Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Επαναφέρουν τα «αντικειμενικά» κριτήρια

Τα εξοντωτικά «αντικειμενικά» κριτήρια φορολόγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που είχαν εφαρμοστεί - με άλλη μορφή - τη δεκαετία του '90, επαναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρικομματική κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με προφανή στόχο την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, σε μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και βίαιης επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες μικρομάγαζα να έχουν κατεβάσει ρολά.

Επίσης, σε μια πρωτοφανή κίνηση, το υπουργείο Οικονομικών, προωθεί ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, οι χρεοφειλέτες προς το Δημόσιο, θα εξοφλούν τα χρέη τους με την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων (υψηλή κυριότητα, επικαρπία, υποθήκη, προσημείωση κλπ), ενώ προς διευκρίνιση παραμένει αν η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα, θα δίνει απλώς τη δυνατότητα στον οφειλέτη να παράσχει τις εγγυήσεις αυτές ή αν η εφαρμογή της θα είναι υποχρεωτική. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, εγγυμονεί ο κίνδυνος της απώλειας ακινήτων που ανήκουν σε μικροοφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούν σήμερα να πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα, που επέβαλε η κυβέρνηση τον προηγούμενο Νοέμβρη.

Πρόκειται για διατάξεις που περιέχονται στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα», το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόκειται για κλιμάκωση της επίθεσης, που ξεκίνησε στις αρχές του 2010 με την εφαρμογή του μνημονίου, με τα πυρά να στρέφονται αυτήν τη φορά ενάντια στους μικροϊδιοκτήτες, ενώ την ίδια στιγμή δίνονται και νέα προνόμια και ενισχύσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους και τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, στόχος είναι να διαμορφωθεί μία φορολογική εικόνα, όχι με βάση τα βιβλία και στοιχεία τους, αλλά με τη θέσπιση κριτηρίων που αφορούν τις τραπεζικές τους καταθέσεις, τις δαπάνες σε μετρητά, τη σχέση ανάμεσα στην τιμή πώλησης των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, έναντι του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης, την ανάλυση της ρευστότητας του φορολογούμενου κλπ. Από το συνδυασμό των κριτηρίων αυτών θα προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογηθέντα κέρδη και ο ΦΠΑ! Σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τα βιβλία, θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ