Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διακηρυγμένος στόχος η σωτηρία του κεφαλαίου

Διαβεβαιώσεις προς κάθε κατεύθυνση ότι θα επιταχυνθεί το βύθισμα του λαού στην απόλυτη εξαθλίωση

Η εξουσία του κεφαλαίου τσακίζει τη ζωή του λαού. Συγκέντρωση δυνάμεων με το ταξικό κίνημα και ισχυρό ΚΚΕ για την ανατροπή της
Η εξουσία του κεφαλαίου τσακίζει τη ζωή του λαού. Συγκέντρωση δυνάμεων με το ταξικό κίνημα και ισχυρό ΚΚΕ για την ανατροπή της
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να καταδικάσει τα λαϊκά στρώματα στην απόλυτη εξαθλίωση, για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας και τη «συνοχή» της Ευρωζώνης, πρόταξε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Μια μέρα μετά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους Αν. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί, όπου η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους εταίρους της για τον σφαγιασμό των λαϊκών στρωμάτων, ο Γ. Παπανδρέου «σάλπισε» κλιμάκωση του πολέμου σε βάρος των εργαζομένων.

«Είναι μια καθοριστική μάχη αυτή που δίνουμε τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες (...) Η Ελλάδα δεν πρέπει να δώσει καμία αφορμή και πρέπει να είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ώστε να κλειδώσει η συμφωνία του Ιουλίου», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σπρώξει το λαό πιο βαθιά στη χρεοκοπία, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συμφωνία της μερικής και ελεγχόμενης χρεοκοπίας, για να διασώσει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εξασφαλίσει ρευστότητα στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εξαπατήσει το λαό και να εμφανίσει τη συμφωνία σαν «προϋπόθεση» για να βγει «η χώρα από την κρίση» και να «πάμε σε σε αναπτυξιακή πορεία». Ο ίδιος όξυνε τον εκβιασμό στο λαό, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει «πρώτα η αξιολόγηση» της τρόικας για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ιουλίου. Σε μια παράλληλη προσπάθεια να κρύψει την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων μέσα στην Ευρωζώνη, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα είναι πιθανό να εμφανιστεί ως ένα είδος αποδιοπομπαίου τράγου, για προβλήματα και δυσλειτουργίες, θεσμικές ή άλλες, ή και για λόγους εσωτερικών πολιτικών καταστάσεων άλλων χωρών».

Διαρκείς περικοπές και μέτρα

Ο πρωθυπουργός ζήτησε για ακόμα μια φορά επιτάχυνση των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και προανήγγειλε δραστικές περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και στα προνοιακά επιδόματα της πείνας. Υπεραμύνθηκε των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, μέσω της εργασιακής εφεδρείας και απαίτησε παραπέρα μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Απαίτησε από τους υπουργούς να κινηθούν με «απόλυτα συντεταγμένο και πειθαρχημένο τρόπο» για την επιβολή των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων και για την επίτευξη των στόχων των φοροεισπρακτικών μέτρων. «Οσο προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, τόσο λιγότερα βάρη θα φορτώνεται ο Ελληνας πολίτης», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, εναλλάσσοντας το μαστίγιο της τρομοκράτησης, με το καρότο των κάλπικων προσδοκιών. «Είμαστε κοντά στο να πετύχουμε τον επόμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια», υποστήριξε στην ίδια κατεύθυνση, αποκρύπτοντας ότι ακόμα και αν επιτευχθεί, θα είναι αποτέλεσμα της ισοπέδωσης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων και θα χρησιμοποιηθεί για την παραπέρα ενίσχυση του ντόπιου κεφαλαίου.

Με αφορμή, εξάλλου, το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το νέο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων, ο πρωθυπουργός δε δίστασε να ισχυριστεί ότι τα σκληρά ταξικά μέτρα διαπνέονται από «προοδευτική και σοσιαλιστική λογική»! Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε «προοδευτικό» το κλείσιμο και τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών που θα στείλουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Χτες, στην διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν το κλείσιμο της ΕΤ1, το πέρασμα 350 εργαζομένων από τα κρατικά Μέσα ενημέρωσης στο καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» και η απόλυση των μισών συμβασιούχων που εργάζονται στα κρατικά ΜΜΕ. Επίσης αποφασίστηκε η συγχώνευση φορέων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απειλές και αποπροσανατολισμός

Ο Γ. Παπανδρέου δείχνοντας το ταξικό πρόσωπο της κυβέρνησής του, επιτέθηκε στο οργανωμένο ταξικό κίνημα κάνοντας λόγο για «συντεχνίες και συνδικάτα» που «φτιάχνουν τσιφλίκια» και προβάλλουν «αντιστάσεις», «επειδή θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα είναι δήθεν αντιλαϊκά». Πρέπει, ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς, να «ξεφύγουμε από τη δήθεν "αριστερίστικη" ρητορική, ότι εμείς είμαστε συντηρητικοί όταν βάζουμε μια τάξη».

Εξάλλου βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε μια συντονισμένη επιχείρηση να απορροφήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την επιβολή του νέου χαρατσιού στα ακίνητα, εξέφρασαν δήθεν «διαφωνίες», προβάλλοντας όμως την ανάγκη να πληρώσει ο λαός «για να σωθεί η χώρα»!

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθ. Μερεντίτη ζήτησε «να πληρώσουν και οι ναοί ειδικό τέλος». Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, υποστήριξε ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης θα ζητήσουν «τροποποιήσεις» και «βελτιώσεις». Από την πλευρά του, ο Αλ. Αθανασιάδης ισχυρίστηκε ότι «διαφωνεί» και ότι θα «ζητήσει τροποποιήσεις» με το μέτρο, αλλά πρόσθεσε ότι «προέχει η χώρα καθώς βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου». Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν. Σαλαγιάννης και Ν. Αλευράς άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για «αστοχίες» και για «αργοπορία» στο «σχεδιασμό των μέτρων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ