Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πόλεμος με μέτρα, απειλές και κάλπικες προσδοκίες

Συνέχεια στο φαύλο κύκλο μέτρα - εκβιασμοί έδωσε ο Γ. Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη

Το ταξικό κίνημα πρωτοστατεί για να πάρει η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της παλλαϊκή απάντηση, με οργανωμένη ανυπακοή και αντεπίθεση
Το ταξικό κίνημα πρωτοστατεί για να πάρει η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της παλλαϊκή απάντηση, με οργανωμένη ανυπακοή και αντεπίθεση
Την ένταση του πολέμου που έχουν κηρύξει στο λαό κυβέρνηση και πλουτοκρατία ανήγγειλε με κάθε τρόπο ο Γ. Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, πρώτον, διαβεβαίωσε το κεφάλαιο, την τρόικα, τους ξένους και εγχώριους πιστωτές, ότι θα επιταχύνει τη λεηλασία του λαού και θα πάρει όσα μέτρα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή της «ευρωζώνης» και τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Δεύτερον, επανέλαβε ότι στόχος είναι να μετατρέψει τη χώρα σε ένα επενδυτικό Ελντοράντο, για την επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων, με φτηνά εργατικά χέρια, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και «προίκα» τη δημόσια περιουσία, για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι υπόγειες συνεννοήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα μέσα στο Σαββατοκύριακο, για την επιβολή πρόσθετων μέτρων 1,7 δισ. ευρώ για τη μείωση του φετινού ελλείμματος στο 7,6%, όπως προβλέπει το μνημόνιο, κατέληξαν στην ανακοίνωση την Κυριακή του νέου χαρατσιού για το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας.

Ωστόσο, η λήψη πρόσθετων μέτρων είχε ήδη αποφασιστεί από την κυβέρνηση από το μεσημέρι της Παρασκευής. Το βράδυ της ίδιας μέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδοποιήθηκαν οι υπουργοί να βρίσκονται την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου και αποφασίστηκε ομόφωνα το νέο φοροεισπρακτικό μέτρο.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις, εκτός από τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να τσακίσει το λαό, για χάρη του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, αναδεικνύουν ταυτόχρονα ότι όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο θα κορυφώνονται οι αντιθέσεις στους κόλπους της ΕΕ, τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο εκβιασμοί - μέτρα - απειλές σε βάρος του λαού που έχει χρεοκοπήσει.

Επαληθεύοντας την παραπάνω διαπίστωση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει κάθε απόφαση για να «μην απειληθεί η πατρίδα, όποιο και αν είναι το τίμημα» και να υλοποιηθεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου για ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας. «Η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της, δεν θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα των προβλημάτων της Ευρωζώνης και των εθνικιστικών τάσεων ορισμένων κρατών», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Κλιμακώνει την επέλαση

Η φράση του πρωθυπουργού «είμαστε σε κατάσταση πολέμου», παρότι συνοδεύτηκε από τις αποπροσανατολιστικές κορόνες περί «πατριωτικού αγώνα», μεταφράζεται σε κλιμάκωση της βάρβαρης επέλασης της κυβέρνησης, με μόνιμα μέτρα φτώχειας και εξαθλίωσης. Το αντιδραστικό πλαίσιο έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόσο στην ομιλία το Σάββατο το βράδυ, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή.

Συγκεκριμένα:

  • Προανήγγειλε τη λήψη πρόσθετων φοροεισπρακτικών μέτρων και την προώθηση νέου γύρου διαρθρωτικών ανατροπών. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είπε ότι «αν δεν είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, θα υπάρχουν πάντα διαρθρωτικές αλλαγές». Ομοίως, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι «ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι δυο κολασμένοι μήνες», για τον ελληνικό λαό.
  • Υπεραμύνθηκε της επιβολής «επιχειρησιακών συμβάσεων» στον ιδιωτικό τομέα, με μισθούς 500 ευρώ και την άμεση εφαρμογή της «εργασιακής εφεδρείας», που θα στείλει στην ανεργία χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε σχετική «ερώτηση» του «Ρ», ο Γ. Παπανδρέου επιστράτευσε δυο υπουργούς για να στηρίξουν τις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, αφού αντέστρεψε την πραγματικότητα ισχυρίστηκε: «Σε σχέση με τις συμβάσεις. Πρέπει να δούμε νομίζω κατάματα την πραγματικότητα (...) δυστυχώς, αυτό που συμβαίνει είναι να υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι δεν πληρώνονται ούτε καν τις αποδοχές τους. (...) Χρειάζεται μια επαναρύθμιση στην αγορά εργασίας, θα διευκολύνουμε τις Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις, έτσι ώστε να υπάρχει και η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση και σε μικρές επιχειρήσεις». Αφού οι εργοδότες δεν πληρώνουν τους μισθούς, η κυβέρνηση τους δίνει τη δυνατότητα να τους μειώσουν. Σε σχέση με την «εργασιακή εφεδρεία» και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας ήταν κυνικός: «Βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του κράτους, που προβλέπει περιορισμό των κρατικών δομών σε ποσοστό έως 30%»
  • Προσπάθησε να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό. Ισχυρίστηκε προκλητικά ότι οι «θυσίες θα πιάσουν τόπο» και τα προγράμματα του «μνημονίου» και του «μεσοπρόθεσμου» είναι «σε καλό δρόμο» και η χώρα «μέσα στο 2012 θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα». Κι όλα αυτά για να κρύψει ότι ακόμα και αν εκπληρωθούν οι «δημοσιονομικοί στόχοι», θα έχουν αφήσει πίσω τους μόνο αποκαΐδια. Οι μειώσεις των μισθών, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και τα φορολογικά χαράτσια είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που επιβλήθηκαν για να μείνουν. Οσο για το «πρωτογενές πλεόνασμα» του προϋπολογισμού, αυτό θα κατευθυνθεί σε επιδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Δεσμεύτηκε για την παροχή νέων προνομίων και κινήτρων στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως και για το ξεπούλημα κρατικών υποδομών και του φυσικού πλούτου σε ξένα και ντόπια μονοπώλια.«Προχωράμε στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ φέρνουμε νέα κεφάλαια και τεχνογνωσία (...) Προχωρήσαμε στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (...) Με το σχέδιο "Ηλιος", κάνουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα παραγωγό ηλιακής ενέργειας, που θα εξαχθεί στη Βόρεια Ευρώπη. Ηδη, ενδιαφέρεται η Γερμανία και προσβλέπουμε σε επενδύσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ».
  • Ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των τραπεζών. Θέλοντας, μάλιστα, να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, υποστήριξε ότι το κέρδος θα πάει στον Ελληνα φορολογούμενο. «Οποια τράπεζα χρειασθεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, θα τη λάβει μέσα από κοινές μετοχές, ώστε το κέρδος της διάσωσής της να πάει σε κάθε Ελληνα φορολογούμενο».
  • Παρουσίασε το ανατριχιαστικό όραμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ «να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο» (!) αποκαλύπτοντας ότι η αντεργατική πολιτική της θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τις στρατιές των ανέργων.
  • Ανέδειξε για πολλοστή φορά την ανησυχία για τους αγώνες του λαού. Δήλωσε ότι «είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί μέχρι τέλους» με τα «συντεχνιακά μικροσυμφέροντα» που «εμποδίζουν τον ανταγωνισμό», για να συκοφαντήσει το ταξικό κίνημα και οποιονδήποτε μπαίνει εμπόδιο στην εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
  • Κατέφυγε σε ακραίες κινδυνολογίες για να τρομοκρατήσει εργαζόμενους και συνταξιούχους, αποφεύγοντας να εγγυηθεί ότι θα πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις του Οκτωβρίου. Δήλωσε υποκριτικά ότι «γι' αυτό δίνουμε τη μάχη συνεχώς», επιδιώκοντας να γονατίσουν τα λαϊκά στρώματα μπροστά στα βάρβαρα μέτρα.
  • Αφησε ορθάνοιχτο το θέμα της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, στα πλαίσια της Συνταγματικής Αναθεώρησης.«Η μονιμότητα δεν είναι ταμπού», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου.

Εξάλλου στην τρίωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ενέκρινε το νέο χαράτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ υπουργών και του Ευ. Βενιζέλου για τους χειρισμούς του στις συνεννοήσεις με την τρόικα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες, υπήρξε πρόταση υπουργών για την επιβολή ενός ειδικού τέλους στους εφοπλιστές, προκειμένου να μετριαστεί η λαϊκή οργή, η οποία τελικά απορρίφθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ