Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Πάνω από 90 λεπτά η «πρώτη» του

Περίπου 23 λεπτά ακριβότερα από τον περσινό Οκτώβρη

Ακόμα πιο δυσβάσταχτο θα είναι για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά το κόστος για θέρμανση φέτος, καθώς η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας από κοντά με τη δράση των μονοπωλίων στον κλάδο της διακίνησης καυσίμων, εκτινάσσουν τις τιμές των καυσίμων σε δυσθεώρητα ύψη.

Για πολλά νοικοκυριά γίνεται πλέον κυριολεκτικά απαγορευτική η χρήση καλοριφέρ και αβάσταχτη η διατήρηση στοιχειωδών όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών θερμοκρασίας μέσα στα σπίτια. Η εκτίναξη του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο από τα 21 ευρώ που ίσχυε πέρσι, από τις 15 Οκτώβρη, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% διαμορφώνουν την επιβάρυνση στα 50 και πλέον ευρώ στο χιλιόλιτρο, που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα οδηγήσει σε επιβάρυνση 50-60 λεπτά στο λίτρο.

Εάν συνυπολογιστεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου που επέβαλαν τα μονοπώλια της διύλισης και της εμπορίας που υπολογίζεται στα 17 λεπτά το λίτρο, η τιμή έναρξης της διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών, πάνω από τα 90 λεπτά το λίτρο (για παραγγελίες πάνω από 1.000 λίτρα) για τα μεγάλα αστικά κέντρα και 5 - 6 λεπτά ακριβότερα για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Πέρσι το πετρέλαιο θέρμανσης πωλούνταν στην αρχή της χειμερινής περιόδου στα 67-68 λεπτά το λίτρο. Αμέσως - αμέσως, δηλαδή, η διαφορά είναι της τάξης των 22-23 λεπτών στο λίτρο, με νοικοκυριά «γονατισμένα» από τις αλλεπάλληλες ληστρικές φοροεπιδρομές και τα δραματικά μειωμένα εισοδήματα.

Οσο για τον Οκτώβρη του 2012 που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα εξισωθεί ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, κάτι που αναμένεται να περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012, ο ειδικός φόρος θα απογειωθεί στα 412 ευρώ στο χιλιόλιτρο, με την πρόσθετη ληστεία να ξεκινά από τα 391 ευρώ στο χιλιόλιτρο! Οι βενζινοπώλες εκτιμούν ότι σ' αυτή την περίπτωση η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσει το 1,40 ευρώ το λίτρο!!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ