Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
GAZPROM
Ελέγχεται από την Κομισιόν για μονοπωλιακές παραβιάσεις

Στο στόχαστρο της ΕΕ μπήκε η ρωσική GAZPROM, την ίδια ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη συνεργασίες της με ευρωπαϊκούς ενεργειακούς κολοσσούς για τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream». Οπως η ίδια η εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στις 27 του Σεπτέμβρη, κλιμάκια ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε εταιρείες που συνεργάζονται μαζί της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και σε πελάτες της στην ΕΕ, σχετικά με παραβιάσεις αντιμονοπωλιακών κανονισμών περί της διανομής και πώλησης φυσικού αερίου. Ανάλογοι έλεγχοι είχαν προηγηθεί παλαιότερα σε θυγατρικές της.

Η GAZPROM σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι προσέχει για την υπαγωγή της σε όλους τους διεθνείς νόμους και κανόνες, στις χώρες που ενεργεί, ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά δεν ενημερώθηκε νωρίτερα για τους ελέγχους ώστε να προσφέρει τη συνεργασία της και ότι «εντός των ορίων των νομικών απαιτήσεων» θα προσφέρει την υποστήριξή της στην έρευνα, έχοντας μάλιστα ήδη ζητήσει από τους επικεφαλής των εταιρειών με τις οποίες συναλλάσσεται να συνεργαστούν και να υπακούσουν «στα εύλογα αιτήματα των εποπτικών αρχών».

Πέρα, όμως, από τους παραπάνω περιορισμούς που υπονοεί ως προς τα στοιχεία που θα παραδοθούν στην Κομισιόν, η εταιρεία εκφράζει «την ελπίδα» ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της και δηλώνει ότι «επιφυλάσσεται όλων των νομίμων δικαιωμάτων της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ