εφαρμόζουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν το λόγο και τη ζωή τους στα χέρια τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ