Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Καταλήγουν για το «κούρεμα»

Συνεχίστηκαν και χτες τα παζάρια

Το μπουγιουρντί για το «κούρεμα» στα χρέη της πλουτοκρατίας, θα το πληρώσει ο λαός με νέα μέτρα και μεγαλύτερη φτώχεια
Το μπουγιουρντί για το «κούρεμα» στα χρέη της πλουτοκρατίας, θα το πληρώσει ο λαός με νέα μέτρα και μεγαλύτερη φτώχεια
Ολοκληρώνονται, όπως όλα δείχνουν, τα παζάρια για το «κούρεμα» μέρους του ελληνικού χρέους ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των τραπεζικών ομίλων που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν ότι η κατ' αρχήν συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων, γνωστή και ως PSI, τελείωσε, χωρίς να αναφέρονται άλλες λεπτομέρειες. Σε χτεσινή ανακοίνωσή τους, οι τραπεζίτες - μεγαλοπιστωτές του ΙΙF σημείωναν ότι «οι παραγωγικές συζητήσεις συνεχίζονται, καθώς προχωρούν άλλα ζητήματα. Ελπίζουμε ότι τα διάφορα στοιχεία του ελληνικού πακέτου, θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες».

Τα επόμενα βήματα που προβλέπεται να γίνουν, είναι η παρουσίαση της συμφωνίας στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης τις επόμενες μέρες, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα. Στις 13 Φλεβάρη, η συγκυβέρνηση θα εξαγγείλει δημόσια πρόσκληση στους ιδιώτες «επενδυτές» και τις τράπεζες που διακρατούν ελληνικά κρατικά ομόλογα να συμμετάσχουν στη συμφωνία, η οποία προβλέπει ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα τριακονταετούς διάρκειας, τα οποία θα είναι εγγυημένα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με μεσοσταθμικό επιτόκιο κοντά στο 3,7% - 3,8%.

Τα νέα αυτά ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, και όχι το ελληνικό, όπως ισχύει για τα παρόντα, γεγονός που σημαίνει ότι αν το ελληνικό Δημόσιο βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων, οι πιστωτές, θα μπορούν να απαλλοτριώσουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Η απαξίωση - το κούρεμα - των τιμών των ομολόγων αναμένεται να φτάσει στο 70% της παρούσας αξίας, καθώς τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται στην αγορά στο 40% - 45% της ονομαστικής τους τιμής.

Η καταστροφή κεφαλαίου, που συντελείται με το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων, δεν είναι τίποτα μπροστά στη διαφαινόμενη χρεοκοπία του ελληνικού λαού, δεδομένου ότι η συμφωνία με τους πιστωτές συνοδεύεται με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ