Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αντιμνημονιακές» συνεργασίες με το βλέμμα στην κάλπη

Οπορτουνιστές και σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζουν άλλο ένα επεισόδιο στη χρεοκοπημένη «ενότητα της αριστεράς»

Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες στον ευρύτερο χώρο του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, με επιδίωξη τη συγκρότηση «αντιμνημονιακού μετώπου» και απώτερο στόχο την κοινή κάθοδο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με πρωτοβουλία του «μετώπου» του Αλ. Αλαβάνου, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΚΕΠ, ΑΚΟΑ, ΑΠΟ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΑΡΣΥΝΑ, ΔΕΑ, ΔΗΚΚΙ, Ενεργοί Πολίτες, ΕΠΑΜ, ΚΕΔΑ, ΚΟΕ, Κομμουνιστική Ανανέωση, ΝΑΡ, Ξεκίνημα. Οι συναντήσεις δεν είχαν κάποιο απτό αποτέλεσμα και θα επιδιωχθεί επανάληψή τους.

Επίσης, χτες, με πρωτοβουλία του Μ. Θεοδωράκη και του Μ. Γλέζου, δημοσιοποιήθηκε η «έκκληση αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης». Οι 13 υπογράφοντες ισχυρίζονται ότι με ευθύνη των δανειστών, «διακυβεύεται η εθνική ανεξαρτησία, καταπατείται το Σύνταγμα και υποθηκεύεται η επιβίωση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού» και καλούν σε συμμαχία των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για «άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο και την εκδίωξη της Τρόικας, ανάκτηση και την κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας, αναδιανομή του πλούτου υπέρ αυτών που τον δημιουργούν και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ριζικό γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της χώρας μας».

Ολα αυτά, με «ανατροπή της κυβέρνησης του Μνημονίου και την αλλαγή των συσχετισμών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε η λαϊκή πλειοψηφία να επιβάλει την αλλαγή της διακυβέρνησης και της πορείας της χώρας (...) για μια κυβέρνηση σωτηρίας της πατρίδας (...) που θα φέρει το λαό στην εξουσία».

Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και απ' την πλευρά του ΣΥΝ. Ο Αλ. Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, παραδέχτηκε ότι το κόμμα του βρίσκεται σε επαφή με τον ανεξάρτητο βουλευτή Π. Κουρουμπλή και με άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, των οποίων εξήρε την «τόλμη». Ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου αποχώρησε απ' το «Αρμα Πολιτών», το οποίο είχε συγκροτήσει από κοινού με τον Γ. Δημαρά και προσέγγισε ήδη τη «Δημοκρατική Αριστερά» του Φ. Κουβέλη.

Ο Γ. Δημαράς, σε συνέντευξή του, χτες στον ρ/σ του ΑΝΤ1 ζήτησε κοινό ψηφοδέλτιο για ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγους και «Δημοκρατική Αριστερά». Οπως είπε «να δούμε τον εκλογικό νόμο του κ. Παυλόπουλου και τι προδιαγραφές βάζει και όλοι μαζί μπορούμε να αποτελέσουμε τον τρίτο πυρήνα, την 3η πηγή πρότασης προς τον ελληνικό λαό».

Η πρότασή του δείχνει καθαρά το διαχειριστικό περιεχόμενο της «διεξόδου» στην οποία επιδιώκει να εγκλωβίσει το λαό η κυοφορούμενη εκλογική συνεργασία: «Θα πρέπει κάποια στιγμή σοβαρά, να καθίσουμε κάτω και επιστήμονες, και τεχνοκράτες, και πολιτικοί, και συνδικαλιστές, και λαός, να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, ώστε να πάρουμε τις αποφάσεις εκείνες όποια θυσία χρειαστεί, και θα την αποδεχτεί είμαι βέβαιος ο ελληνικός λαός για να πάμε παραπέρα, θα πρέπει αυτή η θυσία να αναληφθεί, αφού προηγουμένως με την απαραίτητη εμπιστοσύνη μπορέσει να ενδυναμώσει το πολιτικό σύστημα, γνωρίζοντας ότι αυτό που θα υποσχεθούμε θα τηρηθεί».

Μάλιστα, δεν έκρυψε ότι μια τέτοια εκλογική συγκόλληση θα πρέπει μετεκλογικά να αποτελέσει πυλώνα στήριξης του αστικού πολιτικού συστήματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οπως είπε: «Την επόμενη μέρα και αν δεν υπάρχει κυβέρνηση πλειοψηφίας εννοείται, θα πρέπει όλοι να καθίσουμε κάτω, να καθίσουν κάτω, αφαιρέστε εμένα, και να αποφασίσουν σε 5-10 βασικά πράγματα τα οποία πρέπει να τηρηθούν στηριγμένα από όλες τις πολιτικές, κομματικές, ιδεολογικές δυνάμεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζήτηση για το χρόνο και τους τρόπους της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ(2014-10-04 00:00:00.0)
«Δείχνει» πρόωρες και συνεργασία με «αυτοτέλεια» με ΣΥΡΙΖΑ(2014-10-01 00:00:00.0)
Ετοιμοι για συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση(2014-09-30 00:00:00.0)
Διεργασίες μεταξύ ΔΗΜΑΡ, «Ελιάς» και «Ποταμιού»(2014-06-05 00:00:00.0)
Διαγκωνίζονται για τη σταθερότητα του συστήματος(2013-09-06 00:00:00.0)
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...(2010-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ