Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συνεχίζουν με κινητοποιήσεις και γενικές συνελεύσεις

Αύριο η 4ωρη στάση εργασίας, στις 11.30 π.μ. η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στην Ομόνοια, σύσκεψη στις 3 μ.μ. στα γραφεία του ΠΑΜΕ

Από πρόσφατη γενική συνέλευση στον «Ευαγγελισμό». Οι εργαζόμενοι ψήφισαν ομόφωνα να «επιστρέψουν» τα «χαράτσια» τους

902

Από πρόσφατη γενική συνέλευση στον «Ευαγγελισμό». Οι εργαζόμενοι ψήφισαν ομόφωνα να «επιστρέψουν» τα «χαράτσια» τους
Σε αγωνιστικές αποφάσεις κατέληξε η χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», υπερψηφίζοντας το πλαίσιο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Ανάμεσα σε άλλα αποφάσισαν: Μπλοκάρισμα των ταμείων του νοσοκομείου τις επόμενες μέρες, να συγκροτηθεί απεργιακή επιτροπή για περιφρούρηση και οργάνωση της απεργίας 18 - 19 Οκτώβρη και της στάσης εργασίας την Πέμπτη κ.ά. Το πλαίσιο του ΠΑΜΕ απαιτεί ακόμα: Καμιά απόλυση και «εργασιακή εφεδρεία», προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία. Καμία περικοπή στους μισθούς και βασικό μισθό στα 1.400 ευρώ. Να μην καταργηθεί ούτε ένα δημόσιο νοσοκομειακό κρεβάτι. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και καλεί αύριο, Πέμπτη, ημέρα 4ωρης στάσης εργασίας, στις 11.30 π.μ. σε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια και στις 3 μ.μ. σε σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β, Πλατεία Μητροπόλεως).

Αντί, λοιπόν, να συζητήσουν όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι παρατάξεις ΑΡΣΥ (ΝΑΡ και άλλοι «αριστεριστές»), Αυτονομία - Ενότητα (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, «Δημοκρατική Αριστερά»), ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, επέλεξαν να συσπειρωθούν σε ένα «μαύρο μέτωπο» ενάντια στην ταξική πλειοψηφία του σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και να μετατρέψουν τη γενική συνέλευση σε ένα «σκυλοκαυγά», μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων.

Εγιναν όλοι «ένα» ενάντια στις ταξικές δυνάμεις

Οι δυνάμεις της ΑΡΣΥ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσαν και η ΔΑΚΕ ακολουθούσε, ζητώντας έμμεσα την παραίτηση του σωματείου και να αναλάβει μια διαπαραταξιακή επιτροπή να οργανώσει τον αγώνα! Στο όνομα της «ενότητας» και του «πλουραλισμού», δηλαδή, πρότειναν να παραδοθεί η οργάνωση του αγώνα στις δυνάμεις που πρωτοστατούν στον εκφυλισμό του εργατικού κινήματος και έχουν βάλει την υπογραφή τους σε όλα τα αντεργατικά μέτρα. Μάλιστα, η ΑΡΣΥ αναπαρήγαγε την επικίνδυνη και αντιδραστική προπαγάνδα που θέλει «τα κόμματα έξω από τα συνδικάτα και τους χώρους δουλειάς», ζήτησε να αφήσουν όλοι «τις κομματικές ταυτότητες» και ...«περασμένα ξεχασμένα». Αν αυτό δεν είναι αθώωση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που έχει στηρίξει από αντιασφαλιστικούς νόμους μέχρι κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, τότε τι είναι; Δικαιολογημένα, λοιπόν, το υποστήριξε η ΔΑΚΕ. Αντίστοιχα, την παραπάνω πρόταση στήριξε και η «Αυτονομία - Ενότητα» προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές στο νοσοκομείο. Ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ παρέμενε αμίλητος, αφήνοντας τους άλλους να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα» για λογαριασμό και της κυβερνητικής παράταξης.

Να θυμίσουμε ότι στις εκλογές του νοσοκομείου το 2010, οι παραπάνω παρατάξεις που αναζητούν την «ενότητα» και τον «πλουραλισμό», δεν είχαν συμμετάσχει καν. Μόνο η ΑΡΣΥ πήρε μέρος, εξέλεξε έναν εκπρόσωπο στο ΔΣ και αυτός παραιτήθηκε μετά από λίγο. Ενδεικτικό της «ενότητας» και του «πλουραλισμού» που οραματίζονται είναι και το εξής: Οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ διέλυσαν τις εκλογές στο νοσοκομείο το 2009, επειδή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήθελαν να γραφτούν στο σωματείο όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση (συμβασιούχοι, «εργολαβικοί» κ.λπ.).

Την ίδια στιγμή που ζητούν «ενότητα στη δράση» όλοι οι παραπάνω, είναι άφαντοι όταν το σωματείο: Συγκροτεί σωματειακές και απεργιακές επιτροπές. Κλείνει τα ταμεία του νοσοκομείου για να μην πληρώνουν οι ασθενείς. Κάνει δυο φορές τη βδομάδα ανοιχτές συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις. Οργάνωσε το κάψιμο των «χαρατσιών». Δεν απήργησαν καν στις 5 Οκτώβρη στελέχη όλων αυτών των παρατάξεων. Για το περιεχόμενο δε που θα έχει αυτός ο «συντονισμός», δεν έλεγαν κουβέντα. Δε δίστασαν ακόμα να πουν πως το σωματείο θα πρέπει να ντρέπεται που καλεί στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, τη στιγμή που αυτές οι δυνάμεις «διαδηλώνουν» μαζί με τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και με κυβερνητικά στελέχη! Εύλογο, λοιπόν, γιατί δεν έχουν κανένα πρόβλημα, να «αγωνιστούν» όλοι μαζί...

Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας να κλείσουν κρεβάτια και κλινικές κατήγγειλαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων σε μαζική κινητοποίηση που έκαναν έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ στα Ανω Πατήσια, μαζί με μαζικούς φορείς, όπως ο Σύλλογος Γυναικών Πατησίων - Ριζούπολης, το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης και η Επιτροπή Αγώνα ανέργων της περιοχής. Το ΓΝ Πατησίων συγχωνεύτηκε με το Νοσοκομείο «Αγίων Αναργύρων», και η υποβάθμισή του ή η αλλαγή της λειτουργίας του (π.χ. μπορεί να φιλοξενεί στο εξής καρκινοπαθείς τελικού σταδίου), αφήνει την περιοχή χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη. Ανάμεσα σε άλλους στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ ο Δημήτρης Ματζουράτος, συνταξιούχος, πρώην διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της περιοχής, είπε πως με τη συγχώνευση των νοσοκομείων ανά πάσα στιγμή μπορεί η διοίκηση να κλείνει κρεβάτια και κλινικές.

Σε κατάληψη του κτιρίου της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) προχώρησε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενάντια στις μειώσεις μισθών, στην εργασιακή εφεδρεία και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες η κατάληψη των εργαζομένων στο Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γ. Γεννηματάς», οι οποίοι θα αποφασίσουν σε σημερινή γενική συνέλευση τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ