Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σύντροφος Μήτσος Στολίδης

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή

«Εφυγε» ο βετεράνος κομμουνιστής, σύντροφος Μήτσος Στολίδης. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 5 μ.μ. στο νεκροταφείο της Κηφισιάς και θα είναι πολιτική. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη συντρόφισσα και τους οικείους του σ. Μήτσου Στολίδη και τονίζει:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του βετεράνου κομμουνιστή σ. Μήτσου Στολίδη. Ο σ. Μήτσος Στολίδης, γεννημένος στην Ιστιαία Εύβοιας το 1924, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ και της Οργάνωσης Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ). Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1943.

Το 1945 συνελήφθη, βασανίστηκε από το αστικό κράτος και καταδικάστηκε σε θάνατο από το Κακουργιοδικείο Θήβας. Παρέμεινε φυλακισμένος από το 1945 έως το 1964 στην Αίγινα, στο Ιτζεδίν, στην Κέρκυρα, στα Γιούρα και την Αλικαρνασσό. Καθ' όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του ο σ. Στολίδης ανέλαβε διάφορα καθήκοντα στις οργανώσεις των φυλακισμένων και του Κόμματος, υπήρξε αλύγιστος υπερασπιστής του ΚΚΕ, των ιδανικών του για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό και την υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Με την αποφυλάκισή του το 1964 διατέλεσε γραμματέας της ΕΔΑ στην Εύβοια και μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας. Πέρασε άλλες δύο φορές από δικαστήριο λόγω της πολιτικής του δράσης. Με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 συλλαμβάνεται και πάλι και εξορίζεται στα Γιούρα και στο Παρθένι της Λέρου μέχρι το 1971. Ο σ. Στολίδης κράτησε την αξιοπρεπή και αλύγιστη στάση του κομμουνιστή και προσέφερε σε όποια δουλειά του ανατέθηκε και στους τόπους εξορίας.

Ο σ. Στολίδης με την αποφυλάκισή του το 1971 δούλεψε σε διάφορες υπεύθυνες δουλειές του Κόμματος. Στο 9ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ. Μετά το 1974 δούλεψε ως Γραμματέας της Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας. Από το 1975 ως γραμματέας της Περιοχής Κρήτης. Από το 1977 ως μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ και από το 1979 στην ΚΟΜΕΠ. Μετά το 11ο Συνέδριο ανέλαβε την ευθύνη της διεύθυνσης της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ. Επανεκλέχθηκε μέλος της ΚΕ στο 10ο, στο 11ο και το 12ο Συνέδριο του Κόμματος.

Ο σ. Μήτσος Στολίδης, σε όλη του την κομματική πορεία υπεράσπισε το Κόμμα μας από τις επιθέσεις του ταξικού αντιπάλου και του αντικομμουνισμού στις δύσκολες συνθήκες των φυλακών και τις αντεπαναστατικές ανατροπές τη δεκαετία του '90. Υπεράσπισε το μαρξισμό - λενινισμό και το ΚΚΕ απέναντι στις προσπάθειες διάλυσης του Κόμματος από τον οπορτουνισμό. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη συντρόφισσά του και τους οικείους του σ. Μήτσου Στολίδη. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη στις 5 μ.μ, από το νεκροταφείο της Κηφισιάς και θα είναι πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ