Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Πατσαβούρι» ο κανονισμός της Βουλής στην οποία ομνύουν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακόμα και τον κανονισμό του αστικού κοινοβουλίου, στο οποίο ομνύουν, κουρέλιασαν η κυβέρνηση και η ΝΔ, προκειμένου να επισπευσθεί η ψήφιση του βάρβαρου πολυνομοσχεδίου. Η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ολοκληρώνεται αύριο. Σύμφωνα με τον κανονισμό, έπρεπε να μεσολαβήσει μια εβδομάδα πριν γίνει η λεγόμενη «δεύτερη ανάγνωση» του νομοσχεδίου στην Επιτροπή και στη συνέχεια να πάει για ψήφιση στην Ολομέλεια. Ομως, η κυβέρνηση πρότεινε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και η ΝΔ συμφώνησε, η «δεύτερη ανάγνωση» να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη. Κυνικά, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Β. Παπανδρέου είπε ότι παραβιάζεται ο κανονισμός, αλλά αυτό γίνεται γιατί διανύουμε «συνθήκες έκτακτης ανάγκης», για να σπεύσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης να δηλώσει ότι «δεν θα βάλουμε παραπάνω θέματα για τα διαδικαστικά», όπως είχε κάνει η ΝΔ και για την εσπευσμένη ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου». Μετά από αυτά, ήταν αναμενόμενο ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος να δηλώσει ότι «επαινώ τη σοβαρότητα της ΝΔ». Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε την παραβίαση του κανονισμού και τη σκοπιμότητα που υπηρετεί. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαιώνεται πανηγυρικά, είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ανεξάρτητα από τις δημαγωγικές «διαφωνίες» τους στα επιμέρους, «σκίζονται» να προχωρήσει το αντιλαϊκό έργο, παρακάμπτοντας ακόμα και αυτές τις τυπικές διαδικασίες που ορίζει η αστική δημοκρατία, στο όνομα της οποίας πίνουν όλοι τους νερό.

ΛΑ.Ο.Σ. κερνά...

«Η Ρωσία θέλει να βοηθήσει. Μας λέει πως δεν αγοράζω τίποτα από την ελληνική περιουσία. Αυτή θα μείνει στα χέρια σας σε πλήρη αντίθεση με τους Γερμανούς που έρχονται για να μας τα πάρουν. Και εγώ φωνάζω και λέω ότι αν η Ρωσία μπει στο Αιγαίο, η Ελλάδα θα σωθεί. Ας το καταλάβουν αυτό. Η Ρωσία πρέπει να μπει στο Αιγαίο. Οποιος είναι στη Μεσόγειο, έχει τον κόσμο. Ο Ρώσος Πρόεδρος θέλει να έλθει εδώ με κλιμάκιο επιχειρηματιών και δεν τον προσκαλούν. Αυτά είναι πράγματα οξύμωρα και αντιφατικά. Δε θέλω να ξεπουληθώ στους Γερμανούς. Δε θέλω αυτή τη γερμανική κατοχή. Να είναι και οι Γερμανοί, παράλληλα όμως και με άλλους όπως Γάλλους, Ρώσους και Κινέζους»! Το παραλήρημα ανήκει (σε ποιον άλλον;) στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Εχοντας στηρίξει με νύχια και με δόντια τη στρατηγική της ΕΕ και έχοντας ψηφίσει το μνημόνιο, ο Καρατζαφέρης, που θέλει να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, καμώνεται τώρα τον αθώο του αίματος για τα δεινά του ελληνικού λαού. Επιχειρεί μάλιστα αποπροσανατολιστικά να τα αποδώσει σε μια σύγχρονη γερμανική «κατοχή», για να βγάλει λάδι τη ντόπια πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό.

... τα μονοπώλια πίνουν

Ο Καρατζαφέρης κάνει ένα βήμα πιο πέρα και λέει ότι για να βγει η ελληνική καπιταλιστική οικονομία από την κρίση, πρέπει η κυβέρνηση να επιδιώξει άλλες ιμπεριαλιστικές κολεγιές, δείχνοντας τη Ρωσία και την Κίνα. Πρόκειται για προσανατολισμούς που καλλιεργούν μερίδες της αστικής τάξης και κανένα όφελος δεν έχουν για το λαό. Οποιαδήποτε επένδυση κι αν γίνει στη χώρα και σε οποιονδήποτε τομέα, στόχος της θα είναι το καπιταλιστικό κέρδος, είτε αυτό καταλήγει στις τσέπες των ντόπιων μονοπωλίων, είτε των γερμανικών, είτε των ρωσικών και πάει λέγοντας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της COSCO, την οποία πολυδιαφήμισαν η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση. Η κινεζική πολυεθνική έβαλε στο χέρι υποδομές στρατηγικής σημασίας και σήμερα το προσωπικό της εργάζεται στην κυριολεξία με όρους Κίνας, αποφέροντας στην εταιρεία τεράστια υπερκέρδη. Ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να στοιχηθεί πίσω από τον έναν ή τον άλλον ιμπεριαλιστή. Οπως δεν έχει κανένα συμφέρον να αφήνει κόμματα, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ., να παίζουν παιχνίδι στην πλάτη του για να θολώσουν τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο, που δεν είναι άλλη από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, την οργάνωση της οικονομίας με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό.

Οδηγούν στα ίδια από άλλο δρόμο

Οι διεργασίες, που εξελίσσονται στο εσωτερικό κομμάτων και δυνάμεων που αυτοαποκαλούνται από «αντιμνημονιακές» μέχρι «αντικαπιταλιστικές», αποτελούν μέρος της συνολικής αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, γι' αυτό και σιγοντάρονται από παραδοσιακά Μέσα και προπαγανδιστές των αστών. Πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που εκλέχτηκαν με το αντιλαϊκό του πρόγραμμα και διαγράφηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όταν, κάτω από τη λαϊκή πίεση, διαφώνησαν στα επιμέρους, εμφανίζονται τώρα σαν καταλύτες στη συγκρότηση «αντιμνημονιακών μετώπων», συζητώντας γι' αυτό με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του Κουβέλη.

Με τον ίδιο στόχο, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικές αριστεράς ζυμώνουν το ενδεχόμενο της εκλογικής συμμαχίας, με το μανδύα της προγραμματικής συμφωνίας για μια κυβέρνηση που θα προωθήσει δήθεν φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να εναντιωθεί και να συγκρουστεί με την εξουσία των μονοπωλίων και την ΕΕ. Σ' αυτούς προστίθενται δυνάμεις όπως η «Σπίθα», που ζητάει και αυτή εκλογική σύμπραξη των «αντιμνημονιακών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων», για να φύγει η τρόικα και η κυβέρνηση. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών είναι η διαπίστωση ότι η χώρα στερείται την εθνική κυριαρχία της, επειδή - όπως λένε - κουμάντο κάνει η τρόικα και οι δανειστές της κυβέρνησης. Ξεκινώντας από εκεί, καταθέτουν προτάσεις, που περιλαμβάνουν από τη συγκρότηση ενός «νέου ΕΑΜ», μέχρι την πολιτική συμμαχία για μια «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας».

Με τις διαπιστώσεις τους βγάζουν λάδι την κυβέρνηση και την ντόπια πλουτοκρατία, η στρατηγική των οποίων οδήγησε την Ελλάδα στην ΕΕ και ευθύνεται για την εθελούσια απώλεια μέρους της εθνικής κυριαρχίας, όπως συμβαίνει για κάθε καπιταλιστική χώρα που εντάσσεται σε έναν διακρατικό ιμπεριαλιστικό σχηματισμό. Εκείνοι, που σήμερα εμφανίζονται να κόπτονται για την «εθνική κυριαρχία», ψήφισαν ή στήριξαν το Μάαστριχτ, ακόμα και τώρα δε βάζουν ζήτημα αποδέσμευσης από την ΕΕ των μονοπωλίων. Στο πλαίσιο αυτής της λυκοσυμμαχίας και εξαιτίας της ανισομετρίας της, οι καπιταλιστικές οικονομίες χωρών που βρίσκονται πιο χαμηλά στην πυραμίδα, εμφανίζονται στα μάτια του λαού σαν εξαρτημένες από τις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες, ενώ δεν μπορεί καμιά καπιταλιστική οικονομία, καμιά αστική τάξη να υπάρχουν και να δρουν χωρίς την αλληλοδιαπλοκή με άλλες οικονομίες.

Καθόλου τυχαία, οι προτάσεις όλων καταλήγουν στη συγκρότηση μιας «άλλης» κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι λένε, θα εφαρμόσει μέτρα που αντιπαρατίθενται στο μνημόνιο, χωρίς όμως να αμφισβητείται η ιδιοκτησία του κεφαλαίου, άρα και η εξουσία του. Ακόμα όμως και οι δυνάμεις, που προβάλλουν αντικαπιταλιστικούς στόχους, εχθρεύονται τη λαϊκή εξουσία και δε βάζουν θέμα ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, σαν όρο για να ασκήσει μια κυβέρνηση φιλολαϊκή πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, όλοι τους προπαγανδίζουν σαν λύση του πολιτικού ζητήματος υπέρ του λαού την αλλαγή κυβέρνησης και όχι την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Σήμερα, είναι αναγκαία όσο ποτέ η κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο το εμπόδισμα των αντιλαϊκών μέτρων, σε τροχιά ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική, σε όλες τις παραλλαγές της, με καθαρό το μέτωπο στα μονοπώλια και την ΕΕ που τα υπηρετεί. Ο λαός δεν πρέπει να χάσει χρόνο σε «λύσεις» που οδηγούν από άλλο δρόμο σε «μια από τα ίδια». Ισχυρό ΚΚΕ και λαϊκή συμμαχία για να φέρει τα πάνω κάτω.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Αντιλαϊκή επίθεση δίχως τέλος...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ παιγνίδι το... «φιδάκι» το ξέρετε; Κάπως έτσι φαίνεται το έχουν κάνει οι κυβερνώντες το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, εκεί που είσαι στο 2011 και πας στο 2012, πέφτει μια ζαριά στις διεθνείς χρηματαγορές, πέφτεις πάνω στο φίδι και πας στο 2004!

Στη συνέχεια περιμένεις την επόμενη ζαριά, που θα ρίξει ή Μέρκελ ή ο Σαρκοζί για να εντοπίσεις σε ...ποια χρονολογία θα βρεθείς. Στο 1995; Στο 1960; Στο 1930;

Πάντως, στα εργασιακά το έχουν αποφασίσει. Η ανάγκη για «ευελιξία της αγοράς» (όπως λέει και η τρόικα) δεν είναι συμβατή με αυτόν τον αιώνα, ούτε και με τον προηγούμενο. Κάπου στο... 1810 θέλουν να μας πάνε.

Μόνο που οι λαοί, και συγκεκριμένα ο ελληνικός, δεν αρέσκονται σε παιγνίδια με τη «μηχανή του χρόνου». Σύντομα, λοιπόν, οι υποστηρικτές των ευρωμονόδρομων πρέπει να διαπιστώσουν ότι ο χρόνος τους τελειώνει.

Και στη συνέχεια να φροντίσουμε να τους φάει μια και καλή το... μαύρο φίδι.

ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΣΑ είπε τον τελευταίο καιρό ο Ε. Βενιζέλος, οφείλουμε να προσέξουμε αυτό που είπε τη Δευτέρα το βράδυ στο ΜΕΓΚΑ. Οταν μιλάμε - δήλωσε - για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας οφείλουμε να το κάνουμε «στον πρώτο πληθυντικό».

Γιατί - λέει - όλοι λίγο - πολύ είμαστε φοροφυγάδες, κι έχουμε βάλει και εμείς το λιθαράκι μας στα προβλήματα που έχει ο τόπος. Αν βλέπετε καμία διαφορά αυτής της αντίληψης με το «όλοι μαζί τα φάγαμε» να μας το πείτε κι εμάς.

Μόνο που θα... δυσκολευτούμε να νιώσουμε τύψεις, όπως θέλει ο υπουργός και έγκριτος συνταγματολόγος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης...

Είναι πολύ παλιό το κόλπο της κυβέρνησης να φορτώνει ενοχές το λαό για να τον κάνει να ανέχεται τα... μέτρα της.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Κοινωνικοί συν-εταίροι της πλουτοκρατίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα ότι θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τα κατώτατα επίπεδα αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, προδικάζει ότι η ειλημμένη απόφαση για κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί. Το γεγονός ότι την εκτέλεση αυτής της απόφασης ανέλαβαν οι «κοινωνικοί εταίροι», δικαιολογεί κάθε ανησυχία και πρέπει να σημάνει συναγερμό στους εργαζόμενους. Πρώτα απ' όλα γιατί οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ - ΣΕΒ και λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις) έχουν αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι είναι καθόλα άξιοι και ικανοί να μειώνουν συνεχώς τους μισθούς και να συρρικνώνουν βασικά εργασιακά δικαιώματα, αποσπώντας πάντα τα εύσημα και τα χειροκροτήματα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, γιατί οι «κοινωνικοί εταίροι» διαπνέονται από τις ίδιες αξίες και αρχές της ανταγωνιστικότητας, της «διάσωσης» και ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Είναι απολύτως βέβαιο ότι με βάση αυτό το «πιστεύω» θα αντιμετωπίσουν και το ζήτημα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα της «ανάγκης αναθεώρησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων», κάνοντας «πάσα» στην κυβέρνηση για τα περαιτέρω (νομοθετική κατοχύρωση). Μπορεί να διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμούν την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης και πως «δεν είναι πρόβλημα το μισθολογικό κόστος», αλλά είναι βέβαιο ότι θα υποκύψουν στον «πειρασμό» του κοινωνικού διαλόγου με στόχο «τη διαμόρφωση μιας εθνικής αναπτυξιακής συμφωνίας» με ορίζοντα δεκαετίας, που θα οδηγήσει στο νέο μοντέλο ακόμη πιο ευέλικτων εργασιακών σχέσεων... Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τρέφουν ψευδαισθήσεις. Πρέπει να απαλλαγούν από κόμματα και κοινωνικούς συν-εταίρους της πλουτοκρατίας και να αντεπιτεθούν για τα σύγχρονα δικαιώματα, για την εξουσία.

Πρωταγωνιστής στο αντιαπεργιακό μέτωπο

Το έναυσμα για συντονισμένα πυρά κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων έδωσε ο Α. Σαμαράς με την απροσχημάτιστη επίθεση που εξαπέλυσε προχθές κατά των «συντεχνιών» και των «προνομιούχων». Τη σκυτάλη πήραν χθες οι αρμόδιοι τομεάρχες και δεν άφησαν κινητοποίηση των εργαζομένων που να μην καταδικάσουν, προτρέποντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε καταστολή. Την αρχή έκαναν οι τομεάρχες Κυρ. Μητσοτάκης και Χρ. Ζώης που κατήγγειλαν την κυβέρνηση γιατί «ανέχεται την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία παίζει απροκάλυπτα με την υγεία εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου». Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης καταδίκασε τις καταλήψεις υπουργείων γιατί οι εργαζόμενοι «δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ως όπλο τον οργανισμό που εργάζονται». Από κοντά βέβαια ο τομεάρχης Παιδείας Αρ. Σπηλιωτόπουλος που καταδίκασε τις καταλήψεις στα σχολεία, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στην συκοφάντηση των αγώνων των μαθητών που τους ταύτισε με τις «βιαιοπραγίες, λεηλασίες και καταστροφή δημόσιας περιουσίας». Την ίδια στιγμή η ηγεσία της ΝΔ προλειαίνει διαρκώς το έδαφος για καταστολή των λαϊκών αγώνων, πλειοδοτώντας υπέρ της απαγόρευσης ουσιαστικά των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας... Οι δημαγωγικές κορόνες και τα άσφαιρα πυρά κατά της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, που το μόνο που θέλει είναι να κάνει τη δική της κυβέρνηση ή να έχει το πάνω χέρι σε μια συγκυβέρνηση για να εφαρμοστούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τα ίδια βάρβαρα μέτρα, που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα.

Θέατρο από «εν ψυχρώ εκτελεστές»

Ανεξάντλητοι στο να επινοούν παραμύθια και ψέματα προκειμένου να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού και να συσκοτίζουν το ρόλο του «εν ψυχρώ εκτελεστή» που έχουν αναλάβει στο νέο ταξικό έγκλημα, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αποδεικνύονται οι κυβερνώντες. Στην αρχή είχαν εμφανίσει ως «απαίτηση της τρόικας» την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης, για να ομολογήσει στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι το θέμα δεν το έθεσε η τρόικα. Τώρα κατασκεύασαν καινούργιο «ένοχο» για να του φορτώσουν το έγκλημα: Κάποιοι «κουκουλοφόροι εργοδότες»! Οπως είπε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας, πρέπει να ελεγχθεί «ποιοι εργοδότες λειτουργούν ως κουκουλοφόροι και θέτουν τέτοια ζητήματα από την πίσω πόρτα». Ελεος, πλέον, με την υποκρισία τους! Για να τελειώνουμε, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων από τον περασμένο Μάρτη, όταν υπέγραφε φαρδιά πλατιά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τη νέα ευρωσυνθήκη «Euro plus» (πρώην Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας). Σε αυτήν συμφωνήθηκε ότι θα αξιολογείται η εξέλιξη των μισθών στη βάση «των αναγκών της ανταγωνιστικότητας», εννοείται των μονοπωλίων, και θα παρακολουθείται το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (ΚΕΑΜΠ) επί ορισμένο χρονικό διάστημα, συγκρινόμενο με τις εξελίξεις σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και στους κυριότερους συγκρίσιμους εμπορικούς εταίρους (δηλαδή ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία). Μάλιστα, για τις συλλογικές συμβάσεις αναφερόταν επί λέξει: «Επανεξέταση του τρόπου καθορισμού μισθών και ημερομισθίων και, εφόσον απαιτείται, του βαθμού συγκέντρωσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και των μηχανισμών τιμαριθμοποίησης, τηρουμένης παράλληλα της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Ας πάψει πια το θέατρο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνένοχη η ΓΣΕΕ

Κυβέρνηση και τρόικα ξετυλίγουν την αντεργατική τους επίθεση και ανάμεσα στα άλλα μέτρα προωθούν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μειώνουν τους μισθούς και τα μεροκάματα και θέτουν ως επόμενο στόχο την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή των κατώτερων μισθών. Για το σκοπό αυτό - και σε πρώτη φάση - η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει πρωτοβουλία για να καθίσει μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουν πώς θα κουρελιάσουν και την Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας. Σε αυτήν τη νέα επέλαση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και άλλα στελέχη της σε μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ύψωσαν τους τόνους, φραστικά εναντιώνονται στις ανατροπές που επιβάλλονται στις συλλογικές συμβάσεις και εμφανίζονται δημόσια στα λόγια να διαφωνούν. Μόνο που η «αγωνιστική» εικόνα που φιλοτεχνεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Γιατί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για χρόνια υπονόμευε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, υπέγραφε ψίχουλα με την ΕΓΣΣΕ, κρατώντας σε επίπεδα πείνας τους κατώτερους μισθούς και ακόμα και σήμερα, μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό, τα στελέχη τους στην ΟΜΕ - ΟΤΕ υπέγραψαν μείωση των μισθών, κατάργησαν μόνοι τους δηλαδή την κλαδική σύμβαση και επιχαίρουν μάλιστα γι' αυτό. Μείωση μισθών που θα αποτελέσει μπούσουλα και για άλλες περιπτώσεις, όπως φαίνεται και από την τακτική της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, που συζητά με τη ΔΕΗ ΑΕ μείωση μισθών.

Δεν μπορεί σήμερα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να εμφανίζεται ότι πέφτει από τα σύννεφα για την ΕΓΣΣΕ. Γιατί είναι η ίδια που υπέγραψε την τελευταία τριετή Εθνική Σύμβαση, με την οποία πάγωσαν οι μισθοί στα επίπεδα του 2009. Αυτή, μαζί με τους εργοδότες, τους οποίους διαφημίζει ως «κοινωνικούς εταίρους», έριξε στα Τάρταρα τους κατώτερους μισθούς και τώρα κυβέρνηση και τρόικα τους αποτελειώνουν. Ομως, δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη πρακτική που την προδίδει. Είναι και η ιδεολογική παρέμβαση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, με την οποία στηρίζει αυτήν την πρακτική και με την οποία αφοπλίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Για χρόνια, με τις θέσεις της δημιούργησε εκείνες τις συνθήκες, τις οποίες σήμερα αξιοποιούν κυβέρνηση και τρόικα, για να σαρώσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ποια ιδεολογήματα προβάλλουν για να καταργήσουν και την ΕΓΣΣΕ; Οτι με τη μείωση των κατώτερων μισθών θα επιτευχθεί η απαραίτητη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και πως έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και έτσι η μείωση των μισθών θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Την ίδια σημαία της «ανταγωνιστικότητας» σηκώνει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Δεν υπάρχει ντοκουμέντο της, και ανάλυσή της πριν, αλλά και μέσα στην κρίση, που να μην προβάλλει ως διέξοδο για τους εργάτες την «ανταγωνιστικότητα» και την «ανάπτυξη» των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Είναι η ΓΣΕΕ, που όταν άνοιξε το ζήτημα των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων πέρυσι, συντάχτηκε με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και συνέδεσε τη μείωση των μισθών με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δε λένε σήμερα τίποτα διαφορετικό κυβέρνηση και τρόικα. Να γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν απέναντί τους μόνο την κυβέρνηση και την τρόικα. Εχουν και τη ΓΣΕΕ και όσο πιο γρήγορα της γυρίσουν την πλάτη, όσο κατανοήσουν τον πραγματικό της ρόλο, τόσο πιο αποτελεσματικούς θα κάνουν τους αγώνες τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ