Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φόρος - εφιάλτης στο «δικό μας κεραμίδι»
  • Αποφάσισαν να επιβάλουν ειδικό τέλος για όλα τα ακίνητα της χώρας
  • ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ: Δε θα βάλουμε εμείς το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων

Με το νέο επαχθές χαράτσι στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, που θα πληρωθεί με τους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επιθετικότητά της στα λαϊκά στρώματα και ταυτόχρονα επιδιώκει να υλοποιήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει με τους εταίρους - δανειστές της, προκειμένου να εξετάσουν θετικά το ενδεχόμενο εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου ΕΕ - ΔΝΤ.

Η παραπάνω εξέλιξη και οι σχετικές εξαγγελίες, που έγιναν το απόγευμα της Κυριακής από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνουν πλήρως και για μια ακόμα φορά τις θέσεις του ΚΚΕ, το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει ότι κάθε φορά που θα γίνονται διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, η κυβέρνηση θα προχωρά στη λήψη νέων, συμπληρωματικών, αντιδραστικών, αντιλαϊκών μέτρων. Το πώς, κάθε φορά, η κυβέρνηση θα βαφτίζει αυτά τα μέτρα και ποιο θα είναι το επικοινωνιακό τους περιτύλιγμα είναι ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας. Το κύριο είναι ότι ο κατάλογος με τις αντιδραστικές ρυθμίσεις και μέτρα, που αξιώνουν οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας για να τη βγάλουν καθαρή οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και να ενισχυθεί η επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα, θα είναι συνεχώς ανοιχτός και θα εμπλουτίζεται με νέα μέτρα και πολιτικές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Βενιζέλου, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού και πληρωμής του νέου χαρατσιού στα ακίνητα. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός:

  • Επιβάλλεται για το 2011 και τουλάχιστον και για το 2012, ειδικό τέλος στη χτισμένη επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας.
  • Τα σχετικά ποσά θα ενσωματωθούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και εκείνα που αφορούν το 2011 «θα προσπαθήσουμε η είσπραξη να γίνει μέχρι το Φεβρουάριο του 2012».
  • Το χαράτσι για το 2012 θα εξοφληθεί σε δόσεις.
  • Η «μεσοσταθμική επιβάρυνση» θα είναι περί τα 4 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ κατά τον υπουργό στις λαϊκές συνοικίες θα είναι 0,50 ευρώ το τετραγωνικό και στις ακριβές περιοχές θα φτάνει τα 10 ευρώ το τετραγωνικό.

Στην προσπάθειά του να χρυσώσει το χάπι, ο υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πάρει «υπόψη το ποιος είναι μακροχρόνια άνεργος, το ποιος είναι ανάπηρος, το ποιος είναι τρίτεκνος και πολύτεκνος». Ωστόσο, ακόμα κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί δώρο - άδωρο για τις οικογένειες που έχουν γονατίσει από την ανεργία, αφού ο υπουργός το συνέδεσε με «το ποιος υπάγεται, δηλαδή, στο κοινωνικό τιμολόγιο 1 και κοινωνικό τιμολόγιο 2 της ΔΕΗ». Πρόκειται για τα τιμολόγια με τα οποία τα νοικοκυριά των ανέργων μπορούν τυπικά να εξασφαλίσουν κάποια μικρή έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά οι διαδικασίες που χρειάζονται για να ενταχθούν σε τέτοιου είδους τιμολόγια είναι πολλές φορές μεγαλύτερου κόστους από την υποτιθέμενη έκπτωση. Με αυτήν την έννοια, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν και άνεργοι και ανάπηροι, που δεν είναι ενταγμένοι στα ειδικά τιμολόγια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το χαράτσι.

Είναι ολοφάνερο ότι η μεθόδευση της κυβέρνησης να συνδέσει την πληρωμή του τέλους για τα ακίνητα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ εμπεριέχει το στοιχείο του ξεδιάντροπου εκβιασμού, για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και που δεν είναι σε θέση να διαθέσουν ούτε ένα ευρώ για να πληρώσουν το νέο χαράτσι. Οι κυβερνώντες με τον πλέον προκλητικό τρόπο ποντάρουν στο γεγονός ότι κανείς δε θα διακινδυνεύσει να του κόψουν το ρεύμα κι έτσι θα εξαναγκαστούν να πληρώσουν το νέο φόρο.

Στην ουσία, μιλάμε για ένα φόρο που για εκατομμύρια εργαζόμενους αποτελεί φορολόγηση του ονείρου που είχαν μια ολόκληρη ζωή και που με ιδρώτα και αίμα, μαζί με τα διάφορα στεγαστικά δάνεια, κατάφεραν να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι, προκειμένου να ελευθερωθούν από το βραχνά του ενοικίου και των συνεχών μετακομίσεων. Ενα όνειρο που τώρα κυβέρνηση - τρόικα έρχονται να μετατρέψουν σε εφιάλτη.

Το θέμα με το νέο χαράτσι και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι έχει αρχίσει ήδη να απασχολεί τα σωματεία και τις άλλες οργανώσεις των εργαζομένων. Εκεί, στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στις Λαϊκές Επιτροπές, οι εργαζόμενοι πρέπει να κουβεντιάσουν, να κάνουν ανταλλαγή απόψεων και οργανωμένα να αποφασίσουν να μην πληρώσουν αυτό το νέο χαράτσι, που ήδη προκαλεί απόγνωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Με αφορμή την επιλογή της κυβέρνησης, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ «ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός», αναφέρει ότι η ΔΕΗ δεν είναι «σερίφης για να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο του ελληνικού λαού» και ζητάει από την κυβέρνηση αντί να κάνει φοροεπιδρομές σε βάρος των εργαζομένων να «κάνει ντου σε αυτούς που έχουν τα 600 δισ. στις τράπεζες της Ελβετίας και φοροδιαφεύγουν και όχι στην τσέπη του ελληνικού λαού».

Στην ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ σημειώνεται ότι η κυβέρνηση όφειλε να γνωρίζει ότι «εξαιτίας των πολιτικών σας έχει κοπεί το ρεύμα σε 175.000 καταναλωτές εκ των οποίων οι 60.000 δεν έκαναν επανασύνδεση», ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών η κυβέρνηση θα αφήσει στο σκοτάδι «εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας».

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέσσερα παραδείγματα της ληστείας(2013-01-27 00:00:00.0)
Απειλούν να κόψουν το ρεύμα σε ανάπηρη!(2011-11-12 00:00:00.0)
«Απέναντι» στην οργανωμένη άρνηση πληρωμών(2011-09-21 00:00:00.0)
Νέα χαράτσια με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ(2007-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ