Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οξύνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις

Συντηρούνται τα σενάρια για μικρότερη «Ζώνη του ευρώ»

Κλιμακούμενες αναταράξεις και ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς στην ΕΕ και στο εσωτερικό των κρατών - μελών προκαλεί η κρίση και τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», τουλάχιστον 40 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού φέρονται να διαφωνούν με το δεύτερο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, με την πλειοψηφία τους να ανήκει στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ.

Αξιοποιώντας αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οξύνει τους εκβιασμούς στο λαό να αποδεχτεί τη σφαγή του, λέγοντας για την Ελλάδα ότι «τον Μάρτιο θα δούμε εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ή όχι». Επαναλαμβάνει, ακόμα, ότι «στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας αποφασίσαμε με τον Ελληνα ομόλογό μου, τον κ. Βενιζέλο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τα μέτρα που δεν έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα, προκειμένου να λάβει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας».

Παράλληλα με τους εκβιασμούς, πυκνώνουν και τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο Αυστριακός οικονομολόγος και ειδικός του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Φριτς Μπρόις, σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», προτείνει στην Ευρωζώνη να ανήκουν πλέον μόνον έξι έως επτά χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, ενδεχομένως και Φινλανδία) και η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή.

Ο Ρούντολφ Μπέμλερ, μέλος του ΔΣ της Bundesbank, εκτιμάει ότι «μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Αθήνας ή ακόμη και ενδεχόμενη έξοδός της από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στις χρηματαγορές», ενώ ο Ντέιβιντ Ρίλεϊ, της «Fitch», εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά δεν θα βγει από την Ευρωζώνη και προειδοποιεί ότι μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μαζικής εξόδου κεφαλαίων και κατάρρευσης της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέλλον του ευρώ κρίνεται στην Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ