Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Προαναγγέλλουν τα επόμενα πακέτα μέτρων

Συμφωνεί και επαυξάνει ο υπουργός Οικονομικών με τις διαπιστώσεις που περιλαμβάνει η δήλωση ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ

Τη ρητή θέση ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο λαός θα έρθει αντιμέτωπος με ένα νέο γύρο επίθεσης στο εισόδημα και τα δικαιώματά του, εκφράζει η τρόικα, στη δήλωση που δημοσιοποίησε χτες, μετά την ολοκλήρωση των συνεννοήσεων με την κυβέρνηση. Κοντολογίς, ο ορυμαγδός των τελευταίων μέτρων, που ξεθεμελιώνουν κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, είναι μόνο η αρχή αυτών που θα ακολουθήσουν, αν ο λαός δεν καθορίσει αυτός τις εξελίξεις, καθώς στη δήλωση της τρόικας αναφέρεται:

«Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί των οικονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, εκτιμάται ότι «ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το 2013» και υποστηρίζουν ότι η παραμονή σε χαμηλά επίπεδα της εμπιστοσύνης των επενδυτών και η μη πραγματοποίηση επενδύσεων «οφείλεται εν μέρει στο ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που απαιτείται ώστε να αρχίσει να μεταβάλλεται το επιχειρηματικό κλίμα». Με τέτοια και άλλα «επιχειρήματα» σιγοντάρουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης που εκβιάζει το λαό να δεχτεί τα βάρβαρα μέτρα για να έρθουν επενδύσεις και να αναταχθεί η ελληνική καπιταλιστική οικονομία.

Στον τομέα των δημοσιονομικών, η τρόικα επισημαίνει ότι αν και σημειώθηκε πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι εφικτή, εν μέρει λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης, αλλά και λόγω των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος. Για το 2012 ευελπιστούν ότι τα τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν, σε συνδυασμό με την «αποφασιστική εφαρμογή» του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, θα είναι επαρκή για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου. Για την περίοδο 2013-2014, ευθέως λένε ότι «πιθανόν να χρειαστούν νέα μέτρα» και μάλιστα «πριν από τα μέσα του 2012».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις, αν και σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση εντούτοις επιμένει στη δέσμευσή της για έσοδα 35 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2014». Στο χώρο των τραπεζών, επικαλούνται το πρόσφατο παράδειγμα «εξυγίανσης» της Proton Bank, αλλά και την αλλαγή του τραπεζικού νόμου, ο οποίος διασφαλίζει ότι μη βιώσιμες τράπεζες μπορούν να τεθούν υπό εκκαθάριση με παράλληλη προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με ωμό τρόπο, η τρόικα χαρακτηρίζει ως «σημαντικό βήμα» την απόφαση αναστολής της υποχρεωτικής επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης, γιατί, όπως υποστηρίζει, το μέτρο αυτό θα διασφαλίσει «την ευελιξία στην αγορά εργασίας», η οποία με τη σειρά της θα δώσει «ώθηση στην ανάπτυξη και θα αποφευχθεί η παγίωση υψηλών ποσοστών ανεργίας»! Σε ό,τι αφορά την περιβόητη έκτη δόση, η τρόικα σημειώνει ότι «όταν το Γιούρογκρουπ και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της πέμπτης αξιολόγησης, η επόμενη δόση θα είναι διαθέσιμη, πιθανότατα, στις αρχές Νοεμβρίου».

Με τις διαπιστώσεις της τρόικας συμφωνεί και επαυξάνει ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να καλύψουμε τις υστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, να διασφαλίσουμε την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2012 με την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος και να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει εδώ και καιρό απέναντι στους θεσμικούς μας εταίρους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ