Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - «ΟΙΚΟΠΕΔΟ 12»
Ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου

Νέα πολιτικοστρατιωτική ένταση προκαλούν οι ανακοινώσεις της πολυεθνικής που κάνει τις γεωτρήσεις

Τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο
Τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τα πρώτα δείγματα φυσικού αερίου από το «οικόπεδο 12», εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρχισαν να βγαίνουν από τη Δευτέρα, με τις ενδείξεις να μαρτυρούν ένα μεγαλύτερο του αναμενόμενου κοίτασμα. Πληροφορίες από την Noble Energy, την αμερικανο - ισραηλινή εταιρεία, που πραγματοποιεί τις έρευνες και επικαλούνται δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, σημειώνουν ότι το κοίτασμα βρίσκεται 1.000 περίπου μέτρα πιο κοντά στην επιφάνεια του βυθού της θάλασσας, γεγονός που σημαίνει ταχύτερη ολοκλήρωση των ερευνών και με μικρότερο κόστος.

Στην πλατφόρμα της Noble αναμένεται τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με τη συνοδεία υπουργών και συνεργατών του, πληροφορία την οποία ωστόσο ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους, όσον αφορά τις αποκαλύψεις για το μέγεθος του κοιτάσματος, στην ευρύτερη περιοχή του οποίου συνωστίζονται στρατιωτικές δυνάμεις πολλών χωρών, θέλοντας να διασφαλίσουν τα γενικότερα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η Τουρκία κλιμακώνει τις αντιδράσεις, αποφασίζοντας αποστολή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου Τούρκων καταδρομέων των Δυνάμεων Υποβρυχίων Καταστροφών και Δυνάμεων Υποβρύχιας Αμυνας, με φρεγάτες και ελικόπτερα. Δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ αναφέρονται εκ νέου στην κατάρτιση 10 κρίσιμων θαλάσσιων ζωνών, δηλώνοντας την πρόθεση της Αγκυρας να έχει παρουσία στην περιοχή. Οπως σημειώνεται, θα φτάσουν στην περιοχή τρεις ομάδες, οι οποίες θα καλύψουν συνολικά το χρονικό διάστημα από τις 15 Νοέμβρη 2011 έως της 15 Αυγούστου 2012. Χθες ξεκίνησε και ο δεύτερος γύρος ερευνών του τουρκικού πλοίου Πίρι Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλων Κασίνης, έχει δώσει γραπτές εισηγήσεις στον Ελληνα υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα στον καθορισμό ΑΟΖ για ερευνητικές γεωτρήσεις. Ο ίδιος θίγει το ζήτημα καθορισμού ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδας, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δηλώσει και να προχωρήσει έως το τέλος του χρόνου στην κατακύρωση προσφορών για να κάνει σεισμικές έρευνες και να καθορίσει χάρτη με τον οποίο θα δηλώνει την πρόθεσή της για κήρυξη ΑΟΖ.

Από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί αυτό το βήμα και θα παρουσιαστεί χάρτης, σύμφωνα με τον Σ. Κασίνη, «είναι ως να δηλώνεται ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρχει ΑΟΖ και μεταξύ αυτής και της Κύπρου». Χτες, τέλος, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, με θέμα την ΕΕ, την οικονομία και την εσωτερική ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ